TRYB JASNY/CIEMNY

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ

szarlotka z beza i kruszonka

Przepis na pyszną szarlotkę z bezową pianką i czekoladową kruszonką. 

Szarlotka to jedno z najpyszniejszych ciast. Jej piękno tkwi w prostocie. Czerpie to co najlepsze z serca polskiej kuchni i z ciepła rodzinnego domu. Szarlotka z bezą zgrabnie łączy w sobie słodycz z delikatną kwasowością, soczystość owoców z kruchością ciasta, lekkość bezowej pianki z chrupkością kruszonki. Smak jabłek otulonych w cieście przywołuje w pamięci letni deszcz, ciepło słońca i słodki owocowy aromat unoszący się w sadzie u schyłku lata. To niezwykle miłe wspomnienie zwłaszcza jesienią i zimą. Lubię do niego powracać.

 
szarlotka z beza i kruszonka


SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA CIASTO I KRUSZONKĘ

  • 450 g mąki pszennej tortowej typ 450 (3 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 200 g zimnego masła (1 kostka)
  • 25 g smalcu  (1 łyżka)
  • 120 g cukru kryształu (0,5 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1 cukier wanilinowy
  • 5 żółtek jajek L ( białka wykorzystamy do zrobienia bezowej piany)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kopiata łyżeczka kakao w proszku

NADZIENIE JABŁKOWE 

  • 1,8 - 2 kg jabłek najlepiej odmiany szara reneta lub antonówka (waga jabłek podana została przed ich obraniem i usunięciem gniazd nasiennych)
  • 2 - 3 łyżki cukru - cukier można pominąć; ilość cukru jaką należy dodać zależy od kwasowości jabłek 
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu w proszku

BEZA

  • 5 białek jajek w rozmiarze L (białka muszą mieć temperaturę pokojową by pięknie się ubiły)
  • szczypta soli
  • 250 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 25 g (4 łyżeczki) mąki ziemniaczanej


FORMA DO PIECZENIA

Wykorzystuję formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 33 cm (to tzw. blacha domowa).

Dno formy do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Szarlotka z bezą i kruszonką jest wysoka więc dobrze jest by papier do pieczenia wystawał lekko ponad brzegi formy. 

szarlotka z beza i kruszonka

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ SPOSÓB WYKONANIA

KRUCHE CIASTO

Pieczenie szarlotki z bezą i kruszonką rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. Można je zarobić ręcznie lub wykorzystując do tego mikser z hakiem do kruchego ciasta. 

Do misy miksera wsypuję suche składniki: mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Składniki mieszam łyżką. 

Zimne masło i smalec kroję w kostkę i dodaję do suchych składników.

Zaczynam wyrabiać ciasto  na niskich obrotach miksera. Ciasto kruche można też zagniatać ręcznie w misce lub na blacie. Ważne jest aby robić to szybko nie dopuszczając do zbytniego ogrzania się składników, które szybko się łączą i zaczynają swoją strukturą przypominać kruszonkę.

Jajka wyjmuję z lodówki. Żółtka jaj oddzielam od białek, dodaję je do misy z kruszonką i kontynuuję wyrabianie do uzyskania kruchego ciasta. 

Białka jajek odstawiam na bok aby się ogrzały do temperatury pokojowej co jest konieczne do przygotowania z nich bezy. 

PODZIAŁ CIASTA I KRUSZONKA

Z gotowego ciasta kruchego formuję kulę (waży ona około 1010 g). Odcinam z niej 300 g na kruszonkę którą posypie później ciasto z wierzchu przed wstawieniem go do piekarnika. 

Ciasto na kruszonkę dzielę na 2 części (każda po 150 g). Do jednej z nich dodaję 1 kopiatą łyżeczkę kakao i wyrabiam je do połączenia się składników.

Wszystkie 3 części ciasta owijam w folię spożywczą lub przekładam je do woreczków foliowych i wkładam do lodówki do schłodzenia. 

szarlotka z beza i kruszonka

NADZIENIE Z JABŁEK

W czasie gdy ciasto się chłodzi ja przygotowuję nadzienie. Jabłka myję, dzielę na ćwiartki, obieram, wycinam z nich gniazda nasienne i ścieram na tarle o dużych oczkach. Ważny jest wybór gatunku jabłek do szarlotki. Najlepsze są szare renety. Po starciu nie puszczają soku i mają doskonałą kwasowość nadającą szarlotce charakteru i smaku. 

PORADA: Jeśli Twoje jabłka po utarciu puszczą sok to odlej jego nadmiar przed wyłożeniem owoców na ciasto.

Do startych jabłek dodaje 2 kopiate łyżeczki cynamonu w proszku i mieszam do jego równomiernego rozprowadzenia.

Nie dodaję cukru do jabłek. Beza i ciasto są wystarczająco słodkie w szarlotce i delikatna kwasowość jabłek wybornie z tą słodyczą kontrastuje.
szarlotka z beza i kruszonka


ŚCIERANIE NA TARLE KRUCHEGO CIASTA

Wyjmuję z lodówki 3 kule dobrze schłodzonego kruchego ciasta. Każdą z nich ścieram do osobnej miski na tarle o dużych oczkach. Tak przygotowane ciasto ponownie wkładam do lodówki.

PIEKARNIK

W trakcie przygotowywania bezy zaczynam rozgrzewać piekarnik do 180 stopni C; włączam  funkcję grzania "góra-dół".

szarlotka z beza i kruszonka

BEZA

Bezę należy przygotować tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika.

Białka jaj w temperaturze pokojowej przelewam do czystej, suchej misy miksera. Dodaję do nich szczyptę soli i zaczynam ubijać je mikserem ustawionym na najwyższych obrotach.  Kiedy białka zmienią się w puszystą, sztywną pianę zaczynam dodawać do nich kolejno po jednej łyżce cukier kryształ. Po dodaniu każdej łyżki cukru pianę z białek miksuję przez około 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po skończonym ubijaniu piana z białek jest sztywna, gładka i błyszcząca.

Teraz do piany z białek dolewam sok z cytryny, miksuję przez chwilę i wsypuję przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną. Całość miksuję jeszcze przez chwilę do dokładnego połączenia się składników.

PORADA: zamiast mąki ziemniaczanej do bezy można dodać gotowy proszek do przyrządzania budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego. 

SKŁADANIE CIASTA

Wyjmuję z lodówki 3 porcje startego, kruchego ciasta. Największą porcję rozsypuję na dnie przygotowanej wcześniej, wyłożonej papierem blachy do pieczenia. Rozkładam je równomiernie.

Na warstwie kruchego, tartego ciasta rozkładam jabłka z cynamonem.

szarlotka z beza i kruszonka

 

Na wyrównaną warstwę jabłek delikatnie przekładam bezę i lekko ją wygładzam łyżką.

Na bezie rozsypuję pozostałe utarte ciasta kruche tworząc na szarlotce czekoladowo waniliową kruszonkę.

szarlotka z beza i kruszonka

PIECZENIE SZARLOTKI Z BEZĄ I KRUSZONKĄ 

Blachę z szarlotkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.  

Kratkę na której stawiam blachę z szarlotką ustawiam poniżej środkowej półki piekarnika. Nie chcę by kruszonka zbytnio się przypiekała.

Włączam funkcję pieczenia "góra-dół".  

Czas pieczenia 60 - 65 minut.

STUDZENIE SZARLOTKI

Przed podaniem należy szarlotkę dobrze wystudzić. Najlepiej jest ją kroić dopiero na następny dzień.  Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem, ale mnie wydaje się to zbyteczne. Ciasto jest już wystarczająco słodkie. 

PORADA

Jeśli wolicie nieco ograniczyć ilość dodanego do szarlotki cukru i zadowoli was mniej okazała bezowa pianka w szarlotce to zróbcie bezę z tej proporcji składników:

  • 5 białek jajek w rozmiarze L (białka muszą mieć temperaturę pokojową by pięknie się ubiły)
  • szczypta soli
  • 120 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 25 g (4 łyżeczki) mąki ziemniaczanej
 

szarlotka z beza i kruszonka

Po upieczeniu beza wtedy nieco "siądzie" (jak na zdjęciu powyżej), a szarlotka będzie mniej słodka, z wyraźniej zaakcentowaną kwasowością jabłek.

szarlotka z beza i kruszonka 

szarlotka z bezą i kruszonką

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI