TRYB JASNY/CIEMNY

CAGLIARI - EVENT PROMUJĄCY MIASTO I TURYSTYCZNY REGION





Jesienią budzi się w nas zawsze tęsknota za słońcem, za ciepłym wiatrem. Wszechogarniająca szarość panująca za oknem zaczyna wzbudzać w nas  sprzeciw. Chcemy znów otoczyć się ciepłymi barwami lata; poczuć zapach morskiej bryzy, zagrzebać stopy w ciepłym piasku na plaży. Perspektywa czekania na to aż do lipca, który i tak nie daje gwarancji pięknej pogody i ciepłej wody w Bałtyku przybija nas (podobnie jak myśl o wielogodzinnej podróży, która skutecznie nas zniechęca do krótkich wypadów nad morze). Tak, wiemy - są rajskie plaże na ziemi, tylko, że jakoś tak  mamy nieodparte wrażenie, że one są poza naszym zasięgiem ;)
Ale czy na pewno tak jest ?
Gdy w Europie kończy się powoli lato, jest miejsce, w którym trwa ono w najlepsze. 
Gdy my nadal marznąc tęsknimy za ciepłą wiosną, tam ona już przyszła. 
To miejsce to Cagliari.  
To zaledwie dwie godziny lotu samolotem od Krakowa, w środku basenu Morza Śródziemnego.
Jest tam błękitne niebo, lazurowe morze i soczysta zieleń lądu.
Właśnie tam zapragnęliśmy spędzić nasz kolejny urlop.  
Jak zrodziło się w nas to marzenie ? Otóż kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w wydarzeniu zorganizowanym przez Włoską Izbę Handlowo-Przemysłową w Polsce promującym Sardynię i jej stolicę Cagliari.




Chcąc  wprowadzić was w odpowiedni nastrój prezentujemy kilka zdjęć Magdaleny Typel przedstawiających Cagliari. Koniecznie zajrzyjcie na jej blogi: Wayfarer with hand luggage oraz Dzienniki Typelka. O jej podróży do Cagliari możecie poczytać na [ TEJ STRONIE ].






Wydarzenie miało miejsce w eleganckich wnętrzach The Bonerowski Palace***** u zbiegu ul. św. Jana i Rynku Głównego. Przybyli przedstawiciele włoskich instytucji i ważne osobistości z Regionu Sardynii oraz przedstawiciele polskich władz. W wydarzeniu uczestniczyl miedzy innymi: J.E. Alessandro De Pedys – Ambasador Włoch w Warszawie, Barbara Argiolas - Asesor ds. Rozwoju Gospodarczego i Turystyki Miasta Cagliari, Mario Murru z Asesoratu Turystycznego Regionu Sardynii, Wojciech Kozak – W-ce Marszałek Województwa Małopolskiego, Anna Boczar-Trzeciaki – Honorowy Konsul Włoch w Krakowie,  Piero Cannas – Prezes Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce.

Na zdjęciu: Wojciech Kozak – W-ce Marszałek Województwa Małopolskiego oraz stojący tuż za nim Piero Cannas – Prezes Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce
Wojciech Kozak opowiadał o planach współpracy pomiędzy Małopolską i Cagliari oraz o perspektywach wzmocnienia i rozwoju kontaktów kulturowych pomiędzy naszymi miastami.

Na zdjęciu : Barbara Argiolas - Asesor ds. Rozwoju Gospodarczego i Turystyki Miasta Cagliari

Portowe miasto Cagliari jest stolicą Sardynii. Założyli je Fenicjanie w VIII w. p.n.e. Zbudowane jest na siedmiu wzgórzach: Sant'Elia, Bonaria, Monte Urpinu, Castello, Monte Claro, Tuvixeddu i San Michale. Z Castello, najstarszej części miasta, rozpościera się niesamowity widoki na wielką Zatokę Aniołów - Golfo d'Angeli. W stronę portu prowadzą wąskie schodki i uliczki. W kafejkach i ogródkach kawiarnianych do późnych godzin nocnych tętni życie miasta. Wzdłuż chętnie przez wszystkich odwiedzanej nadmorskiej promenady Via Roma ciągnie się szpaler palm i rzędy zacumowanych jachtów.

Podczas eventu Barbara Argiolas, opowiadała o tym jak pięknie jest w mieście Cagliari, przekonując nas, że posiada ono wszystkie atuty idealnej urlopowej destynacji: 

* Bezpośredni lot z Krakowa do Cagliari trwa zaledwie 2 godziny; w okresie od marca do października tanie linie lotnicze kursują na tej trasie dwa razy w tygodniu (w środy i niedziele)
* Cagliari zapewnia wygodną bazę noclegową (oferującą około 5 tysięcy miejsc w samym mieście)
* Patrząc z punktu widzenia turysty - pogoda nas tu rozpieszcza; przez większą część roku panują tu doskonałe warunki atmosferyczne 
* Dziedzictwo historyczne, artystyczne i architektoniczne Cagliari zachwyca.
* Wyjątkowe zasoby naturalne pozwalają ciekawie i aktywnie spędzać czas. To wyspa na której góry stykają się z morzem.
* Są tu cudowne, piaszczyste plaże i lazurowe morze. Oddalona około 2 km od centrum miasta plaża Poetto uchodzi za jedną z najpiękniejszych we Włoszech.
* Na Sardynii występuje fantastyczna flora i fauna: pachnące kwiaty, podwodne rafy koralowe, gaje korkowe. Cagliari bywa nazywane miastem flamingów. Można je podziwiać z punktów widokowych na terenie regionalnego parku Molentargius lub ze wzgórza Monte Urpinu, skąd rozpościera się widok na Golfo degli Angeli oraz na Cagliari wraz z portem i starym miastem.
* Wyspa oferuje idealne warunki dla wszystkich, którzy chcą uprawiać surfing, kitesurfing i wszystkie żaglowe  sporty wodne. W 2024 roku Rzym będzie gościł igrzyska olimpijskie, a wszystkie zawody żaglowe będą odbywały się w porcie Cagliari. 
* Miasto ma przyjazne turystom oznakowanie.
* Starówka zamknięta jest dla ruchu kołowego.
* Od lutego do listopada na wyspie odbywają się liczne festiwale literackie, muzyczne. Wszystkie te wydarzenia mają miejsce na świeżym powietrzu. Większość lokali i przestrzeni dedykowanych kulturze znajduje się na otwartym powietrzu.
* Lokalna kuchnia nie zawiedzie smakoszy - można tu zjeść najlepszej jakości ryby i owoce morza, fantastyczne lokalne sery i oliwki, wypić miejscowe wino.

Jeden z ważniejszych dzienników ekonomicznych we Włoszech opublikował niedawno statystyki najlepszych miast włoskich jeśli chodzi o jakość życia jego mieszkańców. Cagliari znalazło się na drugim miejscu wśród mniej więcej osiemdziesięciu włoskich miast, które zostały uwzględnione w tym sondażu. 


Przy fortepianie zasiadł Riccardo Scaccia, znany i ceniony kompozytor z Sardynii. Dłonie pianisty zaczęły snuć muzyczną opowieść. Koncert pomógł nam wejść w atmosferę miasta pełnego słońca i wiatru. Na ekranie pojawił się film prezentujący piękno Cagliari i Sardynii. Muzyka współgrała z obrazem, dopełniała go. Kolejne ujęcia prezentowały cudowne krajobrazy, zabytki, piaszczyste plaże, lazurowe morze. Zobaczcie sami :




Szef kuchni, Marco Ghia, ekspert Akademii Kulinarnej Whirpool, opowiadał o daniach przygotowanych na dzisiejszą kolację, o świeżych produktach i winach dostarczonych dla nas prosto z Cagliari. Jego pełna humoru i włoskiego temperamentu opowieść przykuła uwagę wszystkich zaproszonych gości. Atmosfera  rozluźniła się, spotkanie przeszło w fazę mniej oficjalną.

 
Podczas kolacji kosztowaliśmy kilku tradycyjnych włoskich dań i win z regionu Cagliari :

Przystawki
 

* Sucha kiełbasa z Campidano ( WYBORNA ! )
 

* Oliwki z Parteolli (GENIALNE !)


Makarony

* Malloreddus alla campidanese – makaron malloreddus przygotowany według tradycyjnego przepisu z Campidano (na zdjęciu poniżej).



* Fregola - gatunek regionalnego makaronu z Sardynii - z szafranem 

Sardynia produkuje najlepszy jakościowo i  najbardziej aromatyczny szafran na świecie.
Aby uzyskać 1 kg suchego szafranu potrzeba 450 tysięcy kwiatów krokusa, które zbiera się ręcznie pomiędzy 4-tą a 5-tą rano gdy ich biało-fioletowe kwiaty są jeszcze zamknięte. Wewnątrz każdego z kwiatów znajdują się trzy niezwykle delikatne, nitkowate znamiona o pomarańczowo-czerwonym kolorze. Zbiera się je ręcznie i suszy. W trakcie tego procesu tracą około 80 % swojej pierwotnej wagi, zmieniają barwę na brunatnoczerwoną oraz zyskują charakterystyczny aromat. 
2 g szafranu z Sardynii kosztują tyle co 3 g złota.
Mielony szafran dodany do dania nadaje mu niepowtarzalny kolor i smak. Aromat jest trwały i ciepły. Nie można jednak z ilością szafranu przesadzić - co za dużo, to niesmacznie ;)

Na zdjęciu:  Bartek Kieżuń (dziennikarz magazynu "KUKBUK") upajał się zapachem szafranu z Sardynii.




Na zdjęciu : Szef kuchni Marco Ghia podczas "live cooking shows"  przygotow kulinarne przysmaki z Sardynii przyprawione szafranem.


Taka sytuacja : Chciałam tylko zrobić zdjęcie; tylko na chwile odłożyłam talerz ;)

Dodatki z jarzyn
 

* Sałatka z karczochów z bottargą
 

* Karczochy i ziemniaki z schiscionera (czosnek i pietruszka)
 

* Sardyńska kompozycja warzyw z sosem pinzimonio (oliwa z oliwek z Parteolli, sól, pieprz). Warzywa są świeże, przyjemnie chrupiące, aromatyczne.
 


Sery i owoce
 

* Zestaw serów pecorino o różnej dojrzałości - świeży, średni i dojrzały (czas ich dojrzewania wynosi odpowiednio 2,5 i 6 miesięcy oraz ponad rok). Zostały podane zgodnie z  tradycją z miodami z Sarrabus.
Uwielbiam długo dojrzewający ser pecorino. Jego smak i aromat ciekawie komponował się ze słodkim Moscato z Cagliari. Dla samego sera pecorino jesteśmy gotowi lecieć do Cagliari :)
 
* Pomarańcze z Sarrabus 

Desery
 

* Mix tradycyjnych deserów z Sardynii (pan'e saba, amaretti, candelaus)
 

WINA
Sardynia ma bogactwo rodzimych odmian winorośli, które nie są uprawiane nigdzie indziej na ziemi. Na uwagę zasługują szczepy  Nuragus i Monica kojarzone z rejonem Cagliari. Podczas kolacji promującej miasto Cagliari i Sardynię podano typowe śródziemnomorskie wina powstałe właśnie z tych szczepów winorośli.

* Wino ze szczepu Nuragus (biała odmiana winorośli, występująca tylko na Sardynii, uprawiane w rejonie Cagliari). Wino było owocowe, pełne, mineralne (jak wszystkie wina z winnic położonych blisko morza); idealne jako aperitif .

* Wino ze szczepu Monica (szczep autochtoniczny z rejonu Cagliari powszechnie uprawiany w południowej części Sardynii). Wino z wyczuwalnym aromatem skóry i czerwonych owoców, o mocnej strukturze; idealne do pasty.
 
* Do serów i deserów podano Moscato z Cagliari - słodkie, aksamitne o intensywnym aromacie i jasno złotej barwie.








Komentarze

  1. Kocham Italię! Na Sardynii jeszcze nie byłam, ale zachęciłaś mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż niemożliwe, że takie miejsca są w Europie. Regionu nie trzeba szczególnie promować, wystarczy pokazać zdjęcia i wszyscy są od razu zauroczeni. Jeśli turystyka się tam rozwija, to urlop śmiało można rezerwować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI