TRYB JASNY/CIEMNY

BARSZCZ BIAŁY

BARSZCZ BIAŁY

barszcz biały

Tradycyjny barszcz biały na domowym zakwasie.

Barszcz biały to typowo polska zupa gotowana na bazie zakwasu z mąki pszennej. Tradycyjnie gości na naszych stołach w czasie świąt wielkanocnych. My jadamy barszcz biały nie tylko "od święta"; w naszej rodzinie jest to jedna z najbardziej lubianych zup. Do jej przygotowania wykorzystuję zawsze domowy zakwas na barszcz, ale możecie ją również ugotować na zakwasie kupionym w sklepie.  

Zupa ta jest zazwyczaj gotowana na wywarze warzywnym lub mięsnym, z dodatkiem białej kiełbasy oraz wędzonego boczku. To prosty przepis, który każdemu się uda.

Świąteczny, wielkanocny barszcz biały podaję, zgodnie z rodzinną tradycją, z pokrojoną w kostkę lub paski wędliną ze święconki, jajkami na twardo oraz domowym chlebem na zakwasie. Barszcz biały codzienny najczęściej jadamy z białą kiełbasą, jajkami i ziemniakami. 

barszcz biały




BIAŁY BARSZCZ, ŻUR I ŻUREK - RÓŻNICE 

Barszcz biały, żur i żurek to tradycyjne dania kuchni polskiej, które często bywają mylone. Różnią się one składem, konsystencją i sposobem przygotowania. Wiele osób wymiennie używa nazwy barszcz biały i żurek.  To błąd. Żurek gotujemy na zakwasie żytnim, a barszcz biały na zakwasie pszennym. Żur i żurek ma bardziej intensywny, głębszy i kwaśniejszy smak oraz aromat niż barszcz biały, który gotuje się na zakwasie pszennym. Nie ma dobrej odpowiedzi na to, która z tych zup jest lepsza. Tu wybór zależy wyłącznie od waszych preferencji smakowych.

 

barszcz biały

BARSZCZ BIAŁY SKŁADNIKI

  • 500 - 600 ml  domowego zakwasu na biały barszcz (lub gotowego zakwasu kupionego w sklepie)
  • 500 g białej kiełbasy parzonej lub surowej
  • 200 g wędzonego, parzonego boczku
  • 2 małe marchewki (około 150 g)
  • 1 mała pietruszka (około 100 g)
  • mały kawałek selera (około 50 g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu (najlepszy jest  świeżo starty chrzan, ale może być też kupny ze słoika)
  • sól do smaku
  •  2 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszczu (opcjonalnie)

BARSZCZ BIAŁY WYKONANIE

1. Przygotowuję warzywny wywar. Obieram marchewkę, selera i pietruszkę. Warzywa kroję w plastry i przekładam do garnka, dodaję 1 łyżkę masła, wlewam 1,5 litra wody, gotuję do miękkości i odcedzam. Marchewkę pozostawiam i dodaję ją później do gotowej zupy. Pozostałe warzywa wykorzystuję do innych dań. Wywar uzupełniam wodą do uzyskania 1,5 litra.  

2. Obrane cebule kroję w drobną kostkę.

3. Boczek kroję w paski.

4. Na dno rozgrzanego garnka wlewam 1 łyżkę oleju rzepakowego i wrzucam do niego pokrojoną cebulę i boczek. Często mieszając czekam aż cebula się zeszkli. Dolewam 1,5 litra warzywnego wywaru, dodaję majeranek, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Całość zagotowuję.

5. Przygotowuję białą kiełbasę

* Jeśli wykorzystuję kiełbasę białą surową:

Kiełbasę białą surową płuczę pod zimną wodą, rozcinam jej pęta. Każdą kiełbasę w kilku miejscach lekko nakłuwam i wkładam do gotującego się wywaru. Kiełbasy wyławiam po maksymalnie 5 minutach od ponownego zagotowania się wywaru i odkładam je na deskę. Po lekkim przestudzeniu ściągam flaki z kiełbas i kroję je w grube plastry. 

* Jeśli wykorzystuję kiełbasę białą parzoną:

W czasie gdy wywar się gotuje ja obieram ze skóry białą kiełbasę parzoną i kroję ją w plastry.

6. Dokładnie mieszam domowy zakwas na biały barszcz i wlewam go do garnka z gotującym się wywarem warzywnym z boczkiem.  Często mieszając czekam aż barszcz zacznie się gotować. 

7. Dodaję tarty chrzan, pokrojoną w plastry kiełbasę białą i marchewkę oraz ząbek czosnku zmiażdżony w wyciskarce. Gotuję zupę przez 2 - 3 minuty i solę ją do smaku. 

8. Na końcu zabielam barszcz śmietaną. Do kubeczka wlewam chochelkę gorącego barszczu, dolewam do niego śmietanę (żeby ją zahartować i uniknąć jej zwarzenia), mieszam, wlewam całość do garnka z gotującą się zupą i ponownie doprowadzam do wrzenia.

BARSZCZ BIAŁY WIELKANOCNY - SPOSÓB PODANIA

Świąteczny, wielkanocny barszcz biały podaję zawsze z dodatkiem produktów, które święciliśmy w Wielką Sobotę. Każdy składnik ma swoją symbolikę i nie trafia do barszczu wielkanocnego przypadkowo:

* Jajka (kurze i przepiórcze) ugotowane na twardo i pokrojone na pół. Są symbolem odradzającego się życia, zwycięstwa życia nad śmiercią.
* Chleb pokrojony w kostkę. To znak przemiany jako dokonała się podczas Wielkiego Czwartku, gdy Chrystus przemienił swoje Ciało w chleb podczas Ostatniej Wieczerzy. Jest symbolem pomyślności.
* Wędliny (szynka, boczek i kiełbas) pokrojone w kostkę lub paski. Trafiają do żurku wielkanocnego na znak zakończenia postu. Według tradycji mają zapewnić zdrowie, płodność i dostatek dla całej rodziny.
* Chrzan utarty na tarle o drobnych oczkach. Symbolizuje ludzką siłę.
* Sól - ma chronić nas od duchowego zepsucia.

 

barszcz biały


Zapraszam do wypróbowania innych moich sprawdzonych PRZEPISÓW NA DANIA WIELKANOCNE Dużą popularnością cieszą się BABKI WIELKANOCNE i JAJKA FASZEROWANE.


barszcz biały

barszcz biały

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI