JESIENNA SAŁATKA DO GRILLA Z BURAKAMI, GRUSZKĄ I FETĄ
Jesienna sałatka do grilla – prosty przepis z burakami, gruszką i fetą
Jesienią warto sięgać po sezonowe skarby: soczyste gruszki, słodkie buraki, świeże figi i chrupiące orzechy. Z tych składników powstaje wyjątkowa jesienna sałatka do grilla, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i jako dodatek do mięs z rusztu.
Sałatka z burakami i fetą pięknie prezentuje się na stole – pełna kolorów jesieni, łączy w sobie słodycz owoców, kremową słoność sera i chrupkość orzechów. Idealnie komponuje się ze stekiem, karkówką czy kurczakiem z grilla, dodając im lekkości, świeżości i soczystości.
Ten przepis jest prosty, efektowny i pełen smaku – wystarczy kilka składników, by przygotować kolorową sałatkę jesienną, która zachwyci gości i będzie pysznym uzupełnieniem dań mięsnych.
Poznajcie również inne nasze przepisy na sałatki z burakiem
WYTRAWNA SAŁATKA OWOCOWA Z SEREM HALLOUMI
SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW
SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I BURAKAMI
SAŁATKA Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM I BURAKAMI
Przepis na sałatkę z burakami i fetą krok po kroku
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie (120 g) mieszanki sałat - wybieram mix sałat w stylu włoskim (sałata baby batavia zielona, rukola, botwinka bull's blood)
- 240 g sera feta (2 opakowania)
- 2 gruszki marynowane (przepis na marynatę znajdziecie poniżej)
- 2 niewielkie buraki marynowane (przepis na marynatę znajdziecie poniżej)
- 1 czerwona cebula marynowana (wykorzystuję marynatę do buraków )
- 4 figi
- 3 łyżki jeżyn
- 3 łyżki malin (u mnie czerwone i żółte)
- 3 łyżki prażonych orzechów włoskich lub laskowych (przepis znajdziecie poniżej)
- 1 łyżka łagodnej musztardy miodowej
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
MARYNATA DO GRUSZEK
1/3 szklanki wody
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cukru lub miodu
3 goździki
MARYNATA DO BURAKÓW
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
¼ łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprzu do smaku
1 łyżka cukru lub miodu
¾ szklanki ciepłej wody
Jak zrobić jesienną sałatkę do grilla?
Jak gotować buraki, by nie straciły koloru i smaku?
Przygotowanie sałatki do grilla zaczynam od zamarynowania buraków – to one nadadzą sałatce pięknego koloru i głębi smaku. Najlepiej zamarynować je wcześniej, nawet dzień przed planowanym grillowaniem. Warto od razu zrobić większą porcję – gotować w stylu #mealprep by wykorzystać je później do zrobienia innych dań (gotowanie tylko jednego czy dwóch buraków jest nieekonomiczne). Zamarynowane buraki świetnie sprawdzą się nie tylko w tej sałatce – będą pysznym dodatkiem do burgerów, wytrawnych tart, innych sałatek czy jako jarzynowy dodatek do obiadu.
Jakie buraki wybrać do jesiennej sałatki z fetą?
Do jesiennej sałatki grillowej polecam buraki podłużne i średniej wielkości – gotują się szybciej niż te okrągłe.
GOTOWANIE I MARYNOWANIE BURAKÓW
Buraki zawsze gotuję w całości i w skórce – to prosty sposób, aby zachowały naturalny smak i swój cudowny, karminowy kolor. Po dokładnym umyciu układam je w szerokim garnku, zalewam zimną wodą i gotuję przez 35–45 minut, aż będą miękkie. Gdy są już gotowe, przelewam je zimną wodą – wtedy skórka niemal sama odchodzi, wystarczy tylko odciąć końcówki.
Ugotowane, obrane buraki, zależnie od wielkości, kroję na połówki lub ćwiartki, a potem na cieniutkie plasterki.
Marynowane buraki – sekret wyjątkowego smaku
Marynata do buraków
Marynatę przygotowuję w kilka chwil – wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zalać nimi pokrojone buraki. Już po godzinie w chłodnym miejscu stają się pełne smaku i aromatu.
Jeśli coś zostanie, przełóżcie buraki do słoika i przechowujcie w lodówce – spokojnie wytrzymają kilka dni i będą pod ręką do innych dań.
MARYNOWANIE CZERWONEJ CEBULI
Cebulę kroję na pół, a potem w cienkie piórka, przekładam do miseczki, zalewam marynatą w której zanurzone są buraki. To i odstawiam na minimum 30 minut. To sprytny trik – marynata z buraków cudownie wzmocnia kolor cebuli, dodaje jej przyjemnej, lekko słodkawej nuty łagodzi jej ostrość, czyniąc ją delikatniejszą.
MARYNOWANIE GRUSZEK
Marynata do gruszek zapobiega ciemnieniu owoców i dodaje im przyjemny korzenny aromat. W ciepłej wodzie rozpuszczam cukier (albo miód), dodaję ocet jabłkowy i kilka goździków.
Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w cienkie plasterki. Zanurzone w marynacie już po pół godzinie stają się soczyste, lekko kwaskowate co pysznie kontrastują ze słonym serem feta.
PRAŻENIE ORZECHÓW
Na suchą, dobrze rozgrzana patelnię wsypuję niezbyt drobno posiekane orzechy włoskie. Chcąc wydobyć ich aromat i dodać im chrupkości prażę je prze 2 – 3 minuty często mieszając. Od razu przesypuję je do miseczki – dzięki temu nie zdążą się przypalić.
PRZYGOTOWANIE DODATKÓW DO SAŁATKI Z BURAKAMI I SEREM FETA
Ser feta kroję w kostkę.
Figi kroję w plasterki; większe dzielę na pół.
SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY
W miseczce łączę musztardę, miód, olej i odrobinę octu jabłkowego. Całość mieszam trzepaczką, aż sos stanie się gładki i aksamitny. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli sos okaże się zbyt gęsty, wystarczy odrobina wody, by nabrał idealnej konsystencji.
SKŁADANIE JESIENNEJ SAŁATKI DO GRILLA
Na dużym talerzu układam mieszankę sałat. Następnie rozkładam na nich buraki i gruszki wyjęte z marynat. Dodaję świeże maliny, jeżyny, kawałki fety, marynowaną czerwoną cebulę i prażone orzechy. Na koniec całość skrapiam sosem musztardowo-miodowym.
Efekt? Kolorowa, pachnąca jesienią sałatka, która zachwyci zarówno przy grillu, jak i na eleganckiej kolacji.
FAQ
Czy sałatkę z burakami można przygotować dzień wcześniej?
Jakie owoce pasują do sałatki z fetą?
Ser feta ma lekko słony i kremowy smak, który świetnie kontrastuje ze słodyczą owoców. Dzięki temu sałatki zyskują świeżość i wyjątkową harmonię smaków. Do fety pasują szczególnie:
Owoce miękkie i soczyste: winogrona, maliny, jeżyny.
Owoce sezonowe: gruszki, jabłka, śliwki.
Owoce egzotyczne: figi, granat, mango.
Owoce orzeźwiające: arbuz (klasyczne połączenie z fetą), melon.
W naszej jesiennej sałatce wykorzystaliśmy gruszki, figi, jeżyny i maliny – idealnie podkreślają smak fety i nadają całości lekkości.
Z czym podawać sałatkę z fetą i burakami?
Taka sałatka jest bardzo uniwersalnym dodatkiem. Świetnie komponuje się z grillowanym mięsem – stekiem, karkówką, kurczakiem czy rybą. Będzie też pysznym dodatkiem do dań z piekarnika, np. pieczonych warzyw albo wytrawnej tarty.
jesienna sałatka do grilla z burakami, gruszką i fetą
Komentarze
Prześlij komentarz