TRYB JASNY/CIEMNY

TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY

TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY

  tort orzechowo kajmakowy

Pyszny tort orzechowo kajmakowy

Tort orzechowo kajmakowy łączy w sobie trzy szlachetne, świetnie zgrane ze sobą smaki. Jest czarujący, pyszny, elegancki. Bezczelnie wystawia na próbę naszą silną wolę. Jeden kawałek to zawsze za mało. 

Wyobraźcie sobie, że jednocześnie delektujecie się smakiem czekolady, orzechów, kajmaku i kawy którym twistu dodaje odrobina kwasowości czarnych porzeczek.  Niezwykle aromatyczne, lekko wilgotne krążki orzechowego biszkoptu  dzielą warstwy nie nazbyt słodkiej, lekkiej, pysznej masy. I jeszcze możecie z rozkoszą rozgryzać prażone orzechy laskowe które zdobią każdy kawałek tortu. Sama przyjemność. Efekt uzależnia.

 
tort orzechowo kajmakowy

TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY

Podajemy proporcje składników na tortownicę o średnicy 18 cm.

BISZKOPT ORZECHOWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI   

* 5 jajek (powinny mieć temperaturę pokojową)
* 80 g mąki pszennej tortowej typ 450
* 95 g cukru trzcinowego (lub drobnego cukru białego do wypieków)
* miąższ z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (jeśli nie macie to wykorzystajcie cukier wanilinowy)
* 125 g orzechów laskowych prażonych blanszowanych (bez skórek)
* 20 ml mocnej, wystudzonej kawy (podpowiedz - pojemność łyżki to 15 ml)
* szczypta soli
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* odrobina masła do wysmarowania dna tortownicy  

UWAGA! Do upieczenia tego tortu możecie wykorzystać również orzechy ze skórką, ale biszkopt będzie miał znacząco ciemniejszy kolor.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty.

 

tort orzechowo kajmakowy

MASA KAJMAKOWA - TO MASA BAZOWA W NASZYM TORCIE

* 400 g kajmaku czyli masy krówkowej z puszki

* 500 g serka mascarpone

* 200 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu

Masa kajmakowa jest masą bazową w tym torcie. Na jej bazie przygotowujemy trzy masy, które wykorzystujemy do przygotowania tego tortu czyli: masę kajmakową, masę orzechowo-kajmakową oraz masę czekoladową.

 

MASA KAJMAKOWA

* 7 czubatych łyżek bazowej masy kajmakowej

Masą kajmakową pokrywamy 1 i 3 blat biszkoptu orzechowego.

 

MASA ORZECHOWO-KAJMAKOWA

* 100 g orzechów laskowych prażonych blanszowanych (bez skórek)

* 4 czubate łyżki bazowej masy kajmakowej

Masą orzechowo-kajmakową pokrywamy 2 blat biszkoptu orzechowego.

 

MASA CZEKOLADOWA

* 80 g czekolady gorzkiej 60 % kakao

* pozostała część bazowej masy kajmakowej

 

Masą czekoladową pokrywamy z tort z zewnątrz (jego górę i boki).

 

DODATKOWO

* 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki o obniżonej zawartości cukru (wykorzystuję dżem Łowicz 100 %)

 

PONCZ:

* około 225 ml mocnej kawy (15 łyżek) 

* 1 łyżeczka cukru

UWAGA! do ponczu możecie również dodać alkohol - 60 ml czystej wódki lub likieru kawowego (opcjonalnie)

 

DEKORACJA TORTU

* orzechy laskowe prażone blanszowane

* płatki migdałów

* kwiaty jadalne (np. bratki)

* małe bezy

tort orzechowo kajmakowy
                

TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY - WYKONANIE

BISZKOPT ORZECHOWY

Biszkopt najlepiej upiec 1 dzień przed składaniem tortu. Łatwiej go wtedy pokroić na krążki.

* Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy - dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie idealnie równy i nie opadnie. 

* Zaparzamy, a potem studzimy mocną kawę. 

* Obrane orzechy rozdrabniamy w malakserze "na mąkę".

* Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

* Nie przerywając miksowania dosypujemy po jednej łyżce cukier.

* Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.

* Wlewamy 20 ml kawy i ponownie włączamy na chwilę mikser.

tort orzechowo kajmakowy

* Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz rozdrobnione w malakserze orzechy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników (pracujemy na najniższych obrotach miksera lub mieszamy ciasto wykonując kuliste ruchy szpatułką kuchenną).
 

tort orzechowo kajmakowy

* Ciasto na biszkopt ostrożnie przekładamy do tortownicy. Pieczemy 50 - 55 minut stawiając tortownicę z biszkoptem na kratce w rozgrzanym do 170 piekarniku (grzałki piekarnika góra - dół). Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika robimy test suchego patyczka. 

* Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy go do wystudzenia.  Ostrym, elastycznym nożem oddzielamy go od obręczy tortownicy i dopiero wtedy ją rozpinamy i zdejmujemy. 

* Ostrym cukierniczym nożem kroimy gotowy biszkopt orzechowy na 3 krążki.

 

MASA KAJMAKOWA

Wszystkie 3 składniki kremu muszą być bardzo dobrze schłodzone.  Powinny leżeć przez kilka godzin w lodówce przed rozpoczęciem ich ubijania.

Kajmak, serek mascarpone i śmietanę  przekładamy do misy miksera i razem (tu podkreślam słowo RAZEM) ubijamy do powstania gęstego, jednolitego kremu wykorzystując do tego końcówkę miksera do ubijania piany z białek.

! Do miseczki odkładamy 7 czubatych łyżek masy kajmakowej i wstawiamy ja do lodówki do schłodzenia. Wykorzystamy je do pokrycia 1 i 3 blatu biszkoptowego.

 

MASA ORZECHOWO KAJMAKOWA

Przy użyciu rozdrabniacza, malaksera lub młynka do orzechów rozdrabniamy orzechy „na mąkę”

Do miseczki przekładamy 4 czubate łyżki bazowej masy kajmakowej, dodajemy do niej rozdrobnione orzechy, całość dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

Masę orzechowo-kajmakową wykorzystamy do pokrycia 2 blatu biszkoptowego.

MASA CZEKOLADOWA

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę.  W tym celu miseczkę z czekoladą wkładamy do większego naczynia z gorącą wodą i mieszamy czekoladę do chwili jej rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę schładzamy stale ja mieszając. Zanim zastygnie dodajemy do niej pozostałą bazową masę kajmakową i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Miseczkę z masa wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Masę czekoladową wykorzystamy do pokrycia tortu.

 

PONCZ

Zaparzamy mocną kawę (225 ml), słodzimy ją 1 łyżeczką cukru i studzimy. Do ponczu można dodać likier kawowy lub czystą wódkę.

 

TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY - SKŁADANIE TORTU

1. Ostrym cukierniczym nożem kroimy gotowy biszkopt orzechowy na 3 krążki. 

2. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu orzechowego. Nakładamy na niego obręcz tortownicy i zapinamy ją (ułatwi nam to układanie kolejnych warstw tortu). 

3. Biszkopt nasączamy równomiernie 1/3 kawowego ponczu (5 łyżek – 75 ml). Rozsmarowujemy na nim 4 czubate łyżki masy kajmakowej i przykrywamy ją drugim biszkoptowym krążkiem. Całość lekko dociskamy.

4. Teraz drugi krążek biszkoptu nasączamy  1/3 kawowego ponczu (5 łyżek – 75 ml) i równomiernie rozsmarowujemy na nim 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki.

5. Na warstwę dżemu nakładamy masę orzechowo kajmakową, na której kładziemy 3 krążek orzechowego biszkoptu. Ponownie całość lekko dociskamy.

6. Trzeci krążek orzechowego biszkoptu nasączamy pozostałym ponczem kawowym (5 łyżek – 75 ml).  Rozsmarowujemy na nim pozostałe 3 łyżki masy kajmakowej.

7. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (można wstawić go na całą noc).

8. Dobrze schłodzony tort wyjmujemy z lodówki, delikatnie rozpinamy obręcz tortownicy i zdejmujemy ją.

9. Tort pokrywamy masą czekoladową (górę i boki), wygładzamy i dowolnie dekorujemy na przykład prażonymi orzechami laskowymi, płatkami migdałów i kwiatkami bratka.

10. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smakuje najlepiej jeśli pozwolimy mu się chłodzi przez kolejne 12 godzin. 

Tort kajmakowo orzechowy należy przechowywać w lodówce.

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

tort orzechowo kajmakowy

tort orzechowo kajmakowy

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI