TRYB JASNY/CIEMNY

SORBET OGÓRKOWO MIĘTOWY

SORBET OGÓRKOWO MIĘTOWY

sorbet ogorkowo mietowy

Sorbet ogórkowo miętowy doskonale orzeźwia w upalny dzień. 

Lubię lipiec, wakacyjną beztroskę, powiew letniego wiatru, soczystą zieleń, rosę na trawie o poranku i hojność z jaką natura teraz obdarza nas świeżymi owocami, warzywami i ziołami. Dziś jednak żar niemiłosiernie leje się z nieba. UFFF jak gorąco i parno! Zaczynam tęsknić za odgłosem kropli deszczu uderzających rytmicznie o parapet. Wręcz marzę żeby ten deszcz dopadł mnie niespodziewanie gdy będę gdzieś daleko od domu i bez parasola. W strugach deszczu chciałabym się teraz schłodzić. W ten upalny dzień wytchnienie przynosi mi sorbet ogórkowo miętowy. Genialnie orzeźwia. Daje uczucie chłodu a nie przesłodzenia jak większość sklepowych lodów.

 

sorbet ogorkowo mietowy

Sorbet ogórkowo miętowy to deser i intermezzo w jednym

To lekki, pełen finezji deser. Można traktować go również jako intermezzo podając pomiędzy daniami dla odświeżenia kubków smakowych i przygotowanie ich na kolejne doznania smakowe.

Sorbet ogórkowo miętowy a dieta odchudzająca

Taki  orzeźwiający deser łączy w sobie minimum kalorii i maksimum przyjemności. W naturalny sposób jest niskokaloryczny. Można go jeść nawet będąc na diecie odchudzającej zamiast zalecanej dziennej porcji owoców. Nie dodaję do tego deseru cukru. Naturalna słodycz jabłek wystarcza.

Dlaczego warto samodzielnie przygotowywać w domu sorbety?

Domowy sorbet ogórkowo miętowy w niczym nie przypomina tzw. wodnych lodów które można znaleźć w sklepowych zamrażalkach. Przygotowując go w domu masz pewność że został zrobiony z najlepszych składników bez dodatków sztucznych barwników i aromatów oraz cukru, wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Taki deser spokojnie można podawać dzieciom.

sorbet ogorkowo mietowy
 

SORBET OGÓRKOWO MIĘTOWY - SKŁADNIKI

* 0,5 kg ogórków gruntowych

* 2 jabłka

* sok wyciśnięty z połowy limonki

* listki mięty (obrywam je z małego pęczka świeżych ziół)

SORBET OGÓRKOWO MIĘTOWY - SPOSÓB WYKONANIA

Etap pierwszy – mrożenie ogórków i jabłek

Zaczynam od zamrożenia części składników. Ogórki i jabłka obieram cienko ze skórki, kroję na ćwiartki,  wycinam z nich gniazda nasienne. Potem przekładam je do woreczków foliowych i zamrażam (warto mieć takie pakunki zawsze gotowe w zamrażalniku bo w upalny dzień ratują życie).

 

sorbet ogorkowo mietowy

Sorbet ogórkowo miętowy – sposób przygotowania z wykorzystaniem ROBOTA KOHERSEN

Do przygotowania pysznych, naturalnych, domowych sorbetów i lodów wykorzystuję robot do sałatek i deserów Kohersen To małe, sprytne urządzenie wyposażone jest w 150 W silnik i błyskawicznie, z łatwością przemienia zamrożone owoce w gładki, idealnie kremowy, lekki sorbet, w którym nie wyczujecie kryształków lodu. Deser jest gotowy natychmiast po przygotowaniu. Można go oczywiście również przechowywać w zamrażalniku. Świetnie nadają się do tego pudełka do przechowywania FoodSaver Fresh 

 

sorbet ogorkowo mietowy
 

Robot do sałatek i deserów KOHERSEN umożliwia przygotowanie jednej lub większej ilości porcji (zależnie od naszych potrzeb). Jest to bardzo wygodne i ekonomiczne. Ułatwia też zrobienie dietetycznego deseru, do którego zalecane jest dokładne odważanie składników. Ja mam w zamrażalniku stale przygotowane różne mrożone owoce oraz porcje śmietanki z dodatkiem wanilii by móc błyskawicznie przygotować różne orzeźwiające desery w dowolnej chwili. 

sorbet ogorkowo mietowy

 

Etap drugi – rozdrabnianie owoców

Kilka minut przed przystąpieniem do przygotowania deseru wyjmuję ogórki i jabłka z zamrażalnika. Później partiami wrzucam je razem z listkami mięty do urządzenia Kohersen. Do sorbetu dodaję sok wyciśnięty z połowy limonki. Całość mieszam i gotowe. Robot KOHERSEN sprawia, że sorbet ma kremową, aksamitną konsystencję i idealną miękkość. Najsmaczniejszy jest zaraz po przygotowaniu. Można go też w pudełku włożyć do zamrażalnika.

 

sorbet ogorkowo mietowy

Sorbet ogórkowo miętowy - sposób wykonania w blenderze kielichowym

Sorbet ogórkowo miętowy można również przygotować wykorzystując wysokoobrotowy blender kielichowy.  Zamrożone wcześniej kawałki jabłek i ogórków wkładamy do kielicha blendera, dodajemy listki mięty i sok wyciśnięty z limonki. Całość blendujemy na maksymalnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. 

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 

sorbet ogorkowo mietowy

Dzięki robotowi KOHERSEN  można przygotować różne mrożone desery.

Przygotowując sorbet warto zaszaleć z doborem składników. Ja na przykład uwielbiam sorbet z mango i truskawek oraz lody waniliowe  (mieszam śmietanę 30 % tłuszczu z dodatkiem wanilii i odrobiny cukru i zamrażam w pojemnikach na kostki lodu). 

Artykuł powstał we współpracy z marką Kohersen

sorbet ogorkowo mietowy


sorbet ogórkowo miętowy

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI