TRYB JASNY/CIEMNY

KARKÓWKA PIECZONA W KISZONEJ KAPUŚCIE



karkowka, karkowka pieczona, karkowka w kiszonej kapuscie, mieso pieczone w kiszonej kapuscie, karczek w kiszonej kapuscie, zycie od kuchni
KARKÓWKA PIECZONA W KISZONEJ KAPUŚCIE
Dziś zaprezentujemy wam przepis na wyborną karkówkę. To doskonałe danie na zimowy obiad. W mroźny dzień nasyci was, doda wam energii, rozgrzeje i wprawi was w dobry nastrój; to prawdziwy comfort food. 

karkowka, karkowka pieczona, karkowka w kiszonej kapuscie, mieso pieczone w kiszonej kapuscie, karczek w kiszonej kapuscie, zycie od kuchni

Duszenie mięsa w  kiszonej kapuście sprawia, że dosłownie rozpływa się ono w ustach. Naszą karkówkę dodatkowo nafaszerowaliśmy wędzonym boczkiem i cebulą dzięki czemu nabrała wyjątkowej głębi smaku i zachowała soczystość.



karkowka, karkowka pieczona, karkowka w kiszonej kapuscie, mieso pieczone w kiszonej kapuscie, karczek w kiszonej kapuscie, zycie od kuchni

KARKÓWKA PIECZONA W KISZONEJ KAPUŚCIE

składniki:

* 1,8 - 2 kg karkówki
* 1,5 kg kapusty kiszonej
* 2 marchewki
* 1 duża lub 2 małe cebule
* 200 g wędzonego boczku
* sól (z umiarem)
* czarny pieprz (do woli)
* 2,5 łyżeczki kminku
* 1 łyżeczka majeranku
* 2 liście laurowe
* 2 łyżki oleju rzepakowego

karkowka, karkowka pieczona, karkowka w kiszonej kapuscie, mieso pieczone w kiszonej kapuscie, karczek w kiszonej kapuscie, zycie od kuchni

wykonanie:

Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i ostrym nożem nacinamy w poprzek w plastry o grubości około 1,5 cm na wysokość 1/3 kawałka mięsa (nie przecinamy mięsa do końca). 

Wędzony boczek kroimy w plasterki lub słupki.

Cebule kroimy w cienkie półkrążki.

Marchewki obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach.

karkowka, karkowka pieczona, karkowka w kiszonej kapuscie, mieso pieczone w kiszonej kapuscie, karczek w kiszonej kapuscie, zycie od kuchni

Kapustę kiszoną kroimy drobno, mieszamy z utartą marchewką i doprawiamy kminkiem.

Mięso smarujemy z wierzchu olejem i oprószamy solą. 

W nacięcia karkówki wsypujemy równomiernie majeranek i wsuwamy w nie plastry boczku i półkrążki cebuli.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę kiszona, dodajemy do niej listki laurowe i układamy na niej nafaszerowaną karkówkę. Mięso obficie posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i całość podlewamy 1 szklanką wody (lub bulionu warzywnego). Przykrywamy je pokrywą lub folią aluminiową (układając ją świecącą stroną do wewnątrz).

karkowka, karkowka pieczona, karkowka w kiszonej kapuscie, mieso pieczone w kiszonej kapuscie, karczek w kiszonej kapuscie, zycie od kuchni
Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy  przez 1,5 godziny.  Po tym czasie ściągamy z naczynia pokrywę (lub folię aluminiowa) i mięso pieczemy bez przykrycia przez kolejne 1,5 godziny.

karkowka, karkowka pieczona, karkowka w kiszonej kapuscie, mieso pieczone w kiszonej kapuscie, karczek w kiszonej kapuscie, zycie od kuchni
karkowka, karkowka pieczona, karkowka w kiszonej kapuscie, mieso pieczone w kiszonej kapuscie, karczek w kiszonej kapuscie, zycie od kuchni

Gotową karkówkę kroimy na plastry i podajemy na kiszonej kapuście z dodatkiem chleba lub pieczonych ziemniaków.


karkowka, karkowka pieczona, karkowka w kiszonej kapuscie, mieso pieczone w kiszonej kapuscie, karczek w kiszonej kapuscie, zycie od kuchni

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI