Kruche ciasteczka w 7 smakach – pomysł na ręcznie robiony prezent świąteczny
Świąteczne kruche ciasteczka to idealny prezent DIY
Ręcznie robiony prezent świąteczny ma w sobie coś wyjątkowego. Pokazuje, że poświęciliśmy czas, uwagę i serce, aby sprawić radość bliskim. Kruche ciasteczka w 7 smakach, zapakowane w ozdobne pudełka lub świąteczne puszki, to jeden z tych upominków, które zachwycają od pierwszego spojrzenia (a potem jeszcze bardziej po pierwszym kęsie), zawsze wywołują uśmiech i zostają w pamięci na długo.
Domowe ciasteczka kruche są nie tylko pyszne, ale też piękne. Różnorodne kształty, kolory i dodatki sprawiają, że każde jest inne i wyjątkowe. Waniliowe, czekoladowe, orzechowe, migdałowe, pistacjowe, makowe i cynamonowe – siedem smaków z jednego bazowego ciasta daje ogromne pole do kulinarnej kreatywności. Do tego ciasteczka przekładane powidłami lub kremem czekoladowym, posypane bakaliami, udekorowane czekoladą lub lukrem… Brzmi jak idealny świąteczny prezent DIY.
Ten wpis to kompletny
przewodnik, który pokaże Ci:
- jak przygotować idealne kruche
ciasto,
- jak w prosty sposób z jednego
przepisu na kruche ciasto przygotować aż 7 smaków ciasteczek,
- jak formować i dekorować
ciasteczka,
- oraz jak zapakować je zapakować
tak, by stały się pięknym, ręcznie robionym prezentem świątecznym dla
bliskich i przyjaciół
POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
Świąteczne ciasteczka kruche – 7 smaków z jednego przepisu
Świąteczne ciasteczka kruche warto piec hurtowo – wtedy
możemy zaszaleć z formami, dodatkami i smakami. Jeśli dodamy do tego różne
foremki, posypki z bakalii, witrażyki z landrynek oraz możliwość przekładania
ciasteczek powidłami, nutellą czy kremem orzechowym, każde ciasteczko staje się
małym dziełem sztuki.
Gotowe kruche ciasteczka pakuję do kartonowych pudełek
lub metalowych puszek ze świątecznymi motywami. Wnętrze wykładam papierem do
pieczenia, a całość ozdabiam wstążkami, tasiemkami i małymi gałązkami
iglastymi. Taki ręcznie robiony prezent świąteczny zawsze robi ogromne wrażenie,
zestaw zachwyci nie tylko
smakiem, ale i wyglądem.
Kruche ciasto – przepis podstawowy
Składniki:
- 500
g mąki pszennej tortowej typ 450
- 200
g masła 82%
- 210
g cukru pudru
- 1
opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią lub wanilinowego)
- 1
jajko
- 2
żółtka
- 2
łyżki śmietany 18%
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta
soli
Kruche ciasteczka w 7 smakach – jak je przygotować
Kruche ciasto najlepiej wyrabiać krótko i
szybko. Mikser planetarny świetnie się tu sprawdzi, ale równie dobrze można
zagnieść ciasto ręcznie.
Do misy miksera wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy i sól. Dodaję zimne masło pokrojone w kostkę i mieszam krótko na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodaję jajko, żółtka oraz śmietanę i ponownie krótko miksuję, tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
Kruche ciasteczka w 7 smakach – jak je przygotować?
Ciasto przygotowuję z potrójnej porcji, każdą
zarabiając osobno.
Jedna porcja waży około 540 g – w sumie otrzymuję ok. 1620 g ciasta.
- 1 porcja (540 g) – pozostaje bez dodatków - powstaną z niej waniliowe ciasteczka kruche.
- 2 pozostałe porcje (1080 g) łączę i dzielę na 6 równych części po 180 g
Orzechowe ciasteczka kruche
180 g ciasta + 35 g orzechów włoskich
Orzechy drobno rozdrabniam w malakserze nadając im strukturę drobnego żwirku,
dodaję do ciasta i zagniatam.
Pistacjowe ciasteczka kruche
180 g ciasta + 35 g pistacji niesolonych
Postępuję analogicznie jak przy cieście orzechowym.
Makowe ciasteczka kruche
180 g ciasta + 10 g suchego maku
Mak dodaję bezpośrednio do ciasta i dokładnie zagniatam.
Cynamonowe ciasteczka kruche
180 g ciasta + 1 łyżeczka cynamonu
Cynamon nadaje ciasteczkom piękny, świąteczny aromat. Dodaję go do ciasta i
zagniatam do jego równomiernego rozprowadzenia.
Migdałowe ciasteczka kruche
180 g ciasta + 35 g migdałów bez skórek
Migdały sparzam, obieram ze skórki, suszę i przed dodaniem do ciasta rozdrabniam
je w malakserze nadając im strukturę bardzo drobnego żwirku.
Czekoladowe ciasteczka kruche
180 g ciasta + 1 łyżeczka ciemnego kakao
Kakao zagniatam z ciastem do jego równomiernego
rozprowadzenia.
Schładzanie ciasta kruchego
Schłodzone kruche ciasto łatwiej się wałkuje i zachowuje
idealną strukturę.
Wałkowanie i wycinanie ciasteczek
Schłodzone ciasto wałkuję na grubość ok. 2–3 mm na
oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Foremkami wycinam świąteczne kształty –
gwiazdki, serca, choinki czy dzwonki. Im większa różnorodność kształtów, tym
piękniejszy efekt końcowy.
Dekorowanie ciasteczek przed pieczeniem
Część ciasteczek ozdabiam jeszcze przed pieczeniem:
- robię
witrażyki z landrynek - witrażyk w ciasteczkach robi się dokładnie tak
samo jak witrażyk w pierniczkach. Zobaczcie mój przepis na pierniki z witrażem
- wciskam
w ciasto rozdrobnione orzechy, migdały lub pistacje.
Ciasteczka z witrażykami można później zawiesić na choince –
wystarczy zrobić mały otwór na sznureczek przed pieczeniem.
Pieczenie ciasteczek kruchych
Dekorowanie kruchych ciasteczek po upieczeniu
Po wystudzeniu ciasteczka można dodatkowo dekorować:
- polewą
z białej lub ciemnej czekolady,
- lukrem
królewskim,
- bakaliami
i posypkami cukrowymi.
Tu ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
Pakowanie ciasteczek – ręcznie robiony prezent świąteczny
Każdy prezent potrzebuje pięknej oprawy.
Ręcznie robiony prezent świąteczny w postaci kruchych ciasteczek w 7 smakach to nie tylko słodki upominek, ale również bardzo ciepły i osobisty gest pomagający budować świąteczną atmosferę. Jeśli szukasz pomysłu na świąteczny prezent DIY – ten przepis sprawdzi się idealnie.
Kruche ciasteczka w 7 smakach – pomysł na ręcznie robiony prezent świąteczny
















Komentarze
Prześlij komentarz