TRYB JASNY/CIEMNY

SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI

sernik, sernik czekoladowy, sernik z malinami, maliny, maliny poltino, mrozonki poltino, deser, on i ona w kuchni, deser z malinami, poltino, zycie od kuchni

SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI
Jest obłędnie czekoladowy, pyszny, rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę zachodu i cierpliwości -  pełnię smaku osiąga po 24 godzinach od upieczenia (po ostudzeniu dobrze jest go potrzymać przez kilka godzin w lodówce).
 
sernik, sernik czekoladowy, sernik z malinami, maliny, maliny poltino, mrozonki poltino, deser, on i ona w kuchni, deser z malinami, poltino, zycie od kuchni



Sernik ten zaspokoi pragnienia wszystkich czekoladoholików. Aby jego czekoladowość nie była zbyt monochromatyczna przełamaliśmy ją  dodatkiem owoców. Ich świeży smak dodatkowo podkreśla i uwypukla smak gorzkiej czekolady.



sernik, sernik czekoladowy, sernik z malinami, maliny, maliny poltino, mrozonki poltino, deser, on i ona w kuchni, deser z malinami, poltino, zycie od kuchni
To kolejny przepis, który przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W KUCHNI


Jedna baza podstawowych produktów trafia na nasz kuchenny stół, mamy jeden wspólny punkt wyjścia, przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie zakupy - mamy wiec jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne interpretacje, czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych bazowych składników.  Przy tworzeniu tych przepisów mamy sporo zabawy. Lubimy się wzajemnie zaskakiwać, w kuchni również ;)

Wszystkie nasze przepisy kulinarne powstałe w ramach tego projektu znajdziecie [ NA TEJ STRONIE ]

Projektem tym chcemy zachęcić was do kulinarnych eksperymentów, do tego by przepis traktować jedynie jako inspirację dla własnej kulinarnej fantazji.
 
Tym razem motywem przewodnim naszego projektu zostały: ciasto kruche, ser biały, maliny i czarne jagody.

W październikowej edycji naszego projektu ON I ONA W KUCHNI na nasz kuchenny stół trafiły: 


* składniki niezbędne do przygotowania ciasta kruchego, czyli: mąka, masło, cukier, jajko

* ser biały

* maliny i czarne jagody

 
Na bazie tych składników Anna upiekła SERNIK Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, a Piotr przygotował prezentowały dziś CZEKOLADOWY SERNIK Z OWOCAMI I SOSEM MALINOWYM.
 


SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI I JAGODAMI
podajemy proporcje dla tortownicy o średnicy 25 cm 

SKŁADNIKI:

spód - czekoladowe ciasto kruche:
* 160 g mąki pszennej tortowej 
* 130 g masła
* 3 łyżki cukru
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki gorzkiego kakao 
* 1 jajko
* szczypta soli

masa serowa:
* 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
* 250 g sera mascarpone
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier z prawdziwą wanilia
* 1 budyń waniliowy z cukrem (60 g)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki gorzkiego kakao
* 250 g gorzkiej czekolady
* 3 łyżki śmietany 30 % tłuszczu
* 3 jajka
* 100 g czarnych jagód -  w sezonie świeże owoce, poza sezonem mrożone czarne jagody Poltino
 * 200 g malin - w sezonie świeże owoce, poza sezonem mrożone maliny Poltino

polewa czekoladowa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 140 ml śmietany kremówki 30% tłuszczu 
* 20 g masła
* 2 łyżki gorzkiego kakao
* 3 łyżeczki cukru

sos malinowy:
* 400 g malin w sezonie świeże owoce, poza sezonem mrożone maliny Poltino
* 3  łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

do dekoracji:
* kilka świeżych lub mrożonych malin
* 2 łyżki migdałów w płatkach
* listki świeżej mięty

sernik, sernik czekoladowy, sernik z malinami, maliny, maliny poltino, mrozonki poltino, deser, on i ona w kuchni, deser z malinami, poltino, zycie od kuchni

WYKONANIE


* Mrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika.


* ciasto kruche:
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.  Najpierw łączymy składniki suche: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, kakao; mieszamy. Dodajemy drobno pokrojone zimne masło, a potem jajko i całość mieszamy mikserem (można zagniatać na stolnicy) do powstania gładkiego ciasta. 
Z ciasta formujmy kulę i wkładamy ja na chwile do lodówki.

* masa serowa:
Do misy miksera przekładamy  twaróg sernikowy z wiaderka, ser mascarpone, cukier, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i całość miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, by nie napowietrzać masy serowej, jedynie do połączenia się składników. 
Do garnuszka wlewamy śmietanę, wsypujemy kakao i wrzucamy pokruszoną gorzka czekoladę. Całość zanurzamy w gorącej kąpieli wodnej i mieszamy do chwili rozpuszczenia i połączenia się składników.
Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną masę czekoladową - krótka chwila zamieszania. Dodajemy jajka (po jednym) i ponownie krótko miksujemy.
 
* Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz) i smaruję masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy.


* Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 
* Z lodówki wyjmujemy kulę kruchego ciasto i wylepiamy nim spód tortownicy (robimy to palcami, później wygładzamy szklanką; tak jest łatwiej i szybciej, nie trzeba wcześniej rozwałkowywać ciasta).
 

sernik, sernik czekoladowy, sernik z malinami, maliny, maliny poltino, mrozonki poltino, deser, on i ona w kuchni, deser z malinami, poltino, zycie od kuchni


* Na ciasto przekładamy połowę masy serowej, wyrównujemy ją łyżka. Na jej wierzchu rozsypujemy maliny i czarne jagody. Nie posypujemy ich ani cukrem, ani mąka!  Bezpośrednio na nie wylewamy resztę masy serowej; całość wyrównujemy i wkładamy tortownicę do nagrzanego piekarnika.

sernik, sernik czekoladowy, sernik z malinami, maliny, maliny poltino, mrozonki poltino, deser, on i ona w kuchni, deser z malinami, poltino, zycie od kuchni* Sernik pieczemy 80 minut w 180 stopniach C.

* Studzenie sernika:początkowo, przez około 1 godzinę, studzimy go pozostawiając w piekarniku  z otwartymi drzwiami. Później niech stygnie w chłodnym miejscu najlepiej przez około 12 godzin. Nie martwcie się jeśli podczas pieczenia sernik nadmiernie wam wyrośnie i co gorsza z tego powodu popęka na wierzchu. Podczas stygnięcia będzie powoli opadał i wyrówna się. Po polaniu polewą czekoladową problem ten stanie absolutnie niewidoczny.

Sernik ostrożnie wykrawamy z obręczy tortownicy. 

* polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki polewy podgrzewamy stale mieszając do ich rozpuszczenia i całkowitego połączenia. Gorącą polewą oblewamy wystudzony sernik i obsypujemy go płatkami migdałowymi.

* sos malinowy:
Maliny przekładamy do garnka, dosypujemy cukier; podgrzewamy. Odlewamy do filiżanki około 2 łyżki soku, który puszczają owoce; gdy przestygnie dodajemy do niego mąkę ziemniaczana, mieszamy i wlewamy zawiesinę do gotującego się malinowego sosu; całość mieszamy. 



Sernik podajemy z malinowym sosem ozdobiony malinami i świeżą miętą.

sernik, sernik czekoladowy, sernik z malinami, maliny, maliny poltino, mrozonki poltino, deser, on i ona w kuchni, deser z malinami, poltino, zycie od kuchni

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI