TRYB JASNY/CIEMNY

CIASTO UCIERANE Z CZEREŚNIAMI

CIASTO UCIERANE Z CZEREŚNIAMI  

 

ciasto ucierane z czeresniami

Ciasto ucierane z czereśniami to pyszny plan na deser w lipcu

W każdym domu był kiedyś taki zeszyt w twardej oprawie, w którym odręcznie zapisywano przepisy na ulubione dania i ciasta. W naszym rodzinnym zeszycie z przepisami kartki już pożółkły, poplamiono je wielokrotnie, pozaginano. Zostały na nich różne charaktery pisma, różne odcienie atramentu, czasem kleksy z kawy, czasem czyjś odcisk palca odbity z czekolady; zachwycająca kaligrafia obok bazgrołów i do tego śmieszne, dziecięce rysunki. Z biegiem lat pojawiały się dopiski i krótkie uwagi; bywało, że ktoś z rodziny przepis udoskonalił czy uprościł jego wykonanie i dopisywał swoje notatki na brzegach kartek. Strona z ucieranym ciastem z owocami ma zagięty róg. Często na nią wszyscy zaglądaliśmy. 

 

ciasto ucierane z czeresniami
 

Ciasto ucierane z czereśniami to jedno z najprostszych i zarazem najpyszniejszych domowych ciast. Można je upiec z dowolnymi sezonowymi owocami i dlatego nigdy się nie nudzi. 

 

ciasto ucierane z czeresniami
 

W czerwcu piekę je z truskawkami, w lipcu z czereśniami, lub agrestem. W środku lata uwielbiamy je z miksem sezonowych owoców (porzeczek, nektarynek, czereśni, agrestu, malin). Jesienią zatapiam w niem śliwki i wtedy kocham je jeszcze bardziej.

 

ciasto ucierane z czeresniami

CIASTO UCIERANE Z CZEREŚNIAMI  - SKŁADNIKI:

proporcje na blachę domową

* 250 g masła
* 300 g cukru
* 440 g mąki
* 6 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia lub cukier wanilinowy
* ¼ szklanki mleka (62 g)
* 1 kg czereśni
* cukier puder do obsypania ciasta
 

CIASTO UCIERANE Z CZEREŚNIAMI  - WYKONANIE:

Dryluję czereśnie. Pestki można sprawnie usunąć przy użyciu drylownicy lub posługując się słomką.

 

ciasto ucierane z czeresniami

Jajka i masło wyjmuję wcześniej z lodówki. Muszą ogrzać się do temperatury pokojowej by później ciasto stało się pulchne i pięknie wyrosło.

W międzyczasie piekarnik rozgrzewam do 180ºC
 

Masło ucieram z cukrem aż zbieleje. Dosypuję cukier waniliowy. 

Dodaję po 1 jajku za każdym razem miksując co najmniej 1 minutę przed wbiciem kolejnego. 

Dolewam mleko.  

Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia. 

Blachę domową wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. Przekładam do niej ciasto. Na wierzchu układam czereśnie pozbawione pestek. 

 

ciasto ucierane z czeresniami
 

Ciasto ucierane z czereśniami piekę 55 minut w 180 st. C 

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem

 

ciasto ucierane z czeresniami
ciasto ucierane z czereśniami

 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI