TRYB JASNY/CIEMNY

PSTRĄG OJCOWSKI I WINO ZE SREBRNEJ GÓRY - TAK SMAKUJE MAŁOPOLSKA


pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuve blanc 2018 srebrna gora,
TAK SMAKUJE MAŁOPOLSKA!
Poznajcie nasz przepis na sałatkę z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim, naturalnym mieszkańcem Jury oraz rzeki Prądnik podaną w duecie z małopolskim winem z Winnicy Srebrna Góra. Ta kulinarna propozycja jest ukłonem w stronę lokalności, tego co nasze, małopolskie.

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora, 


Potraktujcie ten przepis jako swego rodzaju inspirację do poszukiwania lokalnych produktów i producentów żywności oraz lokalnych winnic, a także jako impuls do poszerzenia wiedzy o bogactwie kulinarnym i kulturalnym swojego regionu. My wędrując Małopolskim Szlakiem Winnym wciąż na nowo zachwycamy się niezwykłym pięknem małopolskiej przyrody i ciągle odkrywamy nowe smaki i ciekawe miejsca. Niedawno po raz kolejny odwiedziliśmy pstrągarnię Pstrąg Ojcowski i Winnicę Srebrna Góra co zainspirowało nas do opracowania zaprezentowanego dziś przepisu.

 
winnica srebrna gora, pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,
Na zdjęciu: Winnica Srebrna Góra

GOTOWANIE TO ŚWIETNA ZABAWA
Zachęcamy was też do kreatywnego podejścia do gotowania pokazując, że korzystając z tych samych produktów bazowych można przygotować zupełnie inne dania. Wystarczy tylko dać się ponieść kulinarnej fantazji.

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,
LOKALNIE = EKOLOGICZNIE
Ta kulinarna opowieść to też nasz pokłon dla Matki Ziemi, bo z ekologicznego punktu widzenia lokalny produkt, lokalny rynek i lokalny producent jest niezwykle ważny. Sięgając po to co lokalne nie marnujemy szans na rozwój regionu i jednocześnie nie marnujemy zasobów naturalnych. Nie marnujemy również zdrowia, bo lokalne = świeże.  Dokonując takich wyborów konsumenckich wpływamy także na zachowanie bioróżnorodności naszego regionu oraz wzbogacamy i urozmaicamy swoją dietę. Szerzej na ten temat pisaliśmy [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,



PSTRĄG OJCOWSKI
Pstrągarnia PSTRĄG OJCOWSKI znajduje się w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego, około 1 km od parkingu pod Zamkiem w Ojcowie przy punkcie widokowym Jonaszówka. To tu rozchodzą się szlaki do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej. 


Na zdjęciu: widok ze skały Jonaszówka na pstrągarnię Pstrąg Ojcowski


pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,


Historia hodowli pstrąga w Ojcowskim Parku Narodowym sięga roku 1935. Stawy rybne należały tu wówczas do Ludwiki Czartoryskiej. Funkcjonowały nieprzerwanie przez kilkadziesiąt lat, aż do początku tego wieku, kiedy to zarząd parku zdecydował o ich zasypaniu. O przywrócenie im świetności postanowiła zawalczyć Magdalena Węgiel. Wydzierżawiła stawy i wraz z córką, Agnieszką Sendor, stworzyła rodzinną firmę PSTRĄG OJCOWSKI. Stawiają na wysoką jakość i działają z poszanowaniem dla przyrody. Hodują pstrąga potokowego, naturalnego mieszkańca Jury oraz rzeki Prądnik. "Czysty genetycznie" narybek pozyskują od Polskiego Związku Wędkarskiego. Pstrąg potokowy to ryba półdzika, waleczna. Jej hodowla w stawach zajmuje około 2,5 - 3 lata. Dla porównania - pstrąg tęczowy urośnie do tych samych rozmiarów w 1 do 1,5 roku. To dlatego hodowla pstrąga potokowego stanowi zaledwie 2 % hodowli pstrąga w Polsce. Mało kto się na nią porwie. Różnica w smaku pomiędzy tymi dwoma gatunkami pstrąga jest jednak niewyobrażalnie wielka. Pstrąg potokowy jest bardziej ruchliwy od pstrąga tęczowego, rośnie znacznie wolniej i przez to w inny sposób buduje swoją tkankę mięśniową. Jego mięso staje się przez to niezwykle jędrne i delikatne.  


Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Pstrąg Ojcowski wędzony był wielokrotnie nagradzany zdobywając między innymi: medal Smaki Regionów podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich, tytuł Polski Producent Żywności im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, wyróżnienia podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku, Targów Regionalia w Warszawie oraz nominację do tytułu AgroPolska. Dzięki swojej lokalizacji oraz charakterowi, Pstrąg Ojcowski dołączył również do projektu Wieś dla Smakoszy będącą kontynuacją Małopolskiej Trasy Smakoszy oraz został odznaczony prestiżowym tytułem KUKBUK Poleca. 

Pstrąg Ojcowski leży na enoturystycznym Małopolskim Szlaku Winnym na trasie "NA RYBY I WINO W SERCU OJCOWA"  (przebieg trasy: PSTRĄG OJCOWSKI - WINNICA KRESY - WINNICA AMONIT - WINNICA ZAGARDLE)

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,

Pstrągi Ojcowskie można kupić tylko w ogródku grillowym przy stawie Beta w Ojcowskim Parku Narodowym. W żadnym z sąsiadujących barów w Ojcowie nie jest dostępny Pstrąg Ojcowski.

W Krakowie Pstrąg Ojcowski jest dostępny w sklepie Lorek & Portoyan Najlepsze z Polski (na Starym Kleparzu), a także okresowo pojawia się w menu restauracji/winiarni Bottiglieria 1881 (
ul. Bocheńska 5/LU1), Restauracji Fiorentina (ul. Grodzka 63) w Bazar Bistro Kraków (ul. Meiselsa 24), Restauracji Qualita (ul. Wygrana 6), w Winiarni - Restauracji Klimaty Południa (ul. Gertrudy 5), w lokalu śniadaniowym Handelek (ul. św.Filipa 16/2), w Hotelu Unicus Palace (ul. Florianska 28), w Żywym Muzeum Obwarzanka (ul. Paderewskiego 4), a także w Restauracji Gęś w dymie (Laskowa 679, Laskowa, Nowy Sącz).

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,

Najbardziej lubimy jeść świeże, jeszcze gorące Pstrągi Ojcowskie wyjęte prosto z wędzarni siedząc nad stawem w pstrągarni i rozkoszując się ciszą i pięknem przyrody. Wykorzystujemy je również do przygotowania różnych dań.  Linki do naszych przepisów znajdziecie na końcu tego artykułu.

 
PROJEKT "ON I ONA W KUCHNI"
Razem w życiu i razem w kuchni


Jedna baza podstawowych produktów trafia na nasz kuchenny stół, mamy jeden wspólny punkt wyjścia. Przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie zakupy - mamy wiec jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne interpretacje, czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych bazowych składników.  Przy tworzeniu tych przepisów mamy sporo zabawy. Lubimy się wzajemnie zaskakiwać, w kuchni również ;) Projektem tym chcemy zachęcić was do kulinarnych eksperymentów, do tego by przepis traktować jedynie jako inspirację dla własnej kulinarnej fantazji.
W ramach naszego projektu "ON I ONA W KUCHNI", wykorzystując wędzone Pstrągi Ojcowskie, ziemniaki, buraki, cebulę i seler naciowy przygotowaliśmy dwie sałatki. Dziś prezentujemy wam przepis na sałatkę warstwową według pomysłu Anny. Wkrótce pokażemy wam drugi wariant tej sałatki zaproponowany przez Piotra.

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,
 
WINE PAIRING
Dobierając dziś wina do naszej sałatki sięgaliśmy po butelki z małopolskich winnic. W oczywisty sposób najłatwiej zidentyfikować nam bukiet i aromat lokalnego wina powstałego z winogron dojrzewających na ziemi, na której się urodziliśmy, na której mieszkamy, której zapach łąk znamy od dziecka. Hołdujemy również zasadzie która głosi, że produkty pochodzące z jednego regionu w oczywisty sposób dobrze komponują się ze sobą smakowo. Terroir, to jest takie magiczne słowo, za sprawą którego smaki oraz aromaty win i potraw harmonijnie się dopełniają i podkręcają.

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,

Do kieliszków rozlewamy Cuvée blanc 2018 z Winnicy Srebrna Góra
To kupaż odmian: seyval blanc, hibernal, johanniter i solaris. Nos wypełnia nam aromat jabłek wzbogacony nutami białych porzeczek, cytryny i agrestu.  W ustach czujemy przyjemną kwasowość, odświeżające cytrusowe nuty i delikatne ziołowe akcenty. Wino jest lekkie, świetnie sprawdza się w czasie letnich upałów. Szczególnie smakuje nam w duecie z wędzonym pstrągiem, sałatkami z dodatkiem drobiu i daniami piknikowymi.

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,

WINNICA SREBRNA GÓRA
 
Winnica Srebrna Góra położona jest w Dolinie Wisły na krakowskich Bielanach. Ponad łagodnym, zalesionym wzgórzem górują tu trzy wieże klasztoru O.O. Kamedułów, a południowy stok porasta winorośl. Równe rzędy hybryd i Vitis vinifery biegną w dół zbocza.
Na 28 hektarach uprawiane są tu odmiany: acolon, cabernet cortis, chardonnay, gewürztraminer, hibernal, johanniter, pinot gris, pinot noir, regent, riesling, rondo, seyval blanc, solaris oraz zweigelt. Właścicielami winnicy są Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski, którzy w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru tworzą wino z pasją i poszanowaniem zarówno dla tradycji sięgającej tu X wieku jak i historii krakowskich i klasztornych upraw winorośli.

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,

Do dań z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim równie pięknie zagrał nam Seyval Blanc 2018 z winnicy Słońce i Wiatr. Zgrabnie łączy świeże aromaty jabłek i cytrusów z lekką pikanterią i kwasowością.

seyval blanc, winnica slonce i wiatr, seyval blanc 2018 slonce i wiatr,
HISTORIA POLSKIEGO WINOOGRODNICTWA
Polskie winnice przeżywają właśnie prawdziwy renesans. Koniecznie poznajcie winnice w waszym regionie. My od wielu lat z radością obserwujemy dynamiczny rozkwit winiarstwa małopolskiego. Odbudowywane są jego wspaniałe tradycje. A musicie pamiętać, że uprawa winorośli w Polsce sięga początków chrześcijaństwa w 966 roku i pierwsze polskie winnice znajdowały się właśnie na terenie dzisiejszej Małopolski, na Wawelu w Krakowie. Duże zasługi dla rozwoju małopolskiego winogrodnictwa miały zakony tynieckich benedyktynów,  cystersów, norbertanek i benedyktynek.  Później w ich ślady poszła również polska szlachta. Największy rozkwit winnic miał miejsce od XIV do XVI wieku. To do Polski w tym czasie przyjeżdżali winiarze z całej Europy po nauki. W pierwszym dwudziestoleciu XVII wieku nastąpił  schyłek polskiego winiarstwa na skutek wojen jakie  Rzeczpospolita toczyła z Rosją, Turcją i Szwecją (Potop Szwecki oparł się aż o mury Krakowa i zniszczona zostały wtedy duża część winnic) oraz z powodu napływu tańszego wina z południa Europy (głównie z Węgier). Upadek winnic dopełniło postępujące w tym czasie oziębienie klimatu. Winnice jednak na tych terenach przetrwały. Dopiero lata 70-te XX wieku to symboliczny upadek polskiego winiarstwa. To co się nie zdarzyło przez 1000 lat historii stało się niestety w czasach rządów komunistycznych.
Reaktywacja polskich winnic i produkcji wina rozpoczęła się w latach 80, z chwilą w której Romanem Myśliwiec zasadził pierwszą eksperymentalną winnicę, a później założył szkółkę w Jaśle na Podkarpaciu.

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuve blanc 2018 srebrna gora,

WARSTWOWA SAŁATKA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

proporcje na 4 porcje

SKŁADNIKI:

* 1 Pstrąg Ojcowski wędzony

* 4 ziemniaki
* 2 ogórki kiszone
* 1 czerwona cebula
* 2 łodygi selera naciowego 
* 1 łyżka majonezu (polecam domowy - przepis znajdziecie go [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku  

* 4 marynowane buraki średniej wielkości
marynata do buraków: 

* 1 szklanka wody
* 1/4 szklanki octu jabłkowego 10%
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru
* 2 liście laurowe
* 4 ziarna pieprzu

dekoracja dania:

* listki selera naciowego
* świeży koperek

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuve blanc 2018 srebrna gora,

Jeśli nie macie możliwości kupienia wędzonych Pstrągów Ojcowskich rozważcie samodzielne wędzenie pstrągów pochodzących z waszej lokalnej pstrągarni. Nasz przepis na wędzone pstrągi znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuve blanc 2018 srebrna gora,

SAŁATKA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM - WYKONANIE:

1. Gotujemy i marynujemy buraki
Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze skóry, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.

W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty, całość zagotowujemy pod przykryciem, wrzucamy pokrojone, ugotowane buraki, przykrywamy garnek pokrywką i jeszcze raz całość doprowadzamy do wrzenia. Garnek zdejmujemy z pieca i nie zdejmując pokrywki pozostawiamy do wystudzenia.

2. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy "w mundurkach" (bez obierania),  odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. 

3. Przygotowujemy sałatkę ziemniaczaną.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę.
Tak samo postępujemy z pozostałymi warzywami: ogórki kiszone i seler naciowy  kroimy w nieco drobniejszą kostkę niż ziemniaki; cebulę kroimy najdrobniej. Łączymy wszystkie składniki sałatki, dodajemy majonez oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku; całość dokładnie mieszamy.

4. Zamarynowane wcześniej buraki ucieramy na tarle o grubych oczkach.

5. Filetujemy Pstrąga Ojcowskiego
Odcinamy głowę i ogon naszego pstrąga; lekko unosimy z boku skórę ryby i delikatnie oddzielamy ją od mięsa (skóra odchodzi bez trudu), następnie delikatnie podważając nożem mięso ryby oddzielany je od szkieletu (odchodzi praktycznie samo). Teraz filety z pstrąga dzielimy na 8 kawałków.

pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuve blanc 2018 srebrna gora,

SKŁADANIE SAŁATKI

Sałatkę nakładamy na talerze wykorzystując do tego ring czyli metalowy pierścień do formowania dań. Wypełniamy go sałatka ziemniaczaną do 2/3 jego wysokości. Na sałatkę ziemniaczaną przekładamy lekko odsączone utarte marynowane buraki. Zdejmujemy ring z sałatki i na jej wierzchu układamy kawałki wyfiletowanego wędzonego pstrąga. 

*********

POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY KULINARNE NA DANIA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

"Klikając" w nazwę dania automatycznie przeniesiecie się na stronę z wybranym przepisem na naszym blogu.

ROLADA SZPINAKOWA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

rolada szpinakowa z pstragiem ojcowskim, pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,


tarta z pstragiem ojcowskim, pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

salatka z pstragiem ojcowskim, pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,

SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ

salatka z pstragiem ojcowskim, pstrag ojcowski, srebrna gora, winnica srebrna gora, przepisy z pstragiem wedzonym, salatka z wedzonym pstragiem, salatka z pstragiem, wine pairing, cuvee blanc 2018 srebrna gora,

 


Komentarze

  1. Cudowne smaki, przepięknie podane potrawy, aż chce sie jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to przepysznie na talerzu. Ciekawe jak to wszystko smakuje. Tak naprawdę jemy oczami, więc może by mi zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie prezentuje się naprawdę fajnie. Przepis wydaje się prosty, więc spróbuje zrobić coś takiego w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak ładnie podana... zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się wyśmienicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI