TRYB JASNY/CIEMNY

TORT ŚWIĄTECZNY ORZECHOWO CZEKOLADOWY

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika,

ŚWIĄTECZNY TORT ORZECHOWO – CZEKOLADOWY

Coraz bliżej święta. Ten rok jest trudny dla nas wszystkich. Potrzeba nam magii Świąt Bożego Narodzenia. Niech przyniesie nam nadzieję na powrót do normalności.  

Tęsknię już za chwilą, w której kuchnia wypełni się smakowitymi aromatami, w pokoju stanie pięknie przystrojona choinka i usiądę do świątecznego stołu z tymi, których kocham najbardziej. Tymczasem robię świąteczne plany i wybieram potrawy które przygotuję w tym roku na Święta. Zaczynam piec pierniki i kruche ciasteczka.

Na naszym świątecznym stole stanie orzechowo czekoladowy tort w świątecznej aranżacji. Jest pyszny i zarazem prosty w wykonaniu. Poznajcie mój przepis. Przygotowanie tego tortu możecie rozłożyć sobie na trzy etapy:

* Pierwszy z nich to przygotowanie ozdób. Ciasteczka i domki z kruchego ciasta możecie upiec i ozdobić nawet 2 tygodnie przed Świętami Bożego Narodzenia. Nie musicie zostawiać tego na najbardziej pracowity okres przedświąteczny.

* Drugi etap to upieczenie biszkoptu. Najlepiej zająć się tym dzień przed planowanym składaniem tortu. Będzie stabilny i łatwiej go wtedy pokroicie na krążki. Ten biszkopt zawsze pięknie wyrasta, jest puszysty, lekki i idealnie równy. To taki nasz rodzinny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika,

* Sam tort wymaga dobrego schłodzenia. Powinien spędzić w lodówce co najmniej 12 godzin by nabrał pełni smaku; wtedy jest najlepszy. Przekładanie biszkoptu masą dobrze jest więc zaplanować dzień (lub nawet dwa) przed planowanym podaniem go na stół. 

 

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika,
Do przygotowania tego tortu wykorzystuję orzechy włoskie i prażone orzechy laskowe. Polecam wam linię HELIO Natura. Produkowane przez firmę Helio orzechy pochodzą z polskich upraw ekologicznych! Ponad połowę opakowania orzechów włoskich stanowią całe połówki (a wiecie jakie to ważne gdy chcecie udekorować orzechami tort lub ciasto). Prażone Orzechy Laskowe Helio są niezwykle chrupkie i aromatyczne. Są prażone bez dodatku soli i tłuszczu. Po bakalie z linii Helio Natura chętnie sięgam nie tylko przygotowując tort, ale również z przyjemnością chrupię je jako zdrową i smaczną przekąskę. 
 
boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika,
 

ŚWIĄTECZNY TORT ORZECHOWO- CZEKOLADOWY  

SKŁADNIKI:

Podajemy proporcje składników na tortownicę o średnicy 18 cm

1. BISZKOPT ORZECHOWY:
 
* 5 jajek (powinny mieć temperaturę pokojową)
* 80 g mąki pszennej tortowej typ 450
* 95 g cukru trzcinowego (lub drobnego cukru białego do wypieków)
* miąższ z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (jeśli nie macie to wykorzystajcie cukier wanilinowy)
* 125 g orzechów włoskich Helio lub prażonych orzechów laskowych Helio (możecie również wykorzystać mieszankę tych orzechów w dowolnych proporcjach np. 70 g orzechów włoskich + 55 g orzechów laskowych)
* 20 ml mocnej, wystudzonej kawy lub kakao (podpowiedz - pojemność łyżki to 15 ml)
* szczypta soli
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* odrobina masła do wysmarowania dna tortownicy  


boze narodzenie, swiateczne przepisy, biszkopt orzechowy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika,

2. PONCZ:

* około 225 ml mocnej kawy (15 łyżek) 

* 1 łyżeczka cukru

*  80 ml czystej wódki lub likieru kawowego (opcjonalnie)

3. MASY DO TORTU

Pyszne masy do tego tortu przygotowuję na bazie polewy czekoladowej HELIO. Jest ona dostępna w 4 smakach. W tym torcie wykorzystuję 3 z nich: polewę o smaku białej czekolady, deserowej czekolady i mlecznej czekolady. Polewa HELIO ma formę niewielkich pastylek. Po ich rozpuszczeniu ma gładką i kremową konsystencję, która doskonale nadaje się do przygotowania nieprzyzwoicie dobrego i idealnie stabilnego kremu do tortu.

MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY I ORZECHÓW

* 100 g serka mascarpone (4 łyżki) 

* 100 g polewy HELIO o smaku białej czekolady 

* 100 g orzechów laskowych lub włoskich HELIO

* 1 łyżeczka cukru pudru

MASA CZEKOLADOWA

* 100 g polewy HELIO o smaku czekolady deserowej

* 100 g polewy HELIO o smaku czekolady mlecznej

* 400 g serka mascarpone

* 100 g orzechów laskowych lub włoskich HELIO


boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, biszkopt orzechowy, domki z piernika,
SPOSÓB WYKONANIA:

1. BISZKOPT

Biszkopt najlepiej upiec 1 dzień przed składaniem tortu. Łatwiej go wtedy pokroić na krążki.

* Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy - dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie idealnie równy i nie opadnie. 

* Zaparzamy, a potem studzimy mocną kawę. 

* Piekarnik rozgrzewamy do 170

* Obrane orzechy rozdrabniamy w malakserze "na mąkę".

* Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. 

 

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

 

* Nie przerywając miksowania dosypujemy po jednej łyżce cukier.

* Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

* Wlewamy 20 ml kawy i ponownie włączamy na chwilę mikser.

* Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz rozdrobnione w malakserze orzechy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników wykonując delikatne, koliste ruchy szpatułką kuchenną. 

* Ciasto na biszkopt ostrożnie przekładamy do tortownicy. Pieczemy 50 - 55 minut stawiając tortownicę z biszkoptem na kratce w rozgrzanym do 170 piekarniku (grzałki piekarnika góra - dół). Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika robimy test suchego patyczka. 

* Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy go do wystudzenia.  Ostrym, elastycznym nożem oddzielamy go od obręczy tortownicy i dopiero wtedy ją rozpinamy i zdejmujemy. 

* Ostrym cukierniczym nożem kroimy gotowy biszkopt orzechowy na 3 krążki.

* Z górnego krążka ścinamy bardzo cienką warstwę, samą skórkę orzechowego biszkoptu (pozwoli nam to lepiej naponczować ciasto).

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

2. MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY I ORZECHÓW

* Przy użyciu rozdrabniacza, malaksera lub młynka do orzechów rozdrabniamy orzechy „na mąkę”.

* Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej:

Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, mniej więcej do 1/3 jego wysokości. Po jej zagotowaniu na garnku kładziemy metalową lub ceramiczną miseczkę i wsypujemy do niej pastylki polewy czekoladowej mlecznej. Mieszając ją czekamy aż się rozpuści. Ważne jest aby dno miseczki nie dotykało lustra wody. Czekolada ma się rozpuścić nad gorącą parą. Zachowując ostrożność zdejmujemy z garnka miseczkę z rozpuszczoną czekoladą. Teraz często mieszając kuchenną trzepaczką czekamy na chwilę aż czekolada się ostudzi, ale nadal będzie zachowywać płynną strukturę.

* Do przestudzonej, ale nadal płynnej czekolady wsypujemy rozdrobnione orzechy i energicznie mieszamy kuchenną trzepaczką. Do masy dodajemy 4 łyżki serka mascarpone i znów mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.  Masę orzechową schładzamy w lodówce przez minimum 20 minut.

3. MASA CZEKOLADOWA

* Przy użyciu rozdrabniacza, malaksera lub młynka do orzechów rozdrabniamy orzechy „na mąkę”.

* Polewę czekoladową Helio o smaku czekolady deserowej i mlecznej rozpuszczamy w kąpieli wodnej:

* Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, mniej więcej do 1/3 jego wysokości. Po jej zagotowaniu na garnku kładziemy metalową lub ceramiczną miseczkę i wsypujemy do niej pastylki polewy o smaku czekolady deserowej i mlecznej. Mieszając ją czekamy aż się rozpuści. Ważne jest aby dno miseczki nie dotykało lustra wody. Czekolada ma się rozpuścić nad gorącą parą. Zachowując ostrożność zdejmujemy z garnka miseczkę z rozpuszczoną czekoladą. Teraz często mieszając kuchenną trzepaczką czekamy na chwilę aż czekolada się ostudzi, ale nadal będzie zachowywać płynną strukturę.

* Do przestudzonej, ale nadal płynnej czekolady wsypujemy rozdrobnione orzechy i energicznie mieszamy kuchenną trzepaczką. Do masy dodajemy 400 g serka mascarpone i znów mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.  Masę czekoladową schładzamy w lodówce przez minimum 20 minut. 

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

4. SKŁADANIE TORTU

* Na paterze do tortów układamy pierwszy krążek orzechowego biszkoptu. Nakładamy na niego obręcz tortownicy i zapinamy ją (ułatwi nam to układanie kolejnych warstw tortu). 

* Biszkopt nasączamy równomiernie 1/3 kawowego ponczu (5 łyżek – 75 ml). Rozsmarowujemy na nim masę 1/3 masy czekoladowej i przykrywamy ją drugim biszkoptowym krążkiem. Całość lekko dociskamy.

* Teraz drugi krążek biszkoptu nasączamy  1/3 kawowego ponczu (5 łyżek – 75 ml) i rozsmarowujemy na nim masę z białej czekolady i orzechów, na której kładziemy 3 krążek orzechowego biszkoptu. Ponownie całość lekko dociskamy.

* Trzeci krążek orzechowego biszkoptu nasączamy pozostałym ponczem kawowym (5 łyżek – 75 ml)

* Rozpinamy obręcz tortownicy i bardzo delikatnie ściągamy ją.

* Wierzch tortu oraz jego boki pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Wygładzamy ją cukierniczym nożem starając się nadać tortowi ładny kształt. 

najlepszy tort, jak zrobic tort, jak upiec tort, boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

5. DEKOROWANIE TORTU:

Do dekoracji tortu wykorzystujemy ciasteczka i domki upieczone z kruchego ciasta i ozdobione lukrem królewskim (cukier puder + białko) oraz gotowymi ozdobami cukrowymi (np. w kształcie maleńkich śniegowych gwiazdek).

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

Jak zrobić domki z kruchego ciasta?

Na kartce papieru lub kartce z bloku technicznego rysujemy sobie kształty ścianek domków i ich dachów. Wycinamy je nożyczkami tworząc szablony. Nałożymy je później  na rozwałkowane kruche ciasto i powycinamy z niego nożem odpowiednie kształty. Uwierzcie mi nie jest to trudne.

#zaufajmijestemarchitektem

kruche ciasteczka, ciasto kruche, boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

KRUCHE CIASTO

składniki:

* 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania blatu
* 200 g masła
* 250 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki śmietany 18 % lub gęstego jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli

+ 2,5 łyżki kakao

wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.  Najpierw łączymy składniki suche: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy miąższ z wanilii lub cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii. Mieszamy. Dodajemy pokrojone drobno zimne masło i całość mieszamy. My tę czynność powierzamy mikserowi. Następnie dodajemy 2 żółtka, jajko, śmietanę i zagniatamy ciasto.

Czekoladowe kruche ciasto: ciasto możemy teraz podzielić na 2 części. Do jednej z nich dosypcie kakao i dokładnie zagniećcie do uzyskanie jednolitej barwy ciasta.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę (lub dłużej) aby się schłodziło. Ciasto można również przygotować wcześniej, wsadzić do zamrażalnika i wyjąć w dniu pieczenia.

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

Przygotowujemy wałek do ciasta oraz foremki w kształcie gwiazdek i szablony wycięte z papieru. 

Blat kuchenny lub stolnicę i wałek do ciasta obsypujemy mąką. 

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,
 
boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

Ciasto na ścianki domków rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, a na ciasteczka na grubość 2 mm.

Wycinamy z ciasta  partiami dowolne ciasteczkowe kształty.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut (aż nabiorą lekko złotego koloru), a ścianki domków przez 14 minut. 

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

OZDABIANIE DOMKÓW Z KRUCHEGO CIASTA

lukier królewski

Do dekoracji domków i ciasteczek wykorzystujemy lukier królewski. Jest śnieżnobiały i całkowicie zasycha tworząc trwałe dekoracje. Świetnie nadaje się też do sklejania ścianek domków z kruchego ciasta lub piernika. Przygotowuje się go z białka jajka kurzego i cukru pudru. Można go również łatwo zabarwić na dowolny kolor dodajac odrobinę  barwnika spożywczego.

Właściwa proporcja białka do cukru pudru wynosi 1:5 (1 część białka i 5 części cukru pudru)

lukier królewski - składniki:

* 1 białko jajka kurzego (około 35 – 40 g)

* 175 - 200 g cukru pudru

wykonanie:

* Cukier puder przesiewamy przez sitko.

* Do miseczki wlewamy białko i dosypujemy do niego przesiany cukier puder. Cierpliwie rozcieramy łyżką do połączenia się składników w jednolitą, gładka, lśniącą masę. Lukru nie należy mieszać trzepaczką kuchenna aby go nie napowietrzyć.

* Do części lukru można wmieszać troszkę barwnika spożywczego aby uzyskać kolorowy lukier.

Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z małą dziurką (lub do woreczka do mrożenia w którym odcięliśmy róg robiąc w ten sposób bardzo mały otwór).

* Ścianki domków i ich dachy dowolnie dekorujemy rysując na nich lukrem na przykład okna i drzwi. Aby wyprostować nierówne linie z lukru można pomagać sobie wykałaczką. Czekamy aż lukier zastygnie. Do dekoracji można wykorzystać również gotowe dekoracje cukrowe (np. gwiazdki czy śnieżki), które przyklejamy kropelką lukru. 

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,

* Składanie domków: kolejno na brzegi ścianek domków nakładamy lukier, przykładamy je do siebie i przytrzymujemy przez chwilę, aby lukier zastygł i je skleił. Na łączeniach ścianek można później położyć dodatkową, równą linie lukru.

boze narodzenie, swiateczne przepisy, tort na boze narodzenie, orzechy helio,bakalie helio, helio natura, polewa czekoladowa, polewa helio, tort swiateczny, tort orzechowy, przepisy swiateczne, domki z piernika, masa orzechowa, biszkopt orzechowy,
 

WIĘCEJ NASZYCH ŚWIĄTECZNYCH PRZEPISÓW NA  WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE ZNAJDZIECIE [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]


Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI