TRYB JASNY/CIEMNY

ROLADA ZE SCHABU



schab, schab faszerowany, uroczysty obiad, swiateczny obiad,  oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni
ROLADA ZE SCHABU Z OSCYPKIEM I SUSKĄ SECHLOŃSKĄ PODANA Z SOSEM ŚLIWKOWYM


Domowa, rumiana, soczysta rolada ze schabu  to doskonała propozycja na uroczysty lub świąteczny obiad. Podana z sosem śliwkowym w asyście ziemniaków lub klusek smakuje wybornie. Cieniej pokrojona, serwowana na zimno jako dodatek do chleba lub podana na półmisku z wędlinami sprawdza się równie dobrze. Do przygotowania naszej rolady ze schabu wykorzystaliśmy tradycyjne i regionalne produkty małopolskie. Odnajdziecie w niej suskę sechlońską oraz oscypek. Ich lekko wędzony aromat doskonale wzbogaca smak rolady.

SKŁADNIKI :

* 1,2 kg schabu bez kości

* 3 łyżki oleju rzepakowego


nadzienie:

* 400 g zmielonej łopatki wieprzowej

* 300 g świeżego jarmużu

* 2 łyżki oleju rzepakowego

* 200 g oscypka lub serka gazdowskiego (czyli gołki widocznej na zdjęciu)


* 3 gałązki świeżego rozmarynu

* sól wielicka

* świeżo zmielony pieprz

malopolska do zjedzenia, schab, schab faszerowany, produkty tradycyjne, suska sechlonska, oscypek, golka
sos:


* 1 kg śliwek węgierek (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone)
* 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
* sos powstały podczas pieczenia mięsa
* sól wielicka
* pieprz
 

schab, sos sliwkowy, malopolska do zjedzenia

WYKONANIE:


przygotowanie mięsa:

Dobrze naostrzony, cienki nóż znacząco ułatwi wam rozcinanie mięsa.              
Schab nacinamy wzdłuż jego boku tworząc cienki, prostokątny płat mięsa o grubości około 1 cm. Wygląda to tak, jakbyśmy nasze mięso "rozwijali " z rulonu. Schab obsypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
 
rozcinanie schabu, schab faszerowany, schab, malopolska do zjedzenia   
nadzienie: 


* Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy z jego liści twarde łodyżki i żyłki, siekamy go drobno i dusimy na oleju do odparowania wody; doprawiamy solą i pieprzem. 

* Oscypek ucieramy na tarle o grubych oczkach. 

* Mieloną łopatkę doprawiamy solą i pieprzem. 

* Na rozciętym schabie układamy kolejno na sobie warstwy jarmużu, oscypka, mielonego mięsa pozostawiając 1,5 cm brzeg. Jako ostatnią warstwę, wzdłuż krótszego boku schabu, układamy pasek z suski sechlońskiej

schab, schab faszerowany, malopolska do zjedzenia
malopolska do zjedzenia, schab, schab faszerowany, oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni




zwijanie rolady: 

Schab ciasno zwijamy zaczynając od boku z suską, obwiązujemy bawełnianym sznurkiem kuchennym, wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Roladę okładamy gałązkami rozmarynu i obsypujemy ziarnami pieprzu.


schab, schab faszerowany, zycie od kuchni
malopolska do zjedzenia, zwijanie rolady, schab, oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni


pieczenie:

Pieczemy początkowo pod przykryciem w temperaturze 200 przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 30-40 minut. 


malopolska do zjedzenia, schab, oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni


sos:

Zlewamy sos powstały podczas pieczenia schabu. Dodajemy do niego wydrylowane śliwki i wino. Gotujemy do momentu aż owoce zmiękną. Całość blendujemy, przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem. 

malopolska do zjedzenia, oscypek, suska sechlońska, sos sliwkowy, produkty tradycyjne, malopolska, zycie od kuchni




Nasz przepis na ROLADĘ ZE SCHABU znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA [KLIK].

malopolska do zjedzenia, oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni

Komentarze

  1. O rany, wyglada znakomicie. Wprawdzie nie mam oscypków, ale ten przepis zainspirował mnie do własnej rolady :) nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI