faszerowany schab
SKŁADNIKI :
* 1,2 kg - 1,3 kg schabu bez kości
* 350 g wołowego mięsa pieczeniowego
* 6 - 7 jajek przepiórczych
* 1 jajko kurze
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* 1 ząbek czosnku
* sól
* czarny pieprz świeżo zmielony
* ziołowa mieszanka przyprawowa - mój ulubiony zestaw składa się z kozieradki, cebuli, czosnku, lubczyku, majeranku, papryki ostrej i słodkiej oraz tymianku i kminku
WYKONANIE :
* Jajka przepiórcze gotujemy na twardo / około 4 minuty /
* Mięso wołowe pieczeniowe mielimy. Dodajemy do niego 1 jajko kurze. Doprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku. Farsz dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
* Teraz zabieramy się za mięso :)
Schab układamy na blacie kuchennym. Powoli i cierpliwie zaczynamy go nacinać ostrym nożem wzdłuż jego boku. Tworzymy cienki, PROSTOKĄTNY PŁAT MIĘSA mający około 1 cm grubości. Wygląda to tak, jakbyśmy nasze mięso "rozwijali " z rulonu :):)
* Tak przygotowane mięso obsypujemy solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami. Rozsmarowujemy na nim masę z mielonego mięsa wołowego pozostawiając wolne brzegi tak, aby ułatwić sobie zwijanie mięsa w rulon.
* Na krótszym boku naszego mięsnego płata układamy rząd jajek przepiórczych ugotowanych na twardo.
* Zwinięte mięso dokładnie spinamy kuchennymi szpilkami. Można też schab związać kuchennym sznurkiem.
* W brytfannie do pieczenia mięs rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Wkładamy faszerowany schab i opiekamy go na złoto ze wszystkich stron.
* Do brytfanny dolewamy 1 szklankę wody i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Mięso pieczemy 1,5 godziny często polewając je z wierzchu powstającym w brytfannie sosem.
Z upieczonego schaby delikatnie usuwamy szpilki kuchenne.
Mięso kroimy w plastry.
LUBICIE FASZEROWANE MIĘSA ?
[zrazy zawijane wołowe w chlebowym sosie ]
[faszerowana pierś z kurczaka]
Przepis ten dodaję do konkursu [ Zostań mistrzem fotografii kulinarnej ] organizowanego przez firmę Kupiec i Mastercook ...
Prezentuje się wspaniale... Dla mnie to prawdziwy kunszt...Nigdy jeszcze nie zabierałam się za przyrządzanie takich dań... Chociaż, raz w życiu robiłam roladę ze szpinakiem:) Twój przepis na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDzięki Arnika :)
UsuńWypróbuj ... rozkrawanie schabu jest jak zabawa w "małego chirurga " :):)
pięknie wygląda:) idealne na zimna płytę na przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńIdealny na zimno i i świetny na ciepło jako danie główne...
Usuńcudny!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńśmieszne te małe jajeczka, uwielbiam je
OdpowiedzUsuńI te skorupki przepiękne :)
Usuńidealny na kanapki ;d
OdpowiedzUsuńDo kanapki też :)
UsuńWygląda przepięknie. Pasuje mi na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńZawsze w okresie Wielkanocy go przygotowujemy :)
UsuńZdjęcia piękne, takie apetyczne:-) Aż mam ochotę zrobić go na święta;-) Już tez wysłałam swoje przepisy:-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję , że je przed świętami pokażesz :)
UsuńBArdzo lubie schab faszerowany. Zdjęcia Świetne! Założę się, że wkrótce będziesz je robić nowym aparatem (powinnaś wygrać konkurs, wiesz który).
OdpowiedzUsuńUściski:)
Dziękuję Madziu , ale myślę , że na wygrywanie konkursów jestem " blogowo za cienka" :)
Usuńmoże kiedyś też taki schabik przyrządzę, świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAle sztuka mięsa:-), czas ponownie wybrać się do rzeźnika:-), wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńAniu o zakwasie u mnie odpowiedziałam:-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Muszę wypróbować :) Na ile osób starcza z takiej porcji schabu jak w przepisie?
OdpowiedzUsuń12 - 14 porcji
Usuń