TRYB JASNY/CIEMNY

sposoby na grypę - część 1



Grypa ? ... przeziębienie ? ... 
Nie dajcie się !!!



JAK  WALCZYĆ ?

JAK  WZMOCNIĆ  SYSTEM  ODPORNOŚCIOWY ?

PO  JAKIE  ŚRODKI  SIĘGNĄĆ , GDY  JUŻ  NAS  WIRUSY  I  BAKTERIE  DOPADNĄ ?






Każdy ma swoje sposoby na walkę z grypą lub przeziębieniem ...
My sięgamy po kilka produktów , które skutecznie wspomogą walkę naszego układu odpornościowego z bakteriami i wirusami... są to : IMBIR  ,  CZOSNEK  , MIÓD  , CYTRYNA  ,  SOK  MALINOWY  ,  HERBATA Z LIPY  , PROBIOTYKI  ...

Przy gorączce , przy kaszlu , przeziębieniu , grypie  - polecam herbatę z lipy z dodatkiem imbiru , miodu i soku z cytryny ...
Mały kawałek korzenia imbiru obieramy i kroimy drobno w kostkę ... wrzucamy do filiżanki ... dodajemy torebkę herbaty lipowej ... zalewamy wrzącą wodą ... przykrywamy talerzykiem i pozostawiamy na 15 minut do zaparzenia ... po tym czasie dodajemy miód i sok z cytryny ... pijemy ciepły napar 2 -3 razy dziennie ...

Kazik45 słusznie zauważył , że miód należy dodawać do przestudzonej już herbaty - nie cieplejszej niż 45 stopni , gdyż w wyższej temperaturze miód traci wszystkie swoje cenne właściwości lecznicze i staje się zwykłym cukrem ... ja napisałam jedynie , że należy go dodać do herbaty po jej piętnastominutowym zaparzeniu / czyli w chwili , gdy nie jest już gorąca / ale może to nie być czytelne ... pamiętajcie wiec , że nie dodajemy miodu od razu po zalaniu wrzątkiem herbaty ...

Podobnie jest z czosnkiem ... obróbka termiczna pozbawia go bakteriobójczych właściwości ...

IMBIR ma wiele właściwości leczniczych , wśród nich :  przeciwbólowe , przeciwgorączkowe, przeciwzapalne - redukuje stan zapalny, łagodzi ból i obniża temperaturę - to sprawia, że jest doskonały przy przeziębieniu .Ma też działanie przeciwwirusowe ...

KWIAT LIPY - Działa przede wszystkim napotnie. Wykazuje też właściwości przeciwskurczowe, żółciopędne oraz przeciwbólowe. Kwiat lipy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, anginie, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli (zaflegmieniu dróg oddechowych). Napary z lipy z dodatkiem miodu polecane są szczególnie w chorobach typu przeziębieniowego. Zewnętrznie polecana do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.



IMBIR  I  CZOSNEK  -  DUET  DOSKONAŁY W  WALCE  Z WIRUSAMI  ...

Utrzyjcie na drobnym tarle kawałek imbiru ... 1/2 ząbka czosnku rozgniećcie w wyciskarce i dodajcie je do rosołu ugotowanego na chudym mięsie i warzywach ... dodajcie natkę pietruszki - powstanie rozgrzewająca i wzmacniająca zupa ...


Komentarze

  1. to ja zapraszam do mnie na cebulowa zupke z imbirem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam cebulową zupę ... z przyjemnością zajrzę do Twojego przepisu :)

      Usuń
  2. Przy miodzie zaznaczaj zawsze: max. temperatura 40 stopni C., w wyższych staje się zwykłym cukrem, a wszelkie wartości w nim zanikają.
    Jeśli chodzi o imbir, to stosuję go od dawna: cieniutkie plasterki do herbaty, właściwie przez cały rok. Zamiast zachwalanej do jeszcze niedawna cytryny.
    Zamiast miodu z cytryną (bardzo mało wartości) lepiej z sokiem z imbiru i (kiedy nie wychodzisz już z domu), z miazgą z czosnku. Chociaż zapach czosnku w tym zestawie zanika szybko.
    Jeśli już nas grypa z "łamaniem w kościach" dopadnie, nie leczmy się sami, bo dopiero mogą się zacząć kłopoty.
    Mówię to na podstawie własnych doświadczeń. Szczepienia, mimo wielu negatywnych wypowiedzi (czy prawda?) ratują przed grypą, a lekkie podziębienia, katarek, przechodzą dużo lżej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo cenna uwaga ... co prawda napisałam , że miód należy dodać do herbaty po piętnastominutowym jej zaparzaniu , ale dla kogoś istotnie może nie być to czytelne ... uzupełnię wpis o Twoją uwagę ...
      Miazga z czosnku w herbacie ... ja wolę herbatę z imbirem i miodem , a z czosnkiem mleko / takie moje przyzwyczajenie smakowe :) /...
      Samodzielne leczenie ... potrzebny jest ZDROWY ROZSĄDEK - tak abyśmy nie zaniedbali leczenia poważnych dolegliwości ALE TEZ - tak byśmy nie biegli do lekarza z lekkim przeziębieniem licząc na to , że zapisze nam antybiotyk co miałoby nas wyleczy w jeden dzień / bo to więcej szkody przynosi niż dobrego / ... nadużywamy stosowania antybiotyków... w dłuższej perspektywie prowadzi to do uodparniania się drobnoustrojów chorobotwórczych na leki ... czasem powinniśmy dać naszemu układowi odpornościowemu szansę na zawalczenie samodzielne z wirusami i wspomóc go naturalnymi środkami takimi jak wspomniany czosnek czy imbir ... nie zawsze trzeba wytaczać do walki z chorobą najcięższe działa ... I SZCZEPIENIA SĄ POTRZEBNE I LEKI Z APTEKI I ŚRODKI NATURALNE , A PRZEDE WSZYSTKIM ROZSĄDEK W OCENIE SYTUACJI ...

      Usuń
  3. Każdy ma jakieś swoje metody domowego leczenia, choć ja jestem do nich sceptycznie nastawiona, jesli chodzi o ich skuteczność, gdy ktoś jest już chory. Natomiast w profilaktyczne działanie wierzę jak najbardziej. U nas w domu w okresie jesienno-zimowym spozywamy tajemniczą miksturę:-), sporządzoną z ogromnych ilości trzech składników: miodu, soku z cytryny oraz imbiru. Przechowujemy ją w butelkach w lodówce i codziennie pijemy po 1 łyżce stołowej. Gdy się skończy, robimy następną i tak przez cały czas. Nie wiem, czy to dzięki miksturze:-), ale w ogóle nie chorujemy. Moje dziecko przez 3 lata nauki nie opuściło ani jednego dnia w szkole z powodu choroby. Bardzo mnie to cieszy. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pediatra moich synów zaleca podobną miksturę uodparniającą : z miodu , soku cytryny i czosnku ...
      Możesz podać mi proporcje składników na Waszą imbirową miksturę ? :)

      Usuń
  4. Imbir stosuję cały rok.Jest też dobry na stawy.
    Cytryna,czosnek tak samo.
    A rosół po prostu uwielbiam.
    Dodam jeszcze syrop z cebuli albo cebulową zupę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. syrop z cebuli zasypanej cukrem - taki smak z dzieciństwa... zaskakująco dobry smak :)

      Usuń
  5. lubię takie naturalne metody na przeziębienie :)
    u mnie w domu robi się jeszcze syrop z cebuli oraz gotowane mleko z miodem i czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przymierzam się za namową mojej przyjaciółki wieczorem nastawić przegotowaną wodę z cytryną, a rano dodać miód i pic na czczo. Tylko teraz nie wiem czy nie pomieszałam i najpierw miód a rano cytryna;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się , że to wodę z miodem zostawia się na noc i rano wypija na czczo ...

      Usuń
  7. Uwielbiam imbir:) Czy w herbacie czy jako dodatek do zup/dań głównych. Mój Dziadek gdy był przeziębiony sięgał po czosnek i miód.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie wszystkie antygrypowe specyfiki, które wymieniłaś. Nie wyobrażam sobie zimy bez herbaty z sokiem mlinowym lub takiej z imbirem, cytryną i miodem... Ach...idę po herbatkę ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aaa...i miałam napisać,że faktycznie trzeba pamiętać, by nie dodawać miodu do gorącej wody/herbaty, gdyż traci swoje właściwości. Najlepiej płyn lekko przestudzić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. my z choróbskami walczymy podobnie, trzymajcie się zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  11. czosnek i imbir wspaniale rozgrzewa, szczególnie jeśli rosół jest tez z dodatkiem wołowiny
    znam wspaniały rosół Pani Anny Ciesielskiej oparty na pięciu przemianach, na choroby najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czosnek, konfitura z róży i miód Manuka - u mnie są na szczycie listy, prawdziwi killerzy zarazków, ten miks stawia na nogi w jedną noc :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Mam pytanka: czy dodanie imbiru do gorącej herbaty nie traci swoich właściwości? czy czosnek dodany do goracego mleka nie traci swoich właściwości tak jak miód? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rafał, wszystkie odpowiedzi na te pytania zawarte są w tekście zamieszczonym powyżej oraz w innych tekstach w zakładce JAK WALCZYĆ Z GRYPĄ I PRZEZIĘBIENIEM !
      TAK - czosnek i miód tracą swoje właściwości lecznicze w wysokiej temperaturze - miód w 40 stopniach Celsjusza, a czosnek w 60 stopniach. Nie traktujmy ich więc wyższą temperaturą.

      Usuń
    2. Aniu !!! Ja wiem ze miodu nie nalezy uzywac w napojach powyzej 45°C. Ja pytalem jedynie o czosnek i imbir. Czosnek juz wiem. A co z imbirem? PS. fajna ta fotka z motylkiem. To Rwija?

      Usuń
    3. Imbirowi temperatura nie szkodzi. Możesz do gorącej herbaty spokojnie go dodać.
      A motyl...nie zdążyłam się z nim zaprzyjaźnić - nie dałam mu imienia :):)
      / nie wiem jaki to gatunek ... bieszczadzki jakiś :) /

      Usuń
  14. Polecam również te triki: Domowe sposoby na grypę - zwłaszcza rewelacyjne syropy!

    OdpowiedzUsuń
  15. Polecam gorąco kwiat lipy, można kupić taką torebeczkę w zielarni. Do kubeczka wsypujemy 1 łyżeczkę lipy, zalewamy gorącą wodą i czekamy 15 min. aż się wywar naciągnie, a potem pijemy. Najlepiej smakuje wieczorem przed snem:)
    Lepiej kupować sypane zioła, niż te w torebkach.

    OdpowiedzUsuń
  16. Polecam herbatę lipową, działa napotnie i nie smakuje typowym ziołem jak większość herbat leczniczych, ja piję z pomarańczą (wg przepisu z grypoodporni.pl), moje dziecko też ją uwielbia, chocaż generalnei nie lubi herbat. Do tego dużo ryb i kasz dziecku dodatkowo tran, i jakośprzez tę wiosnę idziemy bez chorób :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI