TRYB JASNY/CIEMNY

KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BOBEM I MIĘSEM

krokiety ziemniaczane, krokiety z bobu, dania z bobu, bob, bob poltino, bob mrozony, dania z bobem, krokiety, zycie od kuchni


KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BOBEM I MIĘSEM
To pyszne, pożywne, tanie i proste w wykonaniu danie. Świetnie nadaje się na obiad lub ciepłą kolację. Doskonale sprawdza się również jako gorąca, imprezowa przekąska. Krokiety ziemniaczane z bobem i mięsem przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W KUCHNI.  Jesteśmy parą w życiu; uwielbiamy również wspólnie gotować, co wcale nie oznacza, że zawsze jesteśmy jednomyślni :) 
Jak to wygląda w naszej kulinarnej praktyce możecie zobaczyć właśnie w tym projekcie.  Jedna baza produktów trafia na nasz kuchenny blat, mamy jeden wspólny punkt wyjścia, przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie zakupy - mamy wiec jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne interpretacje czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych składników. 
 
Tym razem na nasz kuchenny stół trafiają: 

* ziemniaki
* bób
* mielone mięso
* jajko
* cebula
* czosnek

krokiety ziemniaczane, krokiety z bobu, dania z bobu, bob, bob poltino, jak zrobic krokiety ziemniaczane, bob mrozony, dania z bobem, krokiety, zycie od kuchni Piotr z podanych składników przygotował: KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BOBEM I MIĘSEM. Danie, które wyczarowała Anna z tych samych produktów będziecie mogli zobaczyć w kolejnym wpisie na naszym blogu. Zaglądajcie do na koniecznie! Projektem ON I ONA W KUCHNI chcemy zachęcić  Was do wspólnego gotowania i eksperymentowania w kuchni.
 
krokiety ziemniaczane, krokiety z bobu, dania z bobu, bob, bob poltino, jak zrobic krokiety ziemniaczane, bob mrozony, dania z bobem, krokiety, zycie od kuchni
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BOBEM I MIĘSEM

składniki:

* 1 kg ziemniaków
* 400 g mrożonego bobu POLTINO - 1 opakowanie (w sezonie wykorzystajcie świeży bób)
* 3 małe cebule
* 300 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej lub udźca z indyka)
* 1 jajko
* 2 ząbki czosnku
* sól i czarny pieprz do smaku
* tarta bułka
* olej do smażenia

krokiety ziemniaczane, krokiety z bobu, dania z bobu, bob, bob poltino, jak zrobic krokiety ziemniaczane, bob mrozony, dania z bobem, krokiety, zycie od kuchni

wykonanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy, studzimy. Do przygotowania krokietów możecie wykorzystać również ugotowane ziemniaki, które pozostały wam z dnia poprzedniego.

Zawartość opakowania mrożonego bobu  POLTINO (bez rozmrażania) wsypujemy do małej ilości osolonej, gotującej się wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek; pozostawiamy do przestudzenia.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

FARSZ: Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy 1 pokrojoną w drobną kostkę cebulę; smażymy do momentu aż się zeszkli mieszając co chwilę. Dodajemy mielone mięso i całość smażymy do chwili aż mięso zbieleje. 

CIASTO: Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ugotowany, obrany bób rozdrabniamy widelcem pozostawiając niewielkie kawałki.

krokiety ziemniaczane, krokiety z bobu, dania z bobu, bob, bob poltino, jak zrobic krokiety ziemniaczane, bob mrozony, dania z bobem, krokiety, zycie od kuchni

Łączymy rozdrobnione ziemniaki i bób; dodajemy 2 podsmażone cebule, wbijamy 1 jajko, dodajemy 2 ząbki czosnku rozgniecione w wyciskarce i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy z ciasta kule. 

krokiety ziemniaczane, krokiety z bobu, dania z bobu, bob, bob poltino, jak zrobic krokiety ziemniaczane, bob mrozony, dania z bobem, krokiety, zycie od kuchni

Każdą kulę rozgniatamy na placek, przekładamy na niego 1,5 łyżki podsmażonego mięsa z cebulą, zlepiamy ciasto formując z niego podłużny krokiet. 

Uformowane krokiety panierujemy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. 


krokiety ziemniaczane, krokiety z bobu, dania z bobu, bob, bob poltino, jak zrobic krokiety ziemniaczane, bob mrozony, dania z bobem, krokiety, zycie od kuchni

Komentarze

  1. Super przepis :) Polecam krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi i pietruszką. Robię je zwykle na wigilię, jako dodatek do karpia, ale są pyszne o każdej porze roku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI