Uwielbiam ten pszenny chleb orzechowy
na zakwasie żytnim. Pachnie zniewalająco. Zawsze piekę go na Święta. To pyszny
chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej. Jest zdrowy i…
Świąteczne i zimowe wieczory
to doskonały czas na oglądanie rodzinnych albumów, wspomnienia i rodzinne opowieści snute przy kubku gorącej, aromatycznej
herbaty. Na fotog…
Naczynia
emaliowane są niczym swoisty wehikuł czasu, który przenosi mnie w świat smaków
dzieciństwa. Ich obecność w kuchni daje
mi poczucie ciągłości wielopokoleniowych …
Jak ten grudniowy czas przygotowań do Świąt w tym roku szybko pędzi. Przynajmniej ja mam takie odczucie. Sytuacja związana z pandemią COVID-19 dodatkowo wszystko komplik…
ŚWIĄTECZNY TORT ORZECHOWO –
CZEKOLADOWY Coraz
bliżej święta. Ten rok jest trudny dla nas wszystkich. Potrzeba nam magii Świąt Bożego Narodzenia. Niech przyniesie nam nadz…
FASZEROWANY BAKŁAŻAN Przygotowując kolację często sięgam po pękate, obłe bakłażany zwane również oberżyną lub gruszką miłosną. Wiele nazw - jedno cudowne warzywo dające m…
Dziś rozpoczął się TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ tradycyjnie organizowany w okolicach święta niepodległości
Polski przypadającego na 11 listopada. Jest to flagowy element prog…
PSZENNE BAGIETKI JOGURTOWE NA ŻYTNIM ZAKWASIE Kuszą lekko chrupiącą skórką i miękkim, bardzo sprężystym miąższem. Długo zachowują świeżość oraz doskonały smak i aromat. …
Wszystkie materiały znajdujące się na blogu ŻYCIE OD KUCHNI są chronione prawem autorskim. Kopiowanie i wykorzystywanie bez zgody autorów jest zabronione i stanowi naruszenie art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.