TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM

salatka z czarnym ryzem

SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM

Pyszna sałatka z czarnego ryżu, pieczonej papryki, zielonego groszku i oliwek

Podstawą tej pysznej sałatki jest włoski, pełnoziarnisty ryż czarny. Z pieczoną czerwoną papryką, zielonym groszkiem cukrowym i oliwkami tworzy na talerzu kompozycję, która kusi nie tylko swoim smakiem i aromatem, ale również feerią żywych barw. Sałatka z czarnym ryżem smakuje wybornie o każdej porze dnia. Może być dodatkiem do pełnowartościowego śniadania, doskonałym obiadem zabranym do pracy w lunchboxie czy pożywnym daniem na kolacje.

salatka z czarnym ryzem
 

SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM SKŁADNIKI

  • czarny ryż - 1 miarka o pojemności 200 ml
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki pokrojonych w plastry zielonych oliwek
  • 100 g zielonego groszku (w sezonie wybierzcie świeży groszek, a poza sezonem mrożony)
  • 100 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (w sezonie wykorzystajcie świeżą, a poza sezonem mrożoną)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano - wybrałam włoski parmezan dojrzewający 30 miesięcy
  • kilka listków sałaty rzymskiej
  • kilka listków świeżej bazylii

SOS

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól  i świeżo zmielony pieprz do smaku 

Włoskie produkty wykorzystane w sałatce z czarnym ryżem (oliwa z oliwek Toscano IGP Farchioni, ser parmezan 30 miesięcy Parmigiano Reggiano, zielone oliwki krojone Coelsanus, pełnoziarnisty czarny ryż Gallo) znajdziecie w sklepie SCHRONISKO BUKOWINA

 

salatka z czarnym ryzem

NAJWAŻNIEJSZY JEST PRODUKT

Niezależnie od tego co gotujecie, to zawsze najważniejszy jest produkt. Jego jakość, świeżość, pochodzenie i oryginalność decydują o smaku, aromacie, walorach odżywczych i wyglądzie waszego dania. Tu nie ma kompromisów. Z produktu złej jakości nie przygotujecie dobrego dania. Dobry przepis to nie wszystko. Sekretem dobrej kuchni są dobre składniki. Podrabiany parmezan nigdy nie będzie smakował jak oryginalny włoski ser. Włoskie produkty uznawane na całym świecie za synonim doskonałości i autentyczności są często podrabiane. Z danych organizacji włoskich rolników Coldiretti wynika, że parmezan jest najczęściej kradzionym i podrabianym serem na świecie. Choć brzmi to wręcz niewiarygodnie, to w 2014 roku działacze Coldiretti odnotowali, że po raz pierwszy produkcja podróbek parmezanu i pokrewnego mu sera z północy Włoch o nazwie Grana Padano była na świecie wyższa od ilości wyprodukowanych oryginalnych produktów. To właśnie dlatego tak ważne jest by znać pochodzenie produktów, które trafiają na nasz stół i wybierać właściwie ich dostawców.

SKLEP SCHRONISKO BUKOWINA

Schronisko Bukowina prowadzi restaurację, sklep internetowy, oraz hurtownię produktów włoskich. Jest bezpośrednim importerem włoskich produktów. Pochodzą one z pewnych źródeł, trafiają do tego sklepu prosto od producentów. Kupicie tu sery ze sprawdzonych serowarni, gdzie cały proces wytwarzania odbywa się pod ścisłą kontrolą – od etapu wypasania krów, aż po sezonowanie sera. Oliwy i przetwory w słoikach sprowadzają bezpośrednio od włoskich plantatorów. Cenią sobie lokalne wyroby, dlatego w sklepie Schronisko Bukowina nie znajdziecie produktów z masowej produkcji. Standardem przy zamówieniu do godziny 13:00 jest dostawa do klienta następnego dnia roboczego. Nieważne, czy jesteś z Krakowa, Katowic, Wrocławia, Gdańska czy Lublina - Schronisko Bukowina stara się, aby najlepsze produkty trafiły do Ciebie już na następny dzień! 


salatka z czarnym ryzem

SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM

Jej podstawą jest pełnoziarnisty ryż czarny - Gallo. Uprawiany jest on głównie na polach ryżowych Piemontu oraz w dolinie Tirso na Sardyni. Powstał poprzez skrzyżowanie chińskiego czarnego ryżu z włoskim ryżem risotto. Jego ziarna są duże i sycące,  mają lekko orzechowy smak. Zawierają więcej cennych białek, witamin, składników mineralnych i aminokwasów egzogennych w porównaniu do białego ryżu. Czarny ryż wyróżnia, spośród wszystkich odmian ryżu, największa zawartość antyoksydantów w ziarnach. Czarny ryż ma niski indeks glikemiczny (po jego spożyciu nie pojawia się gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi). 

CZARNY RYŻ - SPOSÓB GOTOWANIA

Czarny ryż gotuję zgodnie ze wskazaniami umieszczonymi na opakowaniu produktu - zalewam go wodą w proporcjach 1:2 (czyli 1 miarka ryżu i 2 miarki wody), dodaję 1/4 łyżeczki soli i gotuję pod przykryciem przez 18 minut.

salatka z czarnym ryzem

 

W czasie gotowania czarny ryż nieznacznie zmienia barwę z czarnej na ciemnofioletową.

 

salatka z czarnym ryzem

PIECZENIE CZERWONEJ PAPRYKI

Piekarnik rozgrzanym do 200 stopni C.

Papryki kroję na połówki. Wycinam z nich gniazda nasienne i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut. Upieczone papryki powinny być miękkie, a ich skórka lekko przypalona.

salatka z czarnym ryzem

Gorące papryki wkładam do miski i niezwłocznie przykrywam ją szczelnie folią spożywczą. Kiedy przestygną ściągam folię z miski i zdejmuję skórkę z papryki. Nie jest to trudne zadanie, wystarczy ją w jednym miejscu leciutko podważyć i praktycznie sama schodzi z papryki.

Tak przygotowane papryki kroję w paski.

ZIELONY GROSZEK - GOTOWANIE

Zielony groszek wrzucam do wrzącej, lekko posolonej wody i gotuję 3 do 5 minut aż zmięknie. Ugotowany groszek odcedzam i przelewam na sitku zimną wodą co zatrzymuje dalszy proces gotowania (nie chcę by stał się za miękki).

FASOLKA SZPARAGOWA - GOTOWANIE

Świeżą fasolkę szparagową myję pod bieżącą wodą. Z każdego strąka odcinam ogonki sprawdzając przy tym czy nie ciągnie się za nimi łyko (w razie potrzeby staram się je usunąć). 

Fasolkę wkładam do zimnej, lekko posolonej wody. Czas gotowania należy kontrolować wyławiając po paru minutach strąk i próbując go:

Fasolka żółta: 5-12 minut od zagotowania wody
Fasolka zielona: 8-18 minut od zagotowania wody

Fasolkę mrożoną gotuję zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu wrzucając ją do wrzącej wody.

Ugotowaną, przestudzoną fasolką kroję na kawałki o długości około 2 cm. 

LIŚCIE BAZYLII

Świeże liście bazylii drobno siekam.

PARMEZAN

Ser skrobię ostrym nożem tworząc szerokie wióry.

SOS DO SAŁATKI Z CZARNYM RYŻEM

oliwy extra virgin

Włoskie oliwy stanowią niezastąpioną bazę smaku i aromatu sosu do sałatki z czarnym ryżem. Wybierajcie zawsze te, które posiadają certyfikat IGP (Indicazione Geografica Protetta), który potwierdza pochodzenie i jakość produktu.

W miseczce mieszam wszystkie składniki sosu.

 

salatka z czarnym ryzem

SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM - PODANIE

Do miski przekładam ugotowany, wystudzony czarny ryż. Dodaję ugotowany zielony groszek, fasolkę szparagową i pokrojone w plastry, aromatyczne zielone oliwki.


salatka z czarnym ryzem

Dodaję pokrojoną w paski pieczona paprykę, plastry pomidorków koktajlowych, posiekaną bazylię oraz plastry parmezanu. Całość polewam sosem, mieszam i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej.

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z marką SCHRONISKO BUKOWINA.

 

salatka z czarnym ryzem

 sałatka z czarnym ryżem

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI