TRYB JASNY/CIEMNY

migdałowo-orzechowy tort na powitanie Nowego Roku

 

Dwie warstwy - orzechowa i migdałowa przełożone delikatnym kremem. Rozpływająca się w ustach słodycz lekko przełamana nutą żurawiny i owocu granatu - prawdziwa poezja smaku.
 

WARSTWA ORZECHOWA :


składniki : 
  
10 żółtek
22 dkg cukru pudru
1 laska wanilii
1 KOPIATA  łyżka intensywnego kakao
2 łyżki mleka
25 dkg WŁOSKICH  ORZECHÓW

wykonanie :  
Ucieramy mikserem żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Rozcinamy laskę wanilii, do masy z żółtek dodajemy jej czarny miąższ, miksujemy upajając się zapachem. Teraz pora na dokładne wymieszanie kakao z mlekiem. Następnie ROZDRABNIAMY  ORZECHY  "NA  MĄKĘ " i dodajemy je do masy, miksujemy.

MASA  MIGDAŁOWA :

składniki :  
 
białka z 10 jaj 
szczypta soli
22 dkg cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
miąższ z 1 laski wanilii 
25 dkg MIGDAŁÓW
3 łyżki zmielonych biszkoptów 

wykonanie :  
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier puder i sok z połowy cytryny, miąższ wanilii i miksujemy. Dosypujemy rozdrobnione "na mąkę" migdały i zmielone migdały.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, a jej spód nalewamy masę orzechową, a potem na nią przekładamy masę migdałową.
Ciasto pieczemy ok 1 godzinę. 

Po wystudzeniu wystarczy tort udekorować np. polewą czekoladową, ale w wersji świątecznej proponuje przełożyć go masą.

 MASA  Z  SERKA  MASCARPONE 

składniki : 
125 ml śmietany kremówki
500 dkg serka mascarpone
10 dkg białej czekolady 



DODATKI:
 
owoc granatu
kandyzowane owoce żurawiny
płatki gorzkiej czekolady
płatki migdałów
mielone orzechy lub migdały

WYKONANIE  :
  
 1. Białą czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Mieliście kiedyś z tym problem? Ten problem ma na imię  tłuszcz utwardzony - niektóre czekolady białe zawierają go w nadmiarze. Polecam gotowa polewa z białej czekolady z dopiskiem na opakowaniu: BEZ  DODATKU  TŁUSZCZÓW UTWARDZONYCH
2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy. 
3. Dodajemy do niej serek mascarpone i miksujemy dokładnie. 
4. Teraz pora na jednoczesne miksowanie i wlewanie wolnym strumyczkiem rozpuszczonej czekolady.

Ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, delikatnie kroimy je na dwa blaty. Rozpoznacie z łatwością, w którym miejscu powinniście przekroić - warstwa orzechowa i migdałowa różnią się kolorem.

Na spód kładziemy orzechowy blat. Bądźcie ostrożni - jest bardzo delikatny. Rozsmarowujemy na nim 1/3 masy mascarpone, obsypujemy ją płatkami gorzkiej czekolady i  kandyzowanymi owocami żurawiny, kładziemy migdałowy blat. 
 

Tort pokrywamy kremem, obsypujemy go czekoladowymi i migdałowymi płatkami.
"Rozbrajamy" owoc granatu i jego nasionami dekorujemy tort.

Komentarze

  1. Boski... Ależ bym chciała spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przez lata na pewno przyzwyczaiłaś się do ograniczeń diety ... tylko , że to pewnie nigdy prostym się nie staje ... ograniczenie ... każde ograniczenie w życiu trudne jest ...

      Usuń
    2. O tym, że muszę wiele zmienić w diecie dowiedziałam się niespełna rok temu, więc jeszcze wiele smaków mam w pamięci:)Jak widzę takie cuda jak ten tort to lekko nie jest;)

      Usuń
    3. jeśli można w jakiś sposób mieć władzę nad swoim problemem , poznać go , w jakikolwiek sposób go kontrolować - ograniczać go , eliminować , spowalniać na przykład poprzez dietę - to jest dobrze ... I TAK O TYM STARAJ SIĘ MYŚLEĆ :)

      Usuń
  2. Z takim tortem z rozkoszą witałabym Nowy Rok! Wygląda rewelacyjnie!!!! Wszystkiego dobrego w 2013!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pojechałaś od początku roku...:-)Wygląda nieziemsko:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki starter na pierwsze chwile Nowego Roku jest absolutnie wskazany :):)

      Usuń
  4. Powitanie Nowego Roku takim wypiekiem to sama przyjemność.

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście pojechałaś ostro!
    z takim tortem wszystko w Nowym Roku musi się udać :)
    wszystkiego naj!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dosiego roku!
    Dodatek żurawin i granatu wygląda niesamowicie ciekawie - muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie przywitałaś nowy rok:) Szczęśliwego, zdrowego i wspaniałego 2013!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI