TRYB JASNY/CIEMNY

KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ

bob, kotlety z bobu, kotlety z kaszy jaglanej, bob poltino, poltino, mrozonki poltino, zycie od kuchni

KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ



To jedno z tych dań, dzięki którym zapominamy o istnieniu mięsa. Bardzo je lubimy. Jest pełne smaku i aromatu. Szybko i łatwo można je przygotować. Świetnie sprawdza się jako danie obiadowe, jest również doskonałe na kolację. Bób ma wiele wartości odżywczych. Jest bogaty w białko, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.

Sezon na bób trwa niestety krótko, więc przez resztę roku wykorzystujemy do tych wegetariańskich kotlecików bób mrożony. 



bob, kotlety z bobu, kotlety z kaszy jaglanej, bob poltino, poltino, mrozonki poltino, zycie od kuchni

KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ

składniki:

* 400 g mrożonego bobu Poltino (1 opakowanie), a w sezonie 400 g świeżego bobu 
* 1/2 szklanki kaszy jaglanej
* 1/2 pęczka koperku
* 1/2 pęczka lubczyku
* pęczek zielonej cebulki
* 4 łyżki oleju rzepakowego
* 3 łyżki bułki tartej lub rozdrobnionych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej)
* 1 duży ząbek czosnku
* sól - z umiarem
* świeżo mielony pieprz - nie żałujcie sobie

sos ziołowo-czosnkowy:

*  jogurt naturalny
* 1/2 pęczka koperku
* 1 duży ząbek czosnku
* sól i świeżo zmielony pierz do smaku

bob, kotlety z bobu, kotlety z kaszy jaglanej, bob poltino, poltino, mrozonki poltino, zycie od kuchni

wykonanie:

gotujemy bób
Zawartość opakowania (bez rozmrażania) wsypujemy do małej ilości osolonej, gotującej się wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki.

gotujemy kaszę jaglaną:
1/2 szklanki kaszy wsypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie goryczki, która często występuje w kaszy jaglanej). Opłukaną kaszę wsypujemy do garnka. Pół szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.

zioła:
Drobno siekamy po pół pęczka koperku, lubczyku i zieloną cebulkę. Białe bulwy zielonej cebulki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju rzepakowego; często mieszając czekamy aż się zeszkli.


bob, kotlety z bobu, kotlety z kaszy jaglanej, bob poltino, poltino, mrozonki poltino, zycie od kuchni

Obrany z łupinek bób rozgniatamy widelcem, łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, posiekanymi ziołami i podsmażoną cebulką. Doprawiamy zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku, sola i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie, płaskie kotlety o grubości 1,5 - 2 cm. Obtaczamy je w bułce tartej lub płatkach owsianych i krótko smażymy na niewielkiej ilości oleju. 

bob, kotlety z bobu, kotlety z kaszy jaglanej, bob poltino, poltino, mrozonki poltino, zycie od kuchni

Kotlety z bobu i kaszy jaglanej podajemy z aromatycznym sosem ziołowo-czosnkowym. 

sos:
Jogurt łączymy z drobno posiekanymi ziołami i doprawiamy zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku, sola i świeżo zmielonym pieprzem.
bob, kotlety z bobu, kotlety z kaszy jaglanej, bob poltino, poltino, mrozonki poltino, zycie od kuchni

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI