TRYB JASNY/CIEMNY

CRUMBLE W WERSJI FIT

CRUMBLE W WERSJI FIT 

crumble w wersji fit

Owoce zapiekane pod dietetyczną kruszonką

W moim odczuciu początek jesieni to najprzytulniejszą częścią roku. Otula nas w ciepłe barwy i hojnie obdarowuje intensywnymi, dojrzałymi w ciepłym słońcu smakami. Spacer na plac targowy przynosi zawsze ogrom kulinarnych inspiracji, taki nie do przejedzenia. I żeby nic się nie zmarnowało w naszej kuchni często sięgamy teraz po proste przepisy pozwalające w pyszny sposób zagospodarować ten jesienny nadmiar dobroci. Nasz ulubiony, owocowy, sezonowy deser to crumble.

JESIENNE DESERY

Koniecznie wypróbujcie również inne nasze przepisy na jesienne desery z owocami

JABŁKA PIECZONE Z NADZIENIEM Z KASZY JAGLANEJ

LEGUMINA Z KASZY KRAKOWSKIEJ 

CRUMBLE

Crumble to nic innego jak owoce zapieczone pod lekko chrupiącą, słodką kruszonką. Pychota! Rzecz łatwa i szybka w przygotowaniu. Do tego deseru można wykorzystać dowolne, sezonowe lub mrożone owoce przez co nigdy się nie nudzi i za każdym razem może smakować nieco inaczej.  

Klasyczną kruszonkę przygotowuje się łącząc ze sobą 2 części mąki, 1 część masła i 1 część cukru. I w tym jest właśnie pewien problem, bo choć przepis można oczywiście na różne sposoby modyfikować wykorzystując na przykład różne gatunki mąki (czytaj: pełnoziarniste), płatki zbożowe, orzechy, migdały czy kakao, to jednak jakby nie kombinować to i tak taka kruszonka będzie bardzo kaloryczna - spoiwem łączącym jej składniki jest bowiem spora ilość masła, a i cukru też nikt do niej nie żałuje.

CRUMBLE W WERSJI FIT

Na wszystko jest rada. Poznajcie nasz autorski przepis na to jak kruszonkę do crumble uczynić jednocześnie pyszną, zdrową i mniej kaloryczną. Przedstawiamy Wam dietetyczne crumble.  

 

crumble w wersji fit

CRUMBLE W WERSJI FIT - SKŁADNIKI

proporcje na 4 porcje

8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (to około 4 łyżki suchej kaszy)

4 łyżki płatków owsianych

3 łyżki orzechów włoskich lub laskowych (obranych ze skorupek)

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki siemienia lnianego

1,5 łyżki masła

1,5 łyżki miodu


3 jabłka

2 duże gruszki gruszki

12 śliwek

filiżanka owoców aroni

 

Do crumble można dodać również świeże lub mrożone maliny, jeżyny, porzeczki, agrest, figi.


crumble w wersji fit
 

CRUMBLE W WERSJI FIT - WYKONANIE


Przygotowanie crumble w wersji fit rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. To właśnie ona będzie takim magicznym spoiwem łączącym składniki dietetycznej kruszonki.

SPRYTNE GOTOWANIE OSZCZĘDZA CZAS SPĘDZONY W KUCHNI

Kaszę jaglaną gotuję zawsze w większej ilości niż potrzebuję do przygotowania tego deseru i wykorzystuję ją później do przyrządzenia innych dań (jako dodatek do dania głównego, zupy lub sałatki zabieranej do pracy). Takie przemyślane działanie bardzo usprawnia mi codzienną pracę w kuchni. To takie gotowanie w stylu #mealprep do którego Was zawsze zachęcam. Kiedy przygotowuję posiłki kierując się tą metodą, to nie tyle wykorzystuję resztki jedzenia, co raczej celowo je generuję z myślą o daniach, które dzięki nim będę mogła później łatwiej i szybciej przygotować w kolejnych dniach.

JAK GOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ

Etap pierwszy - płukanie kaszy

Gotowanie kaszy jaglanej zaczynamy zawsze od jej płukania. To konieczne aby  pozbyć się goryczki w niej zawartej. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i najpierw płuczemy ją pod bieżącą wodą, a potem zalewamy ją w garnku wrzątkiem, mieszamy i odcedzamy.
 

Etap drugi - gotowanie kaszy jaglanej

Wypłukaną kaszę jaglaną zalewamy wodą w proporcji 1 : 2 (czyli 1 miarkę kaszy zalewam 2 miarkami wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykrycie przez około 15 minut.  


KRUSZONKA NA BAZIE KASZY JAGLANEJ

Orzechy drobno siekam nożem.

Do miseczki przekładam jeszcze ciepłą, ugotowaną jaglaną kaszę i dodaję do niej pozostałe składniki kruszonki (płatki owsiane, siemię lniane, orzechy, pestki dyni, miód i masło). Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

crumble w wersji fit

CRUMBLE W WERSJI FIT  

Jabłka i gruszki kroję w ćwiartki, wycinam z nich gniazda nasienne i kroję w plastry. Śliwki kroję na połówki i wyjmuję z nich pestki. Jagody aronii obrywam z szypułek.  Owoce przekładam do 3  - 4 małych żaroodpornych naczyń (lub do 1 dużego), posypuję je równomiernie cynamonem i świeżym imbirem startym na tarle o bardzo drobnych oczkach.

Owoce przykrywam warstwą dietetycznej kruszonki i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piekę przez 20 min (do zrumienienia kruszonki na złoty kolor).

Crumble w wersji fit podaję ciepłe udekorowane łyżeczką naturalnego jogurtu i owocami. 

 

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 

crumble w wersji fit

Crumble w wersji fit

 

Komentarze

  1. Wygląda jak idealny deser w wersji jesiennej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy dietetyczny przepis. Koniecznie muszę go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI