TRYB JASNY/CIEMNY

CZEKOLADOWY DESER Z MALINAMI



deser, letni deser, czekoladowy deser, deser z owocami, czekolada, maliny, porzeczki, mango, zycie od kuchni
Taka sytuacja: niczym niepohamowana zachcianka na czekoladę w samym środku lata zaowocowała takim oto czekoladowym deserem :)
Szlachetna ciemna czekolada i maliny stworzyły tu duet doskonały, a malinowa nalewka i chili nadały deserowi charakter.


czekoladowy deser, deser z owocami, letni deser, czekolada, maliny, śmietana, czarne porzeczki, mango, skladniki na deser, zycie od kuchni 
składniki :
( proporcje na 6 porcji )

* 500 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 2 homogenizowane serki waniliowe ( każdy po 150 g)
* 100 g czekolady 70 % kakao
* 2 szczypty papryki chili w proszku
* 3 łyżki intensywnego kakao w proszku
* 2 łyżki cukru pudru ( lub wedle upodobań smakowych )
* 4 łyżeczki żelatyny w proszku
* 50 ml mleka lub wody
* 1 duża kobiałka malin
* w wersji dla dorosłych do każdego deseru dodajemy 20 ml malinowej nalewki (opcjonalnie)
* 10 moreli lub 1 mango
* 1 filiżanka owoców czarnej porzeczki
* 12 małych bez
* listki świeżej mięty do dekoracji

deser, czekoladowy deser, ubijanie smietany, smietana, krem czekoladowy, maliny, deser z owocami, letmi deser, zycie od kuchni
wykonanie :

Morele lub mango pozbawiamy pestki. Mango obieramy ze skórki. Miąższ owoców kroimy w kostkę.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej ( metodą miska z kawałkami czekolady zanurzona w naczyniu z gorącą woda). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy chili w proszku i dokładnie mieszamy.
W 50 ml gorącego mleka (lub wody) dokładnie rozpuszczamy 4 łyżeczki żelatyny w proszku.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno mikserem (uważając przy tym aby śmietany nie przebić - czyli nie doprowadzić do stanu w którym masło zaczyna oddzielać się od maślanki).
Do ubitej śmietany dodajemy serki waniliowe, cukier, kakao w proszku i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Następnie stale miksując wlewamy rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę z chili. Na koniec nie przerywając miksowania wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie całość mieszamy.
Gotowy krem wstawiamy na kilka minut do lodówki do stężenia.
Pucharki na deser napełniamy w 1/3 malinami. W wersji dla dorosłych owoce zalewamy teraz 20 ml malinowej nalewki. Na maliny przekładamy warstwę stężałego w lodówce czekoladowego kremu.
Na nim układamy warstwę pokrojonych moreli (lub manga), obsypujemy całość czarnymi porzeczkami i połamanymi na kawałki bezami. Dekorujemy malinami i listkami mięty. 

deser czekoladowy, deser z owocami, czekoladowy krem, letni deser, zycie od kuchni


Komentarze

  1. MMM.. zapowiada się pysznie ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny deser. Takie "zachcianki" są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja nie gustuje w takich deserach tak moja córka z pewnością pokocha ten przepis. Dzięki za udostępnienie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, w weekend zamierzam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbowałam, przepis bomba!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI