TRYB JASNY/CIEMNY

GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA - RESTAURACJA QUALITA


gesina na marcina, qualita, gesina, gesina na marcina, restauracja qualita


Zwyczajowo na św. Marcina na stołach pojawia się gęsina. Od 9 listopada do 9 grudnia trwać będzie jubileuszowa X edycja akcji GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA, w ramach której najlepsze restauracje w Polsce przygotowały specjalne menu z gęsiną w roli głównej. Pomysłodawcą tej akcji jest dr Jacek Szklarek, prezes i założyciel Slow Food Polska. To dzięki jego zdeterminowaniu i wierze w sukces oraz społecznemu zaangażowaniu restauratorów, Szefów Kuchni, hodowców i konsumentów, których Jacek swą niezłomną wiarą w ważność i powagę sprawy porwał, gęsina powróciła na polskie stoły.


Na zdjęciu: dr Jacek Szklarek, prezes i założyciel Slow Food Polska

W tym roku slowfoodowa akcja GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA zagości w najlepszych restauracjach całej Polski. Ich listę znajdziecie >>> [NA TEJ STRONIE] <<<

Sześć lat temu do akcji dołączyło również Wino Świętomarcińskie. W tym roku oficjalnym WINEM ŚWIĘTOMARCIŃSKIM serwowanym do gęsiny podczas akcji GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA zostało wybrane wino z Winnicy Turnau - białe na bazie szczepu Solaris oraz czerwone na bazie szczepu Rondo.



KONKURS NA KRÓLA GĘSINY
Wśród Szefów Kuchni restauracji biorących udział w akcji Gęsina na św. Marcina co roku zostaje wybrany KRÓL GĘSINY.

W poprzednich edycjach tego konkursu Królami Gęsiny zostali :

ADAM CHRZĄSTOWSKI (Ed Red - Warszawa/Kraków)
ALEKSANDER BARON (Solec 44 dzisiaj Zoni - Warszawa)
WITEK IWAŃSKI (Aruana dzisiaj Hotel Europejski - Warszawa)
PRZEMEK BŁASZCZYK (Manana - Chorzów)
TOMASZ DZIURA (Hotel Galaxy - Kraków)
ADRIAN GABRYSZAK (Spiżarnia Warmińska; dzisiaj M 15 - Sopot)
MARCIN PŁAWECKI (Gęś w Dymie - Laskowa)
MATEUSZ CIOŁKO (Perłowa - Lublin)

Akcji Gęsina na św. Marcina będą towarzyszyć festyny, imprezy plenerowe, laboratoria smaku, konkursy, degustacje. Bądźcie na bieżąco i szukajcie informacji na oficjalnej stronie projektu.

NIECH LISTOPAD UPRZYJEMNI WAM GĘSINA I ŚWIĘTOMARCIŃSKIE WINA!


Na zdjęciu: Marcin Dudek,  Szef Kuchni Restauracji Qualita

RESTAURACJA QUALITA
Przedpremierowo mieliśmy już przyjemność spróbować dania, które z okazji akcji GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA przygotował Szef Kuchni krakowskiej Restauracji Qualita, nomen omen Marcin Dudek. Jego menu z gęsiną w roli głównej składa się aż 6 dań:

PRZYSTAWKI:

* Sałatka z rukoli i świeżych z ziół / filet z gęsi wędzony na drewnie bukowym / opiekany zakamieniecki ser kozi / pędy sosny


 
* Gęsie żołądki / borowiki / warzywa

 
ZUPA:

Rosół domowy gotowany na gęsinie / kołduny nadziewane gęsiną / kluseczkami z mąki macowej

 

 
DANIA GŁÓWNE:

Filet z gęsi na pipku /sos na bazie ciemnego piwa Köstritzer, karmelu, miodu, anyżu i kory cynamonowej / knedel z czerwonej kapusty / palony ziemniak



Gęsi udko konfitowane / sos z czarnej borówki, gruszki i czarnego bzu / zapiekanka z kaszy jaglanej /  ogórek kiszony 



DESER:
Gruszka gotowana w czerwonym winie z korzennymi przyprawami i miodem z ekologicznej pasieki w Kamionnej / kruszonka piernikowa / lody z syropem sosnowym / igły sosny karmelizowane w miodzie / pianka z białego wina / plaster miodu / mus awokado / sos na bazie zredukowanego octu balsamicznego i morelowego przecieru / puder z buraka



Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI