CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI
Ciasto czekoladowe z czereśniami – letni deser, który zawsze się udaje
Sezon na czereśnie nie trwa długo, dlatego zawsze staram się wykorzystać go w pełni. W lipcu czereśnie smakują najlepiej. Są soczyste, słodkie i aromatyczne. Podjadam je nie tylko prosto z miski; wykorzystuje je również do przygotowania ciast, deserów i sałatek. Jednym z moich ulubionych pomysłów na letni deser jest ciasto czekoladowe z czereśniami i kremem waniliowym, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze: wilgotny, mocno czekoladowy spód, lekką masę śmietanową i słodko-kwaśne owoce zatopione w galaretce.
To ciasto wygląda efektownie, ale jest proste do zrobienia. Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, letnie przyjęcia w ogrodzie i jako deser „na weekend”. W naszym domu znika w ekspresowym tempie – czereśnie i czekolada to duet, któremu naprawdę trudno się oprzeć!
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI - SKŁADNIKI
Proporcje na kwadratową tortownicę o wymiarach 25 cm x 25 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm
CIASTO CZEKOLADOWE
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej (typ 450)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao w proszku
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 100 g groszków czekoladowych (czekolady w małych kawałkach - to idealny dodatek do wypieków i deserów)
- 75 g wody
- 1 cukier z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
- szczypta soli
PONCZ DO CZEKOLADOWEGO CIASTA
- 100 g mleka lub wody
- 3 łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżeczki kakao
MASA WANILIOWA Z CZEREŚNIAMI
- 500 g serka mascarpone
- 500 g śmietany 30% tłuszczu (dobrze schłodzonej w lodówce)
- 140 g serka waniliowego (1 opakowanie)
- 2 cukry z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 350 – 400 g czereśni
GALARETKA WIŚNIOWA
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 800 g wody
- 700 g czereśni
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI - PRZEPIS KROK PO KROKU
CIASTO CZEKOLADOWE
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
Do garnuszka przekładam pokrojone na kawałki masło, wsypuję do niego cukier, kakao w proszku, kawę rozpuszczalną w proszku, cukier waniliowy i wlewam wodę. Podgrzewam całość na małym ogniu stale mieszając do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Studzę czekoladową masę (garnuszek wkładam do większego naczynia z zimna wodą). W trakcie studzenia masę trzeba stale mieszać by równomiernie się schładzała i nie zastygała na ściankach garnka.
Piekarnik rozgrzewam do 180℃.
Jajka wbijam do misy miksera, dodaje szczyptę soli i ubijam je na najwyższych obrotach urządzenia przez około 10 minut.
Teraz wolnym strumieniem partiami wlewam przestudzoną, ale wciąż jeszcze płynną masę czekoladową. Całość miksuję na najwyższych obrotach miksera.
Dosypuję przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia i całość miksuję do połączenia się składników.
Dodaję groszki czekoladowe i mieszam.
Gotowe ciasto przelewam do kwadratowej tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównuję jego powierzchnię i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180℃. Piekę przez 35 minut (robię test suchego patyczka przed wyjęciem ciasta z piekarnika).
Wystudzone ciasto wyjmuję z formy, delikatnie zdejmuję z niego papier do pieczenia.
Z ciasta czekoladowego ostrym nożem ścinam cienki, wierzchni płat (skórkę) w razie potrzeby wyrównując je jednocześnie tym zabiegiem. Dzięki temu ciasto będzie lepiej wchłaniać poncz. (ten ścięty kawałek to później idealny dodatek do przedpołudniowej kawy, a nie odpad #zerowaste )/
W filiżance mieszam składniki czekoladowego ponczu.
Ciasto czekoladowe kładę na paterze i skrapiam je równomiernie czekoladowym ponczem. Zapinam na nim obręcz tortownicy. Pomiędzy tortownicę i biszkopt wsuwam przycięty do odpowiedniej długości pasek folii rantowej (pozostawiam zawsze kilkucentymetrowy kawałek folii do zrobienia zakładki). Ułatwia mi to późniejsze wyjęcie tortu z tortownicy i uzyskanie idealnie gładkiego brzegu tortu.
DRYLOWANIE CZEREŚNI
Umyte i osuszone czereśnie dryluję (pozbawiam je pestek).
MASA WANILIOWA - WYKONANIE
Do filiżanki odlewam około 20 ml śmietany i wsypuję do niej żelatynę w proszku. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut. Po namoczeniu żelatyna pęcznieje. Filiżankę z namoczoną żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej (czyli do większego naczynia z bardzo gorącą wodą) i mieszam do chwili aż roztwór stanie się znów płynny.
Do misy mikser wlewam pozostała śmietanę i ubijam ją na najwyższych obrotach miksera na krem (należy uważać by śmietany nie ubijać zbyt długo aby nie zaczęła wytrącać się z niej maślanka). Do ubitej śmietany dodaje serek mascarpone, serek waniliowy, cukier waniliowy i cukier puder. Całość miksuję na gładki krem.
Na masę waniliową wlewam po 1 łyżeczce rozpuszczoną żelatynę i niezwłocznie miksuję na najwyższych obrotach. Czynność powtarzam do całkowitego wykorzystania żelatyny. Gotową masę równomiernie rozprowadzam na czekoladowym cieście nasączonym pączem.
W masę wciskam około 350 – 400 g czereśni bez pestek.
Ciasto wkładam do lodówki.
GALARETKA Z CZEREŚNIAMI
Wodę zagotowuję i przelewam do naczynia. Wsypuję do niej zawartość 2 opakowań galaretki wiśniowej i dokładnie mieszam do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzę i wstawiam do lodówki. Czekam aż galaretka zaczynie zastygać.
Tężejącą galaretkę wylewam na waniliową masę z czereśniami. Układam w niej równomiernie pozostałe czereśnie pozbawione wcześniej pestek.
Ciasto czekoladowe z czereśniami wkładam ponownie do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zdejmuję z ciasta obręcz oraz filię rantową.
PRZEPISY Z CZEREŚNIAMI
Poznajcie również inne nasze przepisy z czereśniami w roli głównej:
Sałatka ze stekiem i czereśniami
ciasto czekoladowe z czereśniami
Komentarze
Prześlij komentarz