TRYB JASNY/CIEMNY

nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.4





ŚNIADANIE : 


Dziś zestaw śniadaniowy składa się z pieczywa, pasty jajecznej i warzyw.
 



* 2 kromki pełnoziarnistego chleba - 75 g
* pasta jajeczna
* pomidorki i papryka do pochrupania
* kawa/herbata + 150 ml mleka 

PASTA JAJECZNA :
( proporcje na dwie porcje )

* 2 jajka na twardo utarte na grubym tarle
* pół cebuli pokrojonej w kostkę
* zielenina (natka pietruszki, zielona cebulka)
* 1 łyżeczka majonezu 
* sól, pieprz do smaku




II ŚNIADANIE :

100 g owoców sezonowych


OBIAD :


Barszcz czerwony oraz ryba z warzywami na parze, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.


BARSZCZ  CZERWONY :

SKŁAD : / proporcje na 4 porcje /
200 g włoszczyzny ( marchewki, pora pietruszki, selera)
200 g buraków - to mniej więcej 2 średnie sztuki
1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 duży ząbek czosnku
2 listki laurowe
3 ziela angielski 
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki octu winnego 


WYKONANIE :
200 g włoszczyzny oraz 2 buraki / około 200 g /   kroimy w kostkę; dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i 1 łyżkę oleju; dolewamy 1,5 l wody; gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. powstały w ten sposób barszcz jest, jakby to ując - "mało intensywny" jak dla mnie -  stanowczo za mało intensywny - dodałam więc do niego wywar ugotowany z dwóch dodatkowych buraków. Utarłam je na grubym tarle; zalałam niewielką ilością wody; gotowałam około 15 minut; przecedziłam. Buraczany wywar dolałam do garnka z barszczem.
Czy to konieczne ? - jak dla mnie tak :) 
Doprawiłam barszcz octem winnym, solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.

DODATKI  DO  BARSZCZU ( na jedną porcję ! ): po małym ziemniaku ( 50 g ), łyżce jogurtu naturalnego niskotłuszczowego oraz łyżce czerwonej lub białej fasoli z puszki.
 
Jeśli macie mało czasu/nie lubicie krojenia warzyw - możecie skorzystać z mrożonki o handlowej nazwie "barszcz ukraiński".

II DANIE :

Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy :

* 100 g ziemniaków surowych
* 100 g surówki z kapusty kiszonej 
* 100 g ryby surowej; u mnie dorsz
* 100 g warzyw surowych ( wykorzystałam marchewkę, cukinię i zielony groszek mrożony)

PRZYGOTOWANIE :

* Przygotowałam surówkę z kiszonej kapusty ( kiszona kapusta + marchew + cebula + jabłko + pieprz + 1 /2 łyżeczki oleju na jedną porcję)
* Ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie.
* Używając obieraczki do warzyw pokroiłam marchew i cukinię w długie, cienkie  pasy.
* Rybę podzieliłam na porcje; gotowałam ją na parze ok 10 minut ( po 5 minutach do garnka na wierzch ryby dodałam zielony mrożony groszek i pokrojone w długie pasy marchew i cukinię )
Ziemniaki, rybę i warzywa przełożyłam na talerz; dorsza i warzywa skropiłam  łyżeczką oliwy z oliwek oraz doprawiłam solą i pieprzem. 

KOLACJA :


Dziś kanapki z serem żółtym i pastą jajeczną, sałatka z czerwonej kapusty, pora i papryki oraz jogurtu naturalny lub kefir.


* 75 g pełnoziarnistego pieczywa 
* 30 g sera żółtego ( 1 plaster )  LUB 15 g sera żółtego + łyżka pasty jajecznej 
* 100 g  sałatki z czerwonej kapusty , pora i papryki
* 100 ml kefiru lub jogurtu niskotłuszczowego

SAŁATKA  Z CZERWONEJ  KAPUSTY, PORA  I PAPRYKI :

Kapustę czerwoną i pora drobno szatkujemy; przelewamy wrzątkiem; odcedzamy; studzimy; solimy do smaku; dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną paprykę; dodajemy po 1 łyżeczce oliwy na porcję, oraz parę kropli octu balsamicznego i pieprz.

Komentarze

  1. Dania bardzo kolorowe co podoba mi się najbardziej.
    A kalorii nie lubię liczyć.
    Nic mi wtedy nie smakuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tej diecie nie przeliczamy skrupulatnie kalorii komponując każdy posiłek , ale korzystamy z wagi kuchennej i stosujemy się do zasad ogólnych ... np. śniadanie to zawsze 75 g pełnoziarnistego pieczywa + 50 g chudego twarogu LUB 1 jajko LUB 30 g sera żółtego LUB 30 g chudej wędliny + warzywa w formie sałatki lub surówki + kawa/herbata ze 150 ml mleka ...początkowo wydaje się to kłopotliwe , ale szybko nabiera się wprawy :)

      Usuń
  2. pysznie i kolorowo to wszystko wygląda, z takim podejściem żadna dieta nie jest zła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. problem tylko w tym , ze w żadnej diecie nie ma kawowego tortu do kawki na podwieczorek :):):)

      Usuń
  3. Jeśli to są dania dietetyczne to wspaniale to robisz Aniu! To samo zdrowie! Podziwiam Cię..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są dietetyczne :) pierwsze efekty diety już zauważamy ! :):)

      Usuń
  4. Wszystko wygląda cudownie! Apetycznie, kolorowo, bajecznie :) Można jeść na diecie pysznie i Twoje dania są tego potwierdzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dania są naprawdę smaczne ... mój facet występuje w roli krytyka kulinarnego i na razie wydaje same pozytywne opinie :)

      Usuń
  5. Wy to nawet na diecie wspaniale jecie :) (zrymowało mi się!).
    Mam już banerek akcji Zimowa Zupa, zapraszam serdecznie.
    http://kuchnia-literacka.blogspot.com/2013/01/akcja-zimowa-zupa.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoja dieta jest rewelacyjna. Bardzo smaczna i bardzo bogata.

    OdpowiedzUsuń
  7. smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. kochana mam pytanie, czy to wszystko (dania z całego dnia) mieszczą się w 1200 kalorii? bo jak tak to nie mam pytań tylko ściągam przepisy i galopuję z dietą:)
    świetne są... pozdrawiam i podziwiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ,przedstawiony dzienny jadłospis to 1200 :)
      Można dowolnie komponować dzienne jadłospisy w oparciu o przedstawione 10 propozycji.
      ALE KONIECZNE JEST DOKŁADNE ODWAŻANIE ILOŚCI MIĘSA, RYBY, CHLEBA, WĘDLINY, SERA I ODMIERZANIE ILOŚCI DODAWANEGO DO POTRAW TŁUSZCZU.

      Usuń
  9. Witam,
    jeśli macie mało czasu/nie lubicie krojenia warzyw - możecie skorzystać z mrożonki o handlowej nazwie "barszcz ukraiński".
    Cała paczka mrożonki to na ile dni? Ps Dopiero zaczynam, gulasz z indyka i pieczarkowa pyszna:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całą paczkę mrożonki "Barszcz ukraiński"(450 g) można wykorzystać do przygotowania 4 porcji zupy.

      Usuń
  10. to dzięki takim jak TY tacy jak MY mogą sobie zdrowo żyć,,,bez kosztów na dietetyka i wymyślnych potraw czy produktów kosztujących fortunę...DZIĘKUJĘ w imieniu swoim i takich jak ja...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI