TRYB JASNY/CIEMNY

RESTAURACJA CARPATHIA A'LA CARTE W HOTELU ARŁAMÓW

restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne 
RESTAURACJA CARPATHIA A'LA CARTE, HOTEL ARŁAMÓW

Ponownie zabieramy was na Podkarpacie w kulinarną podróż pełną wybornych smaków. Gościmy w Hotelu Arłamów położonym na szczycie wzgórza w Karpatach Wschodnich w Górach Sanocko-Turczańskich. 

restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne

restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne
Otaczają nas tu gęste lasy, a piękny widok na Pogórze Przemyskie i  Góry Słonne zachwyca. Przy dobrej pogodzie można stąd także podziwiać panoramę Bieszczad Wysokich. Luksus hotelu, ogrom atrakcji jakie zapewnia, bliskie obcowanie z naturą oraz możliwość czynnego odpoczynku i uprawiania różnych dyscyplin sportowych sprawiają, że jest to dla nas idealne miejsce na weekendowy wyjazd lub dłuższe wakacje.  



restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne


Kulinarne serce Arłamowa bije w Restauracji CARPATHIA mieszczącej się na pierwszym pietrze hotelu. Tu dzień rozpoczynamy od wybornego śniadania do którego nie brakuje nawet lampki musującego wina. 

restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne

Z antresoli restauracji spoglądamy na Rezydencję Arłamów. Ponad nami zawieszony jest taras Restauracji TURNICA dedykowanej zorganizowanym grupom turystów.


restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne
Na zdjęciu: antresola restauracji Carpthia.

restauracja turnica, turnica, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni
Na zdjęciu: restauracja Turnica

Bar śniadaniowy w restauracji Carpathia zachwyci nawet najbardziej wymagających gości hotelu. Znajdujemy tu wyborne dania gorące, zimny bufet, doskonałe sery, wędliny i przysmaki regionalne, niezwykle bogaty bar sałatkowy pełen świeżych warzyw, kiełków i ziół; są również propozycje specjalnie dedykowane dzieciom oraz osobom na diecie bezglutenowej. Nie brakuje także owoców i deserów. Nowoczesna strefa bufetowa z podgrzewaczami wtopionymi w płytę oraz ze strefą chłodzącą ponad którą stale unosi się mgiełka pary wodnej nawilżająca warzywa i owoce sprawia, że dania zachowują doskonały smak i jakość oraz nie tracą na estetyce.


bar salatkowy, sniadanie hotel arlamow, restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne
Na zdjęciu: śniadaniowy bar sałatkowy w restauracji Carpathia

Po południu odwiedzamy RESTAURACJĘ CARPATHIA A'LA CARTE

restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne

 
Z tarasów Restauracji Carpathia a'la carte rozpościera się widok na olbrzymie patio (zarówno ze strefy VIP jak i z części ogólnodostępnej). Przeszklony, wewnętrzny dziedziniec o powierzchni ponad 2288 m2, będący najbardziej reprezentacyjną częścią Hotelu Arłamów, przykrywa szklany dach w kształcie kopuły. Dzienne światło swobodnie obejmuje całe wnętrze. Dźwięk płynącej wody ze ściennych wodospadów niweluje niekomfortowe odczucie przebywania w wielkiej hali. Ten wewnętrzny dziedziniec Hotelu Arłamów jest doskonałym miejscem na organizację oszałamiających swoim rozmachem eventów i przyjęć. Mogą tu odbywać się gale i imprezy sportowe z kilkusetosobową widownią, pokazy mody, imprezy kulturalne, koncerty czy targi.

restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne

Kuchnia jest wyborna. Elementy poszczególnych dań doskonale współgrają ze sobą i dopełniają się wzajemnie tworząc dobrze przemyślane smakowo kompozycje. Nasze zmysły uwodził nie tylko smak dań, ale również bogactwo barw na talerzach i różnorodna tekstura poszczególnych elementów potraw. 



restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne

Na zdjęciu: Piotr Porada, szef kuchni w hotelu Arłamów. Swoje umiejętności zawodowe doskonalił w Wielkiej Brytanii, gdzie pracował z najlepszymi szefami kuchni w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Jest laureatem wielu nagród w konkursach kulinarnych. Był szefem kuchni w grupie hotelowej Malmaison oraz  na Uniwersytecie w Cambridge gdzie miał przyjemność gotować dla brytyjskiej rodziny królewskiej. W Hotelu Arłamów kieruje między innymi dwoma restauracjami a la carte: Arłamów i Carpathia, które zostały uhonorowane nagrodą Żółtej Czapki w jednym z najbardziej prestiżowych przewodników w świecie kulinarnym – Gault&Millau Polska.



PRZYSTAWKA
przegrzebki / boudin noir / szalotka / groszek zielony / piana rakowa
 
restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne

 
ZUPA
barszcz biały / borowik / puree truflowe / pancetta / jajko poche 



restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne
restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne



DANIE GŁÓWNE
filet mignon (wołowina sezonowana w Hotelu Arłamów przez 28 dni) / smardze / szalotka / wędzony topinambur / batat pieczony / szpinak z pieczonym czosnkiem / sos pieprzowy
restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne
DESER
pave czekoladowe na kruchym cieście / sos angielski / plaster miodowy
 
restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne



Anna blog ŻYCIE OD KUCHNI: Przegrzebki to absolutne mistrzostwo świata. Przygotowane są perfekcyjnie, a boudin noir w wykonaniu Piotra Porady przełamał mój pielęgnowany przez lata wewnętrzny opór przed daniami przygotowywanymi z wykorzystaniem krwi.
 
Piotr blog ŻYCIE OD KUCHNI: Biały barszcz, takie z pozoru zwykłe danie, Piotr Porada wyniósł do rangi sztuki kulinarnej. Smak, kwasowość tej zupy jest wprost doskonała. Na pochwałę zasługuje również filet mignon z wybornej, sezonowanej wołowiny
 
Anna: Doskonałe były również dodatki do dania głównego. Smardze i sos pieprzowy podbiły głębię smaku. Topinambur jest tu takim małym ukłonem w kierunku kuchni podkarpackiej co bardzo doceniamy.
 
Piotr: I wreszcie deser - wymarzone danie dla czekoladoholików którymi jesteśmy!

Anna: Będąc w Hotelu Arłamów koniecznie odwiedźcie Restaurację Carpathia a'la carte. Polecamy!

restauracja carpathia, carpathia a la carte, arlamow, hotel arlamow, blog zycie od kuchni, zycie od kuchni, podroze kulinarne

Komentarze

  1. jeju, ale piękne miejsce i jedzonko musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i elegancko, aż głodna się robię na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusząco to wszytko wygląda, chciałabym kiedyś odwiedzić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeju, wygląda to przepięknie. Cudowne wyposażenie hotelu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI