TRYB JASNY/CIEMNY

OMLET Z KWIATAMI CUKINII, BOTWINKĄ I KOZIM SEREM

omlet, omlet z kwiatami cukinii, kwiaty cukini, jak przygotowac kwiaty cukinii, jak zrobic omlet, kwiaty jadalne, blog, zycie od kuchni

Kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak. Lubimy je przygotowywać smażone w cieście, nadziewane masą serową lub mięsną i zapiekane w pomidorowym sosie lub jako dodatek do sałatek. Genialnie smakują również jako składnik omleta.

omlet, omlet z kwiatami cukinii, kwiaty cukini, jak przygotowac kwiaty cukinii, jak zrobic omlet, kwiaty jadalne, blog, zycie od kuchni
Omlet to bardzo proste i pyszne danie. Można go przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów wykorzystując sezonowe warzywa. Kwiaty cukinii i botwinka świetnie się do tego nadają, a ser kozi doda mu charakteru. Korzystajcie więc póki czas :)



omlet, omlet z kwiatami cukinii, kwiaty cukini, jak przygotowac kwiaty cukinii, jak zrobic omlet, kwiaty jadalne, blog, zycie od kuchni
składniki :
proporcje na patelnię o średnicy 28 cm
 
* 5 dużych jajek od "szczęśliwych kurek" lub 8 małych od młodych kurek  
* 3 łyżki śmietany 18 % tłuszczu lub 3 łyżki mleka
* 2 łyżki masła klarowanego
* 4 mini cukinie z kwiatami

* pęczek listków botwinki  
* 80 g pleśniowego sera koziego

* 1/3 pęczka zielonej cebulki
* sól ziołowa (z umiarem)
* świeżo zmielony kolorowy pieprz (nie żałujcie o sobie)


omlet, omlet z kwiatami cukinii, kwiaty cukini, jak przygotowac kwiaty cukinii, jak zrobic omlet, kwiaty jadalne, blog, zycie od kuchni

wykonanie: 

* Jajka wbijamy do miski, dolewamy śmietanę lub mleko i energicznie mieszamy trzepaczką kuchenną. Do jajecznej masy dodajemy szczyptę soli ziołowej i świeżo zmielony kolorowy pieprz; całość dokładnie mieszamy.  
* Jeśli macie patelnię z odpinaną rączką lub z rączką odporną na wysokie temperatury to rozgrzejcie piekarnik do 200 °C. * Od listów botwinki odcinamy łodyżki i kroimy je drobno (listki odkładamy na bok - wykorzystamy je do dekoracji omleta).
* Od mini cukinii odcinamy kwiaty. 
* Mini cukinie kroimy w cieniutkie plasterki.
* Kwiaty cukinii rozchylamy, wycinamy z nich słupki z pyłkiem i płuczemy wewnątrz. Duże kwiaty rozrywamy na części.  
* Zieloną cebulkę drobni siekamy. 
* Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią dodajemy masło, rozpuszczamy je i rozprowadzamy po całej powierzchni patelni (ewentualnie możemy wykorzystać olej). Dokładne rozprowadzenie masła jest bardzo ważne aby później omlet nie przywarł.
* Na patelnię wlewamy masę jajeczną. Po 30 sekundach mieszamy drewnianą szpatułką środek omletu, ponownie delikatnie rozprowadzamy jajeczną masę na całej patelni i niezwłocznie i równomiernie rozsypujemy na całej powierzchni omletu uprzednio pokrojone mini cukinie, łodyżki botwinki, zieloną cebulkę oraz kwiaty cukinii.
* Po 4 - 5 minutach masa jajeczna ścina się. Wkładamy wtedy jeszcze na 3 minuty patelnię z omletem do rozgrzanego piekarnika. Omlet pięknie się uniesie i napuszy. Jeśli nie macie patelni z rączką odporną na wysoką temperaturę (lub z odpinaną rączką) - pozostawcie omlet na ogniu kilka chwil dłużej (aż zetnie się jego powierzchnia) - wyjdzie równie smaczny.

Gotowy omlet przekładamy na talerz, posypujemy pokruszonym serem kozim i posiekanymi listkami botwinki. 

ŻYCZYMY SMACZNEGO :) 
 
omlet, omlet z kwiatami cukinii, kwiaty cukini, jak przygotowac kwiaty cukinii, jak zrobic omlet, kwiaty jadalne, blog, zycie od kuchni


Komentarze

  1. super Przepis, uwielbiam ser kozi i botwinkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby tylko chciało mi się takie cuda rano robić. Zresztą nie mam nawet na to czasu

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis po prostu genialny. Już wiem co sobie przyrządzę na kolacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Perfekcyjny przepis, można dzięki temu zjeśc naprawdę bardzo dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, sam przepis bardzo ciekawy, a od zdjęc po prostu ślinka sama cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej wygląda to niesamowicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wyglądające jedzonko! Aż szkoda jeść... Ja także staram się robić takie śniadania, chociażby w niedzielę, ale nigdy nie wyglądają tak pięknie. Dobrze mimo wszystko że są chociaż smaczne ;)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jej, wygląda to cudownie, smakuje pewnie jeszcze lepiej :D musze wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wypróbowałam przepis :) nie wyglądało tak pięknie, ale smakowało cudownie :3

    OdpowiedzUsuń
  12. Też muszę go wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  13. oh, mam nadzieję, że mi wyjdzie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobię taki w niedzielę :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastycznie, może w sobotę mi się uda :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Aaaaaa gdzie taki serwują? :D Wygląda przepysznie! Kurcze naprawdę aż chce się spróbować takich specjałów.

    OdpowiedzUsuń
  17. Musisz sama taki zrobić ;P to jeszcze lepiej smakuje xD

    OdpowiedzUsuń
  18. ojej, może kiedyś spróbuję to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacja, wydrukowałem i powiesiłem na lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda to mega apetycznie, spróbuję to zrobić w weekend, mam nadzieję, że wyjdzie równie dobrze jak u autorki :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Już same zdjęcia wyglądają apetycznie, więc smakować musi przynajmniej kilka raz lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepyszne przepisy goscie byli zachwyceni tą wersją dania :) będę go polecać :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawe połączenie produktów. Na pewno spobuje!

    OdpowiedzUsuń
  24. Rewelacyjny przepis! Od razu przypadł mi do gusty. Można przyrządzić smaczne danie i dobrze zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  25. Omlet wygląda przepysznie, a na pewno jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI