TRYB JASNY/CIEMNY

PULPETY W SOSIE WARZYWNYM


pulpety, pulpety w sosie, pulpety w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie jarzynowym, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki, pulpety w sosie z piekarnika
Drzemie w nas tęsknota za niezwykle apetycznym aromatem unoszącym się z rondli, w których łączą się i przenikają wzajemnie zapachy wszelkich warzyw, cebuli i czosnku z zapachem świeżo zmielonego mięsa rumieniącego się na złoto na patelni. Nasza pamięć przechowuje zapachy tych wspaniałości razem ze wspomnieniem babcinej kuchni, niedoścignionymi smakami dzieciństwa i rodzinnych obiadów.


Tym przepisem chcemy odczarować w waszej świadomości pulpety w sosie warzywnym. Niech was nie zwiedzie ta niepozornie brzmiąca nazwa dania, kojarzona zupełnie niesłusznie z potrawą bez większego wyrazu i smaku, taką w sam raz dla przedszkolaków lub osób na lekkostrawnej diecie szpitalnej. Te pulpety zdecydowanie mają charakter, wyborny smak i kuszący aromat!

pulpety, pulpety w sosie, pulpety w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie jarzynowym, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki, pulpety w sosie z piekarnika
  
PULPETY W SOSIE WARZYWNYM
 
składniki:

* 600 g mięsa mielonego np. mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego w równych proporcjach
* 1 jajko
* 2 łyżki kaszy manny (grysiku)
* mąka pszenna do obtoczenia pulpetów przed ich smażeniem
* olej rzepakowy - około 3 łyżki
* 1 duży ząbek czosnku
* sól – z umiarem; na 0,5 kg mielonego mięsa wystarczy pół płaskiej łyżeczki soli
* świeżo zmielony pieprz - do woli

sos warzywny:

* 1 puszka pomidorów w kawałkach bez skóry  lub w sezonie 6 aromatycznych, mięsistych pomidorów 
* 2 cebule – najlepiej 1 czerwona i 1 biała
* 2 duże łodygi selera naciowego
* 1 czerwona papryka
* 2 listki laurowe
* 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku – my preferujemy ostrą, ale możecie również wykorzystać słodka paprykę w proszku
* 2 gałązki świeżego rozmarynu
* sól – z umiarem
* świeżo zmielony pieprz – do smaku
* natka pietruszki do dekoracji


pulpety, pulpety w sosie, pulpety w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie jarzynowym, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki, pulpety w sosie z piekarnika
 
JAKI GATUNEK MIĘSA WYBRAĆ?
Mieloną masę mięsną można otrzymać z dowolnego gatunku mięsa: wołowiny, cielęciny, baraniny, wieprzowiny lub mięsa drobiowego. My szczególnie lubimy łączyć mięso wieprzowe z mięsem z indyka albo wołowinę z wieprzowiną lub cielęciną. Pamiętajcie, że do zmielenia świetnie nadaje się mięso gorszych gatunków oraz tzw. ścinki powstałe przy rozbiorze mięsa do innych potraw. Masę mięsną warto sporządzić łącząc różne gatunki mięsa w ten sposób, aby mięso chude było uzupełniane dodatkiem mięsa tłustego. W masie mięsnej na pulpety powinno znaleźć się około 70% mięsa chudego i 30% mięsa o większej zawartości tłuszczu. 

mieso mieloe, dania z miesa mielonego, pulpety, pulpety w sosie, pulpety w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie jarzynowym, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki, pulpety w sosie z piekarnika

DO DZIEŁA, ZABIERAMY SIĘ ZA GOTOWANIE

Do miski przekładamy mielone mięso. Wbijamy do niego jajko i dosypujemy kaszę mannę. Oba te składniki są środkami spulchniającymi naszą masę mięsną. Stanowią również świetne jej spoiwo  (nie musicie się obawiać, kasza manna w tej ilości będzie zupełnie niewyczuwalna w smaku). Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem.
Masa mięsna powinna być pulchna, dlatego  należy ją starannie wyrobić łyżką lub ręką. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy okrągłe pulpety (każdy o wadze około 50 g). Gotowe mięsne kulki obtaczamy w mące.

mieso mielone, dania z mielonego miesa, pulpety, pulpety w sosie, pulpety w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie jarzynowym, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki, pulpety w sosie z piekarnika

Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor. Osiągnąwszy stan lekkiego zrumienienia przekładamy je na talerz.

Teraz na patelnię na której smażyły się wcześniej pulpety przesypujemy pokrojoną cebulę i często mieszając obsmażamy ją aż się lekko zeszkli (zajmie to około 3 - 4 minuty). Do cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i seler naciowy. Warzywa dusimy przez kolejne 5 minut nadal często mieszając. Zbiorą one z patelni wszystkie smaki ze smażonego mięsa. Przyszła pora na  dodanie zawartości puszki krojonych pomidorów (jeżeli wykorzystujecie pomidory świeże, to pamiętajcie, że przed dodaniem ich do sosu musicie je najpierw sparzyć, obrać ze skóry i pokroić). Sos przyprawiamy dodając paprykę w proszku, sól i pieprz. Całość dusimy na małym ogniu przez około 2 minuty od momentu zagotowania.

mieso mielone, dania z mielonego miesa, pulpety, pulpety w sosie, pulpety w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie jarzynowym, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki, pulpety w sosie z piekarnika

Teraz macie dwa wyjścia: brytfannę z pulpetami w sosie warzywnym możecie do dalszej obróbki termicznej ustawić na kuchence i dusić na małym ogniu przez 15 minut lub wstawić ją na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (5 minut przed końcem pieczenia możecie posypać pulpety startym serem i zapiec). 

My preferujemy pieczenie pulpetów w piekarniku. Pamiętajcie, że naczynie wkładane do piekarnika nie może mieć plastikowych elementów (np. rączek lub uchwytów) bo grozi im stopienie w wysokiej temperaturze. Na dno naczynia (brytfanki, dużej patelni z metalową rączką lub naczynia żaroodpornego) przelewamy trochę sosu i układamy w nim obsmażone wcześniej pulpety. Zalewamy je resztę sosu. Ma on sięgać mniej więcej ¾ wysokości pulpetów (w razie potrzeby dolejcie do sosu odrobinę wody). Przed włożeniem do piekarnika do naczynia wkładamy jeszcze 2 listki laurowe i 2 gałązki rozmarynu. Nadadzą one daniu wspaniały aromat.

mieso mielone, dania z mielonego miesa, pulpety, pulpety w sosie, pulpety w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie jarzynowym, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki, pulpety w sosie z piekarnika

To idealna potrawa na rodzinny obiad. Świetnie smakuje zarówno z dodatkiem kaszy, jak i makaronu, ryżu czy ziemniaków. Sos przyjmie wszystko :)


LUBICIE DANIA Z MIELONEGO MIĘSA?
Może zaciekawią was również inne nasze przepisy. "Klokając" w nazwę dania automatycznie przeniesiecie się na stronę z naszym przepisem.

KOTLETY Z BOBEM

mieso mielone, dania z mielonego miesa, pulpety, pulpety w sosie, pulpety w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie jarzynowym, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki, pulpety w sosie z piekarnika

 

BURGER WOŁOWY

mieso mielone, dania z mielonego miesa, pulpety, pulpety w sosie, pulpety w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie jarzynowym, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki, pulpety w sosie z piekarnika

 


Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI