TRYB JASNY/CIEMNY

KARP PIECZONY Z WARZYWAMI

KARP PIECZONY Z WARZYWAMI

karp pieczony z warzywami

Prosty przepis na karpia pieczonego w piekarniku z warzywami. 

Jak co roku w grudniu do naszych sklepów trafiają karpie. W wielu polskich domach smażony karp, karp w galarecie lub karp po żydowsku to tradycyjne potrawy wigilijne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie każdy jednak chętnie sięga po te dania, bo do karpia przylgnęło wiele krzywdzących stereotypów. Właściwie, uczciwie i naturalnie hodowane karpie nie śmierdzą mułem, ale zachwycają wybornym smakiem. Warto je jadać w ciągu całego roku, a nie tylko raz podczas kolacji wigilijnej.

 

karp pieczony z warzywami

KARPIE Z EKOLOGICZNEJ HODOWLI

Dziś bez problemu w sklepie internetowym można zamówić karpia z ekologicznej hodowli w formie dzwonka, płatu albo filetu. BIO hodowla karpia konsumpcyjnego trwa 3-4 lata zanim ryby osiągną „dorosłość”. Karpie w stawach odżywiają się pokarmem naturalnie występującym w otaczającym je ekosystemie oraz dokarmiane są zbożami pochodzącymi z certyfikowanych upraw. Nie stosuje się tu pasz, mączek, przetworzonych odpadów z warzyw i tym podobnych. Dzięki temu ryby są bogate w smak oraz wartości odżywcze.

KARP PIECZONY Z WARZYWAMI

Karpia można przygotować na wiele sposobów. Podpowiem Wam dziś jak przygotować pyszne danie z karpiem w roli głównej, które warto jadać o każdej porze roku. „Odczaruję” dla Was tę niezwykle smaczną rybę. Dziś przepis na karpia pieczonego z warzywami.
 
karp pieczony z warzywami

NACINANY FILET Z KARPIA 

Wybierając karpia do tego dania sięgnęłam po nacinane filety z ryby. Taka forma filetów z karpia jest już od kilku lat łatwo dostępna w sprzedaży. Nacinanie mięsa ryb powoduje rozdrobnienie ości. Oczywiście nie znikają one od tego w magiczny sposób, ale po obróbce cieplnej stają się całkowicie niewyczuwalne i „niegroźne".

karp pieczony z warzywami

KARP PIECZONY Z WARZYWAMI SKŁADNIKI

 

  • nacinany filet z karpia 
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej rzepakowy
  • 6 – 8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 papryki (najlepiej mix kolorów)
  • kilka pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g zielonego groszku (mrożonego)
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • zielona pietruszka

karp pieczony z warzywami

KARP PIECZONY Z WARZYWAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przyrządzanie karpia pieczonego z warzywami rozpoczynam od przygotowania warzyw. 

Myję i obieram ziemniaki oraz marchewki. Ziemniaki kroję na ćwiartki, a marchewki na grube plastry. Tak przygotowane warzywa wrzucam do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą i gotuję 10 minut (licząc czas od chwili ponownego zagotowania się wody); odcedzam.


karp pieczony z warzywami

Papryki kroję na ćwiartki i wycinam z nich gniazda nasienne.

Pieczarki, kolorowe papryki oraz cebule kroję na dość duże kawałki.

Mrożony, zielony groszek przelewam na sitku wrzącą wodą. 

Nacinany filet z karpia kroję na porcje.

Piekarnik nagrzewam do 200 st. C 

karp pieczony z warzywami

Do naczynia żaroodpornego przekładam podgotowane ziemniaki i marchewkę, dorzucam do nich pokrojone cebule, papryki i pieczarki. Całość skrapiam 3 łyżkami oleju i oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  Mieszam by warzywa równomiernie pokryły się przyprawami. 

karp pieczony z warzywami
Naczynie wstawiam do gorącego piekarnika na 15 minut. W tym czasie raz je mieszam aby warzywa równomiernie się zrumieniły.


karp pieczony z warzywami

Naczynie żaroodporne wyjmuję z piekarnika. Do pieczonych warzyw dodaję zielony groszek, całość delikatnie mieszam. Na wierzchu układam kawałki ryby i pomidorki koktajlowe. Karpia skrapiam olejem i doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie ponownie wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut.

KARP PIECZONY Z WARZYWAMI - SPOSÓB PODANIA

Przed podaniem karpia pieczonego z warzywami warto posypać  zieloną natką pietruszki i ozdobić małymi listkami szczawiu.

karp pieczony z warzywami

POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA DANIA Z KARPIEM W ROLI GŁÓWNEJ

karp pieczony w całości z pieczarkami

karp wędzony 

karp smażony wigilijny 

karp w galarecie po żydowsku z rodzynkami i migdałami

zupa rybna z karpia 

sałatka z wędzonym karpiem 

 

karp pieczony z warzywami

karp pieczony z warzywami

 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI