TRYB JASNY/CIEMNY

MEAL PREP GOTUJ RAZ NA CAŁY TYDZIEŃ, GINA HOMOLKA

Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień, Gina Homolka

meal prep gotuj raz na tydzien gina homolka

Książka Giny Homolki "Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień"

Autorka słynnego bloga SkinnyTaste, Gina Homolka namawia nas w swojej najnowszej książce "Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień" do małej reorganizacji działań kuchennych, która przyniesie nam same korzyści. MEAL PREP to nie tylko takie tam „gotowanie pomidorowej na rosole z wczoraj”. To coś znacznie więcej. Kiedy przygotowujemy posiłki kierując się tą metoda nie tyle wykorzystujemy resztki jedzenia, co raczej celowo je generujemy z myślą o daniach które dzięki nim będziemy mogli łatwiej i szybciej przygotować w kolejnych dniach.

 

MEAL PREPPING to sztuka przemyślanego przygotowywania posiłków z wyprzedzeniem, np. na cały tydzień.


 

meal prep gotuj raz na tydzien gina homolka

 

Podstawą gotowania w stylu MEAL PREP jest planowanie i to planowanie wieloetapowe, bo dotyczące szczegółowego obmyślenia jadłospisu dla całej rodziny na kilka dni do przodu, późniejszego sporządzenia dostosowanej do niego listy zakupów z uwzględnienie tego co aktualnie mamy w lodówce i spiżarni oraz kreatywnego gotowania opartego o tworzenie baz produktów i półproduktów do wykorzystania w kolejnych dniach. 

 

meal prep gotuj raz na tydzien gina homolka
 

MEAL PREP  o co w tym chodzi

W największym skrócie chodzi o skrócenie czasu jaki musisz poświęcić na codzienne przygotowywanie posiłków.

Wyobraź sobie, że w poniedziałek chcesz przygotować na obiad rozgrzewające pomidorowe curry z ciecierzycą. Chcąc gotować w stylu MEAL PREP ugotuj od razu ciecierzycę w większej ilości tak by część z niej wykorzystać we wtorek do zrobienia wegetariańskich burgerów lub humusu lub Buddha bowli z ciecierzycą, które zabierzesz w lunchboxie do pracy w środę.

Kiedy masz w planach upiec kurczaka na obiad włóż od razu do piekarnika 2 sztuki (bez problemu się zmieszczą). Dzięki temu będziesz mieć na bieżąco gotowy obiad oraz bazę do zrobienia pożywnej sałatki oraz tortilli z kurczakiem na kolejne kolacje.

Nie każdego dnia mamy czas, siłę i ochotę przygotowywać od podstaw pełnowartościowe, zdrowe domowe posiłki dostosowane do potrzeb wszystkich członków naszej rodziny. Dzieje się tak nawet wtedy gdy jesteśmy silnie zmotywowani by to robić. Praca, szybkie tempo życia i codzienne obowiązki ograniczają nam czas, który możemy codziennie  spędzać w kuchni co nie czyni nas w żadnym wypadku gorszymi rodzicami, małżonkami czy partnerami. Gotować trzeba nie tylko zdrowo i smacznie, ale również sprytnie. Niezwykle ważne jest więc by usprawnić, uprościć i skrócić przygotowywanie posiłków nie obniżając przy tym ich jakości i różnorodności. Sprytny i dostosowany do naszych preferencji plan ułatwi nam rozwijanie właściwych nawyków żywieniowych, pozwoli nam jeść zdrowo i świadomie.  Ta metoda skraca czas, który spędzamy na gotowaniu i uczy nas jak nie marnować żywności.

Warto pamiętać o tym, że dobre planowanie ogranicza również do minimum stres związany z pośpiesznym gotowaniem w ostatniej chwili. Silne uczucie głodu oraz brak przygotowanego na czas posiłku sprzyja podjadaniu, nieracjonalnemu odżywianiu oraz braku powodzenia we wdrażaniu i utrzymaniu w czasie zaplanowanej diety. 

 

meal prep gotuj raz na tydzien gina homolka

Jakie korzyści daje nam gotowanie w stylu MEAL PREP

Gotowanie w stylu MEAL PREP pozwala nam zaoszczędzić nie tylko czas poświęcony na gotowanie i przygotowywanie posiłków ale również pieniądze, jedzenie, energię i naturalne zasoby naszej planety (co jedno z drugiego wynika).

MEAL PREP to oszczędność czasu na wiele sposobów

Planując z wyprzedzeniem to co ugotujesz w kolejnych dniach możesz przygotować od razu większą ilość niektórych produktów, stworzyć tak przy okazji bazę gotowych składników do przygotowania kolejnych dań. W ostatecznym rachunku skraca to czas jaki spędzisz w kuchni.

PRZYKŁAD: gdy gotujesz ziemniaki jako dodatek do drugiego dania - ugotuj ich od razu więcej z myślą o sałatce ziemniaczanej (śledziowej lub jarzynowej) którą podasz na kolację następnego dnia.

Kiedy dobrze zaplanujesz listę zakupów to oszczędzisz czas który trzeba spędzać w sklepie. Zakupy zrobisz raz na parę dni. Nie dojeżdżając codziennie do sklepu oszczędzisz przy okazji pieniądze wydane na paliwo oraz zasoby naturalne planety (będziesz eko).

MEAL PREP to oszczędność jedzenia

Gotowanie w stylu MEAL PREP jest w pełni spójne z ideą zero waste i less waste. Uczy nas jak nie marnować żywności i kreatywnie wykorzystywać wszystkie części produktów spożywczych oraz resztki jedzenia.

MEAL PREP to oszczędność energii

Planowanie posiłków z wyprzedzeniem, jednorazowe przygotowywani jedzenia w większej ilości, robienie baz półproduktów do wykorzystania w kolejnych dniach pozwala na zmniejszenie zużycia energii (gazu i prądu) niezbędnej do obróbki cieplnej niektórych produktów.

MEAL PREP to oszczędność naturalnych zasobów planety

Gotowanie w stylu MEAL PREP generuje mniejsze zużycie gazu, prądu i wody oraz paliwa na częste dojazdy do sklepu niż „gotowanie na spontanie”. Przemyślane, w pełni świadome przygotowywanie posiłków dla rodziny to również mniej zmarnowanego jedzenia.

Do posiłków z powodzeniem możesz wykorzystać nieperfekcyjne warzywa i owoce (te o nieidealnych, wymykających się wzorcom kształtach oraz te w pełni dojrzałe), które pozwolą Ci zaoszczędzić jeszcze więcej pieniędzy, a także dbać o planetę.

MEAL PREP to oszczędność pieniędzy

W prosty, oczywisty sposób jedno wynika z drugiego. Dzięki planowaniu menu i zakupów, przemyślanemu gotowaniu na zapas oraz tworzeniu baz do szybkiego przygotowania dań w kolejnych dniach w zauważalnym stopniu zmniejszamy zużycie gazu, prądu, wody (przy gotowaniu i zmywaniu naczyń) i paliwa na dojazd do sklepu oraz ograniczamy do absolutnego minimum marnowanie żywności. To tworzy spore, zauważalne oszczędności pieniędzy w domowym budżecie. 

 

meal prep gotuj raz na tydzien gina homolka
 

Aby skutecznie i efektywnie wykorzystywać tę metodę przygotowywania posiłków trzeba najpierw do perfekcji  opanować sztukę właściwego przechowywania i mrożenia różnych produktów spożywczych, półproduktów i gotowych dań. Gotowanie staje się wówczas prostsze i przyjemniejsze. Temu tematowi poświęcony jest osobny rozdział w książce.

 

Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień  co znajdziemy w książce

W tej książce znajdziecie 120 przepisów kulinarnych na bardzo ciekawe, zróżnicowane dania, które można zrobić na zapas i przechować w lodówce lub zamrażalniku. W większości są one proste i szybkie w wykonaniu. Są w śród nich pomysły na pyszne śniadania, sałatki, pełne smaku bowles, przekąski, dania do zamrożenia (wegetariańskie, mięsne i z owocami morza), a także dania z resztek.

Jeśli do tej pory przygotowywaliście wyłącznie dania tradycyjnej, polskiej kuchni to wiele przedstawionych w tej książce przepisów może wydać się wam dość rewolucyjna. Jak zawsze jednak namawiam Was do eksperymentowania w kuchni, tworzenia nowych kompozycji smakowych i poznawania nowych dań.

 

meal prep gotuj raz na tydzien gina homolka
 

Przy każdym przepisie znajdziecie ułatwiające korzystanie z tej książki kolorowe ikonki z symbolami :

  • szybkie danie (gotowe w 30 minut lub mniej)
  • danie wegetariańskie
  • danie bezglutenowe
  • danie bezmleczne
  • zdatne do zamrażania danie do przygotowania w szybkowarze
  • danie do przygotowania w wolnowarze
  • danie do przygotowania we frytkownicy beztłuszczowej

 

Każdy przepis opatrzony jest również informacją ile czasu ugotowany posiłek można bezpiecznie dla naszego zdrowia przechowywać w lodówce, a ile w zamrażalniku. 

Na końcu każdego przepisu znajdziecie informację o ilości kalorii i wartościach odżywczych dania.

 

meal prep gotuj raz na tydzien gina homolka

 

Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień

Sam styl gotowania MEAL PREP nie jest rewolucyjny. Jeśli się nad tym zastanowię to dochodzę do wniosku że od zawsze tak gotuję. Robiłam to bardziej instynktownie niż zgodnie ze świadomie wytyczonym sobie planem. Wielu z Was zapewne też tak postępuje.  

PRZYKŁAD: Kiedy gotuję rosół zawsze mam plan na to co zrobię z mięsem i warzywami po przygotowaniu wywaru. Na ich bazie robię w krótkim czasie pyszny farsz do pieczonych warzyw (zależnie od pory roku cukinii, kalarepy, papryki czy dyni). Mięso i jarzyny z rosołu wystarczy pokroić, dodać do nich ugotowany ryż, podsmażoną cebulę i paprykę oraz trochę czosnku i pikantny sos ajwar, całość wymieszać i nałożyć do przekrojonych, pozbawionych gniazd nasiennych, przyprawionych i wstępnie podpieczonych w piekarniku cukinii (200 st. C). Jeszcze tylko kilkanaście minut w piekarniku, garść pikantnego, startego sera do posypania z wierzchu i pyszne danie gotowe.

Planuję posiłki, ale nie gotuję na cały tydzień.

Podane w książce ramy czasowe nie należy traktować dosłownie. Ważniejsza jest sama idea świadomego, zaplanowanego przyrządzania posiłków. To w niej jest klucz do sukcesu, oszczędności i skrócenia czasu poświęcanego na gotowanie. Jak pisze autorka książki, zmiany najlepiej wprowadzać stopniowo zachowując równowagę i umiar.

W kuchni dla singla, pary czy rodziny z małym dzieckiem gotowanie raz na cały tydzień wydaje się być bardziej realne, ale dla dużej, pięcioosobowej rodziny jak moja przestaje być logistycznie wygodne i wykonalne. Jakby to ująć? Nie mam tak dużej lodówki ani zamrażalnika. Przedziały zaplanowanego czasu automatycznie więc skracam do 3 góra 4 dni. 

 

Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień - rekomendacja książki

To książka dla początkujących i zaawansowanych miłośników domowego gotowania. Zachwyca pięknymi zdjęciami, które wzbudzają naturalną chęć do gotowania i smakowania. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Docenicie jej twardą okładkę, zszyte kartki, format który dobrze leży w dłoniach. Została wydana z wielką starannością przez wydawnictwo Znak JednymSłowem

 

Gina Homolka

Gina Homolka jest wielokrotnie nagradzaną blogerką kulinarną i autorką bestsellerowych książek kucharskich. Od 2008 roku z pasją i zaangażowaniem tworzy blog SkinnyTaste.  Prezentuje pyszne, zdrowe, pełne smaku, świeżości i lekkości posiłki. Stawia na sezonowe, pełnowartościowe produkty spożywcze, planowanie zdrowego, domowego menu, kontrolę wielkości porcji (wszystko z umiarem) oraz receptury ułatwiające i usprawniające gotowanie. Jej motto: "Ćwiczenia + dobrze zbilansowana dieta + dobry sen = szczęśliwe życie." Wszystkie jej przepisy na blogu SkinnyTaste zawierają informacje o wartościach odżywczych zaprezentowanych dań. Przepisy Giny Homolki pokocha cała Twoja rodzina.

  

 

Tytuł: Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień

Autor: Gina Homolka

Wydawnictwo: Znak Jednym Słowem

Data premiery: 10.08.2022

Format: 234 x 165

Liczba stron: 304

Oprawa: twarda

 

Za recenzencki egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu Znak Jednym Słowem.

 

meal prep gotuj raz na tydzien gina homolka

 

Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień, Gina Homolka

 

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy poradnik - uważam, że posiłek zawsze warto przygotowywać odpowiednio.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI