TRYB JASNY/CIEMNY

ŁOSOŚ JURAJSKI PIECZONY Z WARZYWAMI


losos jurajski pieczony, losos jurajski pieczony z warzywami, ekologiczny losos, polski losos,
LOKALNI

Proste, zdrowe, urozmaicone i szybkie w przygotowaniu dania oparte na składnikach doskonałej jakości to jest  to, co w kuchni lubimy najbardziej. Wciąż szukamy więc  produktów, które pozwolą nam je przygotowywać. Stawiamy również na to co sezonowe, lokalne, polskie, wyprodukowane z poszanowaniem dla środowiska naturalnego. Dziś zaprezentujemy wam pieczoną rybę z dodatkiem sezonowych warzyw. To danie jest kwintesencją pysznej, prostej kuchni. Nie jest co prawda wyrafinowane pod względem formy i zastosowanych technik kulinarnych, ale za to jest niezwykle smaczne i zdrowe (a taka kombinacja nie zawsze idzie w parze). Przygotujecie je szybko i z łatwością nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia w gotowaniu.





Wszyscy wiemy o tym, że warto jeść ryby. Zwłaszcza te morskie i tłuste. Dostarczają istotnych dla naszego organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 (EPA i DHA), a także witaminę D3 oraz białko zwierzęce. Każda moneta ma jednak dwie strony i nie wszystkie morskie ryby dostępne w naszych sklepach są tak zdrowe jakbyśmy się mogli tego spodziewać. W skażonych przez przemysł, rolnictwo i transport wodach oceanów i mórz żyją skażone ryby zawierające zanieczyszczenia obecne w środowisku. Media wciąż donoszą o zawartych w nich metalach ciężkich (rtęci, kadmie, ołowiu) oraz  toksycznych dioksynach, polichlorowanych bifenylach (PCB) i pestycydach. Problem dodatkowo rośnie wraz z wielkością ryby. Im jest ona większa, dłużej żyje, jest bardziej drapieżna i stoi wyżej w łańcuchu pokarmowym, tym na skutek kumulacji zawiera w swym mięsie więcej szkodliwych dla naszego zdrowia substancji, które kumulują się w ich organizmach.

Dochodzi do tego problem przełowienia poważnie zagrażający różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Ekspansywne połowy, brak poszanowania dla ekosystemów morskich, nieodpowiedzialne praktyki rybackie sprawiają, że wiele gatunków ryb może na zawsze zniknąć z naszych mórz i oceanów.


Certyfikaty MSC (dla ryb dziko żyjących) i ASC dla ryb hodowlanych)


Ten sam gatunek ryb (lub innych organizmów morskich) w zależności od jego miejsca pochodzenia oraz sposobu, w jaki został złowiony może pochodzić z bezpiecznych połowów lub z połowów które zagrażają przetrwaniu gatunków i środowisku naturalnemu.  Wybierajcie ryby i owoce morza posiadające certyfikat MSC (w przypadku ryb dziko żyjących) lub certyfikat ASC (w przypadku ryb hodowlanych), które gwarantują, że kupowana przez nas ryba została złowiona lub wyhodowana w sposób przyjazny dla środowiska.


losos jurajski pieczony, losos jurajski pieczony z warzywami, ekologiczny losos, polski losos,DZIŚ PIECZEMY ŁOSOSIA FASZEROWANEGO ZIOŁAMI I CZOSNKIEM Z DODATKIEM SEZONOWYCH WARZYW

Jakiego łososia więc kupić?

Nie łudźcie się, że każdy łosoś leżący na sklepowych półkach pozyskany został  z czystych wód Alaski i pochodzi ze zrównoważonych łowisk. Na polskim rynku dominuje importowany łosoś hodowlany.  Jego zakup nie wydaje się być jednak najlepszym wyborem. Łososie te hodowane są na morskich fermach, w tzw. sadzach, czyli wielkich klatach zanurzonych w wodach norweskich fiordów. Publikowane w mediach wyniki badań naukowych wciąż wskazują, że łososie te są uboższe w cenne składniki odżywcze od ryb wolno żyjących w oceanach, a przy tym ich mięso często zawiera szkodliwe dla naszego zdrowia toksyny. Przy ich hodowli stosowane są antybiotyki i szczepienia w celu kontroli atakujących je bakterii i pasożytów. Duże zastrzeżenia budzi również pasza, którą są karmione.  Lekarze wręcz doradzają spożywanie w ograniczonych ilościach tak hodowanych ryb, a nawet ich wyłączenie z diety przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież, by zminimalizować wchłanianie trucizn środowiskowych. 

Najlepiej kupować łososie posiadające ekologiczne certyfikaty, pochodzące z dziko żyjących ławic w czystych wodach Alaski gdzie ich populacja jest stabilna mimo połowów przemysłowych lub pochodzące z ekologicznych hodowli.  

MY STAWIAMY NA ŁOSOSIA JURAJSKIEGO! 

 
ŁOSOŚ JURAJSKI (Jurassic Salmon)
Hodowla Jurassic Salmon jest inna niż wszystkie, absolutnie wyjątkowa w skali nie tylko naszego kraju ale i świata oraz w pełni ekologiczna.  Zlokalizowana jest w Janowie, niedaleko Trzęsacza, w woj. zachodniopomorskim. To hodowla geotermalna, prowadzona na terenie hali o powierzchni 0,9 ha w zamkniętym obiegu wody przy zachowaniu reżimu sanitarnego, niemająca styczności z zagrożeniami środowiska wód otwartych bez dostępu niepożądanych bakterii, wirusów i pasożytów (dzięki temu prowadzona jest bez antybiotyków i prewencyjnych szczepień oraz ryzyka związanego z zagrożeniami związanymi z zanieczyszczeniem środowiska). Woda, w której żyją tu ryby pozyskiwana jest z głębi ziemi z odwiertu o głębokości ponad 1 km (1224,5 m p.p.m.); pochodzi z okresu dolnej jury i liczy blisko 150 mln lat. Nie jest więc zanieczyszczona toksynami lub innymi substancjami szkodliwymi dla zdrowia. Jest bogata w mikro i makroelementów, które korzystnie wpływają na jakość i zdrowie hodowanych w niej ryb karmionych najwyższej jakości, certyfikowaną paszą zawierającą białko zwierząt morskich (bez dodatku białka zwierząt lądowych) oraz panaferd – naturalny barwnik. Jurassic Salmon prowadzi hodowlę Łososia Jurajskiego od ikry do osobnika dorosłego. Takich zakładów na świecie jest zaledwie 3. Całkowity cykl produkcyjny zajmie około 85 tygodni.
To jedyna hodowla w Polsce z certyfikatem ASC.
Jurassic Salmon Sp. z o. o. została założona w maju 2013 roku przez Kazimierza Karapudę oraz jego syna Tomasza Karapudę. Historia firmy rozpoczęła się od pomysłu na wykonanie pierwszego na polskim wybrzeżu otworu geotermalnego. Z powodu wysokich kosztów nie powstał tu jednak planowany aquapark, lecz jedyna w swoim rodzaju, pierwsza na świecie geotermalna, ekologiczna hodowla łososia atlantyckiego.  


Naturalny łososiowy kolor ryb

Młode Łososie Jurajskie, o wadze ok 1,5-2 kg mają mięso o mniej intensywnym łososiowym kolorze. Jest to zjawisko naturalne wynikające z hodowli opartej na naturalnej karmie składającej się wyłącznie z białka zwierząt morskich i naturalnego barwnika panaferd, który barwi mięso ryb na kolor łososiowy.  Młodsze ryby, ze względu na swój wiek przyswoiły mniejszą ilość barwnika aniżeli osobniki dojrzałe ważące 3-4 kg, ponieważ czas ich żywienia był krótszy. Organizmy dziko żyjących łososi również same nie produkują barwnika odpowiedzialnego za łososiową barwę ich mięsa, ale przyswajają go wraz z pokarmem (skorupiakami).

Gdzie można kupić Łososia Jurajskiego?

W Krakowie w sieci handlowej Makro oraz w hipermarketach Auchan.

losos jurajski pieczony, losos jurajski pieczony z warzywami, ekologiczny losos, polski losos,


ŁOSOŚ JURAJSKI PIECZONY Z WARZYWAMI

składniki:

* 1 Łosoś Jurajski (młoda ryba o wadze około 1,5 kg)
* pęczek koperku
* pęczek natki pietruszki
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki masła
* sól
* świeżo zmielony pieprz
* olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

dodatki:

pieczone warzywa sezonowe

* 4 - 5 ziemniaków
* 3 czerwone cebule
* 3 marchewki
* 0,5 kg brukselki
( możecie wykorzystać również inne warzywa: dynie, cukinie, bataty, bakłażany, paprykę, seler) 

losos jurajski pieczony, losos jurajski pieczony z warzywami, ekologiczny losos, polski losos,

wykonanie:

Przygotowujemy warzywa:

* Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut od chwili zagotowania. Warzywa mają pozostać lekko twarde. 

* Cebule obieramy i zależnie od wielkości kroimy w ćwiartki lub ósemki.

* Brukselki oczyszczamy w razie potrzeby usuwając zewnętrzne liście. Myjemy je pod bieżącą wodą.  Głąby brukselek skracamy i nacinamy je lekko na krzyż, aby kapustki równomiernie i szybko się ugotowały. 


Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy na lekko osoloną, wrzącą wodę i blanszujemy 5 minut; odcedzamy. Brukselka powinna być al dente i zachować swój piękny, zielony kolor.



Przygotowujemy łososia jurajskiego do pieczenia:

* Wypatroszonego łososia skrobiemy ostrym nożem usuwając z niego łuski. Kuchennymi nożyczkami odcinamy płetwy brzuszne i grzbietowe ryby.Małym nożykiem wyłuskujemy oczy ryby. Łososia dokładnie myjemy i osuszamy. 

* Koperek i zieloną pietruszkę drobno siekamy.

* Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki.

* Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy go odrobiną oleju i układamy na nim rybę. Rozchylamy jej brzuch, oprószamy jego wnętrze świeżo zmielonym pieprzem i niewielką ilością soli, napełniamy go posiekanymi ziołami, plasterkami czosnku i plastrami masła. Tak przygotowana rybę doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

losos jurajski pieczony, losos jurajski pieczony z warzywami, ekologiczny losos, polski losos,

* Wokół ryby układamy wcześniej lekko podgotowane ziemniaki, marchewki oraz cebule pokrojone w kawałki. Warzywa skrapiamy niewielka ilością oleju i obsypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

* Łososia pieczemy około 35 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ryby). Po 20 minutach pieczenia obok ryby i warzyw rozkładamy na blasze podgotowaną wcześniej brukselkę. 


losos jurajski pieczony, losos jurajski pieczony z warzywami, ekologiczny losos, polski losos,

* Upieczoną rybę kroimy ostrym nożem dzieląc ją na porcje i na talerzu układamy obok niej pieczone warzywa.

losos jurajski pieczony, losos jurajski pieczony z warzywami, ekologiczny losos, polski losos,

SMACZNEGO !

ŁOSOŚ JURAJSKI smakuje nam również pieczony pod ziołową kruszonką

Świetny jest również w pomarańczowo-imbirowym sosie.



Komentarze

  1. uwielbiam łososia w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam łososia w każdej postaci - dziękuję Ci za sporą dawkę wiedzy na temat tych ryb oraz certyfikatów, o których wspomniałeś. Już wiem na co zwrócić uwagę kupując łososia w sklepie. Czy często przygotowujesz łososia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda to absolutnie rewelacyjnie. Łososia to można jeść garściami! Jedna z moich ulubionych potraw!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI