TRYB JASNY/CIEMNY

MASŁO ORZECHOWE - WŁAŚCIWOŚCI ORAZ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM


Masło orzechowe - to bardzo zdrowy i wartościowy produkt. Wytwarzany jest z orzechów arachidowych. Mało kto wie, że jego spożywanie sprzyja odchudzaniu. Ten artykuł poświęcony będzie obalaniom mitów dotyczących masła orzechowego i omówieniu jego korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. A jest ich naprawdę wiele !

Masło orzechowe to produkt bardzo uniwersalny. Doskonale komponuje się nie tylko z daniami słodkimi, ale również pikantnymi i słonymi i dziś to udowodnimy przedstawiając przepis na PIKANTNĄ PASTĘ DO PIECZONEGO DROBIU.




MASŁO ORZECHOWE - WŁAŚCIWOŚCI I ZALETY :

- MASŁO ORZECHOWE I ODCHUDZANIE - OBALAMY MITY - MASŁO ORZECHOWE NIE TUCZY

Na temat masła orzechowego krążą mity - przez wielu niesłusznie uważane jest za tuczące. Badania przeprowadzone przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) na zlecenie Synertime.pl wykazały, że niewiele ponad 2 % respondentów sądzi, że masło orzechowe "zdecydowanie nie tuczy".
Prawdą jest, że fistaszki, z których produkuje się masło orzechowe, mają dużo tłuszczu, ale są to tłuszcze nienasycone, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Jedząc je możemy utracić kilka zbędnych kilogramów. Zawarte w orzechach tłuszcze stanowią skondensowane i szybkie źródło energii, gdyż są wchłaniane przez żyłę wrotną do wątroby. To właśnie tam zachodzi szybka β-oksydacja tych kwasów z wydzieleniem znacznych ilości energii i dzięki temu nie następuje odkładnie tych kwasów jako materiału zapasowego.
POWYŻSZA ZASADA NIE DOTYCZY JEDNAK KAŻDEGO MASŁA ORZECHOWEGO JAKIE MOŻECIE ZNALEŹĆ NA SKLEPOWYCH PÓŁKACH - O WSZYSTKIM DECYDUJE SKŁAD PRODUKTU ! Nie łudźcie  się, że masło orzechowe zawierające w liście składników duże ilości cukru i małe ilości orzechów również będzie miało właściwości odchudzające :) Z pewnością nie ! Trzeba rozważnie wybierać produkt zawsze sprawdzając jego skład.

- RODZAJE TŁUSZCZÓW ZAWARTYCH W MAŚLE ORZECHOWYM

Masło orzechowe zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Pełnią one ważne funkcje w wielu przemianach biochemicznych i regulacji czynności fizjologicznych w organizmie człowieka. Wśród najważniejszych nienasyconych kwasów tłuszczowych eksperci wymieniają: kwas oleinowy oraz linolowy. Wg badań naukowych umiarkowane spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych może przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów.

* Kwas oleinowy zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza skłonności do powstawania zakrzepów krwi, wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi oraz ma działanie przeciwzapalne. 
Zawartość kwasu oleinowego w maśle orzechowym SANTE wynosi około 27 g na 100 g produktu, czyli około 38 kcal na 100 kcal.

* Kwas linolowy to również niezwykle istotny składnik naszej diety. Syntetyzowany jest wyłącznie przez rośliny. Nasz organizm nie jest w stanie go samodzielnie wytwarzać i musi być on dostarczany wraz z pożywieniem.  Kwas linolowy jest prekursorem kwasów z rodziny omega-6, które to w naszym organizmie są przekształcane w odpowiednie hormony tkankowe. Hormony te natomiast są regulatorami wielu procesów fizjologicznych i wykazują bardzo dużą aktywność biologiczną. Badania wskazują, że kwas linolowy może mieć działanie antynowotrowe i antymiażdżycowe. Jego ochronne działanie CLA (kwasu linolowego), istotne zarówno w procesach powstawania nowotworów, jak i w rozwoju miażdżycy wynika także z faktu, że sprzężony kwas linolowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W zestawieniu np. z witaminą E kwas linolowy wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. 

Zawartość kwasu linolowego w maśle orzechowym SANTE wynosi około 6 g na 100 g produktu, czyli około 8 kcal na 100 kcal.
 

- MASŁO ORZECHOWE JEST RÓWNIEŻ DOBRYM ŹRÓDŁEM BIAŁKA - JEGO SPOŻYWANIE ZALECANE JEST SPORTOWCOM I OSOBOM PROWADZĄCYM AKTYWNY STYL ŻYCIA

Białko to ważny budulec masy mięśniowej, który dodatkowo niweluje szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego, czyli stan braku równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami ( utleniaczami, reaktywnymi formami tlenu - RFT) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie. Dostarczanie odpowiedniej ilości białka przyczynia się do neutralizowania wolnych rodników, które mogą stres oksydacyjny powodować. Z uwagi na tak ważne funkcje w organizmie, białko obok węglowodanów i witamin z grupy B (w które również bogate jest masło orzechowe) powinno stanowić podstawę diety wszystkich sportowców i osób aktywnych.
Orzechy arachidowe mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Dojrzewają pod ziemią, botanicznie należą do grupy roślin strączkowych (tak jak np. soczewica, ciecierzyca, fasola) i to właśnie z tego powodu zawierają dużą ilość białka bo aż ¼ swojej masy. Dzięki temu są idealnym składnikiem diety wegetarian i wegan. Ponadto zawarty w fistaszkach aminokwas arginina jest cennym budulcem ludzkich mięśni, znacznie podnoszącym naszą zdolność do wysiłku. Dzięki temu arginina jest często stosowana w diecie kulturystów.
Fistaszki mają korzystne proporcje między białkami, węglowodanami i tłuszczami: 25 g białka i 20 g węglowodanów na 100 gram!

- MASŁO ORZECHOWE TO WARTOŚCIOWE ŹRÓDŁO WITAMIN I MINERAŁÓW

* Zawiera : witaminy z grupy B, witaminę A (wpływającą na prawidłowy rozwój kości i pracę narządu wzroku), witaminę E (potrzebną do prawidłowej pracy układu krążenia i prawidłowego przebieg metabolizmu).

* Jest źródłem niacyny, czyli witamina B3 (PP), która między innymi uczestniczy w przemianach metabolicznych węglowodanów, które prowadzą do uwalniania z nich energii. Ponadto wspomaga układ nerwowym, jak i eliminuje zły cholesterol. Bierze również udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Orzeszki ziemne posiadają największą ilość niacyny ze wszystkich orzechów. To właśnie dzięki niacynie łatwiej zasypiamy i jesteśmy mniej nerwowi. Jeśli nie radzimy sobie z bezsennością, bólem głowy lub stresem, nie sięgajmy po specyfiki z aptek. Zastąpią nam je orzechy arachidowe. Poza tym, niacyna pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu, zamieniając go na ten dobry. Zapobiega to miażdżycy, chorobie wieńcowej, zawałom serca czy udarom mózgu. 

* Zawiera kwas foliowy, który usprawniania funkcjonowania układu trawiennego i nerwowego, spełnia ważne funkcje w okresie dojrzewania i rozwoju człowieka

* Jest źródłem magnezu, który wzmacnia pamięć i koncentrację oraz łagodzi stres.

* Zawierają potas, który utrzymuje w naszym organizmie prawidłowe ciśnienie krwi. To chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym.

- MASŁO ORZECHOWE ZALECANE JEST W PROFILAKTYCE PRZECIW CUKRZYCOWEJ 

Fistaszki obniżają poziom cukru we krwi, dzięki czemu mogą zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę typu 2.

- MASŁO ORZECHOWE WPŁYWA NA POPRAWĘ NASTROJU 

Orzeszki ziemne podnoszą też poziom serotoniny w organizmie, która nie dość, że zmniejsza apetyt, to jeszcze znacząco poprawia nastrój (podobne uczucie mamy po zjedzeniu czekolady czy wysiłku fizycznym). 



Wybór masła orzechowego ma znaczenie, ze względu na różny skład produktu i procentową ilość orzechów ziemnych w nim zawartych. Ja już swoje masło orzechowe wybrałam - to produkt firmy Sante zawierający 90 % orzechów.
Masło orzechowe Sante nie zawiera szkodliwych tłuszczów „trans”, ulepszaczy ani substancji konserwujących. Stanowi znakomitą alternatywę dla codziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość.
Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami przepysznych orzechów.
Masło orzechowe z kawałkami orzechów Sante jest pozbawione substancji konserwujących i ulepszaczy smaku, ponieważ zostało technologicznie zabezpieczone przed gromadzeniem się szkodliwych tłuszczów typu trans. Doskonale komponuje się ze słodkimi, słonymi oraz pikantnymi potrawami. Oba masła (350 g) kosztują 9,60 zł. 




JAK WYKORZYSTYWAĆ MASŁO ORZECHOWE ?

Masło orzechowe doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi jak i pikantnymi czy słonymi. To bardzo uniwersalny produkt. Możemy je wykorzystać jako :

* smarowidło do pieczywa i tostów
* dodatek do jaglanki lub owsianki ( przepis na kaszę jaglana z owocami, jagodami goji i masłem orzechowym; zdjęcie powyżej )
* do ciast, kremów i deserów
składnik pikantnych dań mięsnych i wegetariańskich. Dziś zaproponuję wam właśnie użycie masła orzechowego jako podstawy pikantnej panierki do pieczonych podudzi z kurczaka.

PODUDZIA Z KURCZAKA ZAPIECZONE W PIKANTNEJ PAŚCIE Z MASŁA ORZECHOWEGO 

PIKANTNA PASTA Z MASŁA ORZECHOWEGO
składniki do pokrycia 10 kawałków kurczaka :

* 4 łyżki masła orzechowego SANTE
* sok z 1 limonki
* ostra papryczka chili
* 1,5 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego
* 1 łyżka octu jabłkowego
* 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 2 ząbki czosnku
* pół pęczka natki pietruszki
* pieprz świeżo mielony - sporo
* do smaku 2 szczypty soli morskiej SANTE o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu

wykonanie :

Do naczynia przekładamy 4 łyżki masła orzechowego i dodajemy : sok wyciśnięty z jednej limonki,  1 łyżkę octu jabłkowego, 1,5 łyżki miodu, drobno posiekaną natkę pietruszki, zgniecione w wyciskarce 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili, sporo świeżo zmielonego pieprzu i sól do smaku. Dolewamy olej; wszystko dokładnie mieszamy. Powstaje gęsta, orzechowa pasta, którą pokryjemy upieczone kawałki kurczaka i zapieczemy.





PIECZONE KAWAŁKI KURCZAKA Z PIKANTNĄ PASTĄ ORZECHOWĄ

Pasta ta dodaje mięsu pikanterii i cudownego orzechowego aromatu i smaku.

10 podudzi z kurczaka myjemy, osuszamy, skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego i opruszamy słodką czerwona papryka w proszku, świeżo zmielonym pieprzem i niewielką ilością soli morskiej SANTE o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200  stopni C przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie na każdym z podudzi kurczaka rozsmarowujemy 1 czubatą łyżeczkę pikantnej pasty z masła orzechowego Sante i pieczemy przez kolejne 10 minut. 

Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub sałatką z makaronu ryżowego i warzyw. Przepis na tę pełną smaków i aromatów sałatkę podam w kolejnym wpisie na blogu.


W artykule wykorzystano  materiały prasowe nadesłane przez Synertime.pl



Komentarze

  1. Oj tak z masłem bym sobie mógł jeść wszystko na pewno wykorzystam pare tych przepisów w swojej kuchni ponieważ uwielbiam słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry wpis, duzo pomysłów, na pewno sproboje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaczynam zdrowe żywienie dzięki takim przepisom.

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedy miałam cukrzycę ciążową masło orzechowe miałam na chwile kryzysu, poziom cukru podnosił się łagodnie

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest w maśle orzechowym najlepsze, że można je wykorzystać na setki sposobów! Praktycznie ogranicza nas tylko wyobraźnia! Na swoim blogu prowadzę mały ranking najlepszych maseł orzechowych więc jakby co, to zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI