TRYB JASNY/CIEMNY

PRALINKI CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE NA BAZIE Z FASOLI

lestello, pralinki, zdrowe slodycze, proso ekspandowane, fasola, zycie od kuchni
Zazwyczaj to co dobre jest albo niezdrowe, albo bardzo tuczące, albo w najlepszym razie niemoralne. Nie będziemy twierdzić, że nasze czekoladowo-migdałowe pralinki są zdrowe (mają w końcu w swoim składzie cukier), ale na pewno są pyszne i mają w sobie zaskakująco dużo wartościowych składników odżywczych. Możecie więc je jeść bez wyrzutów sumienia :)

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE PRALINKI NA BAZIE Z FASOLI Z DODATKIEM EKSPANDOWANEGO PROSA I ŻURAWINY

Tak, dobrze przeczytaliście :)  
Dziś przedstawiamy wam przepis na pralinki wykonane na bazie fasoli. Smakują genialnie. Jedząc je nigdy nie zgadlibyście że to gotowana fasola jest bazą masy z której zostały wykonane; jest absolutnie niewyczuwalna w smaku. To możemy wam zagwarantować!

lestello, ekspandowane proso, fasola, pralinki, zurawina, migdaly, nalewka malinowa, kakao, zycie od kuchni
CO ZDROWEGO KRYJE SIĘ W NASZYCH PRALINKACH ?

* Fasola Jaś karłowy to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B odpowiedzialnych za prawidłowy stan naszej skory, włosów i paznokci. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Dzięki przyswajalnej frakcji błonnika pokarmowego usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Obecna w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawiając koncentrację i pamięć. Posiada silne właściwości alkalizujące czyli neutralizujące nadmierną zawartość kwasów w organizmie, powstałą wskutek zbyt dużego spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego oraz wysoko przetworzonej.

* Ekspandowane proso. Nadaje ono pralinkom bardzo ciekawą teksturę. Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji chemicznych. Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie.
Dzięki procesowi puffingu produkt posiada atrakcyjną jasnożółtą barwę.

* Kakao -  jest ono bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy ( głównie polifenoli).

* Migdały Są doskonałym źródłem witaminy B2, B3 (niacyny), E oraz błonnika, flawanoidów, białka i magnezu. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu). Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. 

* Żurawina Zawiera dużo błonnika i witamin (B1, B2, B6, C, E oraz karotenu), a także minerałów : sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, żelaza. Jest również źródłem przeciwutleniaczy - flawanoidów.


składniki:

* 1,5 szklanki ugotowanej fasoli Jaś karłowy Lestello
* 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady (70 % kakao)
* 50 g płatków migdałowych lub migdałów bez skórki
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka kakao
* 3 łyżki żurawiny suszonej
* 3 łyżki nalewki malinowej (lub innej owocowej)

do dekoracji:

* 20 g płatków migdałowych lub migdałów bez skórki
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki cukru pudru

lestello


wykonanie:  

* Suchą Fasolę Jaś karłowaty Lestello (3/4 szklanki) zalewamy na noc  zimną wodą. Rano wodę zmieniamy i fasolę gotujemy w świeżej wodzie aż zmięknie. Potrwa to około 1 godzinę 15 minut do 1,5 godziny.

* Żurawinę siekamy i zalewamy malinową nalewką; pozostawiamy na 1 godzinę aby żurawina częściowo wchłonęła nalewkę

* Migdały wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i stale mieszając prażymy przez około 2 minuty. 

* W malakserze rozdrabniamy czekoladę i prażone migdały. Do masy dodajemy gorącą fasolę, cukier puder, kakao i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  

* Do lekko przestudzonej czekoladowo-fasolowej masy dodajemy ekspandowane proso Lestello i żurawinę; całość dokładnie mieszamy.  

* Z masy toczymy pralinki wielkości orzechów włoskich. Gotowe pralinki obtaczamy w rozdrobnionych w malakserze migdałach, kakao lub cukrze pudrze.

lestello

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI