Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM – LEKKA, SOCZYSTA I CHRUPIĄCA
To jedna z tych sałatek, które robią wrażenie i kuszą od pierwszego spojrzenia. Jest kolorowa, świeża i pełna kontrastów – dokładnie taka, jaką lubię najbardziej. Chrupiący seler naciowy przełamuje słodycz winogron i ananasa, delikatny, maślany kurczak dodaje sytości, a rubinowe pestki granatu wnoszą przyjemną kwaskowatość i elegancki wygląd. Każdy jej kęs to harmonijne połączenie smaków i tekstur.
To propozycja idealna zarówno na święta i rodzinne przyjęcia, jak i na lekką kolację czy lunch do pracy. Świetnie prezentuje się na stole, a przy tym jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli szukasz sałatki, która zachwyci gości, a jednocześnie będzie lekka, świeża i pełna smaku – ten przepis zdecydowanie warto zapisać.POZNAJ RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA PYSZNE SAŁATKI, do których często przydaje się nasz sprawdzony przepis na DOMOWY MAJONEZ.
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM
- 400
g selera naciowego (1 sztuka)
- 350-400
g kurczaka o smaku maślanym (jest dostępny np. w Biedronce) lub innej
wędliny drobiowej
- 300
g winogron jasnych, bezpestkowych, najlepiej drobnych (większe owoce krój
na pół)
- 1
mały granat (lub pół dużego)
- 300
g ananasa w plastrach, może być z puszki, ale najlepiej wykorzystać owoc
świeży – wtedy sałatka będzie najsmaczniejsza.
- 280
g kukurydzy gotowanej (1 puszka, waga po odsączeniu zalewy)
- 1
kopiata łyżka majonezu o delikatnym smaku
- 1
łyżka gęstej śmietany 18 % tłuszczu
- świeżo
zmielony kolorowy pieprz - do smaku
- chili
w płatkach - 1-2 szczypty (zależnie od stopnia ostrości który
lubicie)
Przygotowanie składników na sałatkę z selerem naciowym
1. Seler naciowy
- Myję, osuszam i rozdzielam łodygi.
- Odkładam natkę – wykorzystują ją później do dekoracji sałatki.
- Łodygi kroję w bardzo cienkie plasterki (o grubości maks. 2 mm).
2. Winogrona
- Myję, osuszam, odrywam grona z gałązek.
- Większe owoce kroję na połówki.
3. Kukurydza
- Odsączam z zalewy.
- PORADA: w sezonie wykorzystuję ziarna ścięte z ugotowanej kolby kukurydzy – są lekko chrupiące i mają intensywniejszy smak od kukurydzy z puszki.
4. Ananas
- Plastry z puszki kroję na małe cząstki.
- PORADA: Do zrobienia tej sałatki warto wykorzystać świeży owoc ananasa. Jest on bardziej aromatyczny, soczysty i wyrazisty w smaku; ma też znacznie przyjemniejszy i ciekawszy balans naturalnej owocowej kwasowości i słodyczy niż ananas z puszki— warto!
5. Kurczak
Kroję go w cienkie paski lub małe słupki.
6. GRANAT - wyłuskuję pestki owocu
- Nacinam delikatnie skórkę granatu, w 4-6 miejscach, tak jak mi to podpowiada widok cząstek owocu (to tak samo jak przy obieraniu pomarańczy).
- Rozchylam kolejno wszystkie cząstki owocu.
- Delikatnie wyjmuję pestki do miseczki wyrzucając wszystkie białe, miękkie błonki (są gorzkie).
Sos do sałatki
W miseczce mieszam: majonez, gęstą śmietanę, świeżo mielony
pieprz oraz szczyptę lub dwie rozdrobnionych płatków chili. Mieszam całość na
gładki, delikatnie pikantny sos.
Składanie sałatki z selerem naciowym i kurczakiem
- W dużej salaterce łączę: seler naciowy, winogrona, kukurydzę, ananas, kurczaka i pestki granatu.
- Dodaję sos i delikatnie mieszam.
- Gotową sałatkę dekoruję natką selera naciowego.
Gotowe!
Sałatka jest chrupiąca, słodko-pikantna i kusząco kolorowa.
Idealna na święta, sylwestra, rodzinne spotkania i randkową kolację.
Poznaj również inne nasze przepisy na pyszne DANIA ŚWIĄTECZNE I WIGILIJNE
sałatka z selerem naciowym




Komentarze
Prześlij komentarz