TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA ZE STEKIEM I CZEREŚNIAMI

Letnia sałatka ze stekiem, czereśniami i czarną porzeczką

Latem natura hojnie dzieli się swoimi skarbami, a na naszych stołach królują lekkie, świeże i pełne smaku dania. Dziś mam dla Ciebie wyjątkowy pomysł na sałatkę, która zachwyca niecodziennym połączeniem składników. Soczysty stek, słodkie czereśnie, orzeźwiające czarne porzeczki i słony ser feta — to prawdziwa feeria smaków, którą pokochasz od pierwszego kęsa!

Sałatka ze stekiem, czereśniami, czarną porzeczką i fetą na talerzu, widok z góry.

 

Ta letnia sałatka ze stekiem, czereśniami i czarną porzeczką to świetny wybór na lekki obiad lub kolację w ogrodzie. Idealna na sezon czereśni i porzeczek, który trwa zdecydowanie zbyt krótko, więc warto z niego korzystać, póki trwa! 

Składniki na sałatkę ze stekiem i czereśniami: stek, czereśnie, czarne porzeczki, ser feta, cebula, sałata i kapary.


SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ Z GRILLOWANYM STEKIEM I CZEREŚNIAMI:

Proporcje na 2 porcje 
  • 1 stek wołowy (ok. 300 g) u mnie stek z rostbefu
  •  2 łyżki oleju rzepakowego lub rafinowanej oliwy z oliwek 
  •  100 g sera fety
  •  ok. 20 czereśni (wydrylowanych, przekrojonych na pół)
  •  100 g czarnych porzeczek (możesz też sięgnąć po czerwone porzeczki lub agrest — będą świetnym zamiennikiem!)
  •  ulubiony mix sałat (u mnie mieszanka z rukolą i radicchio)
  •  1 czerwona cebula
  •  2 łyżki kaparów w zalewie
  •  zielona cebulka
  •  kilka listków świeżej mięty
  •  sól ziołowa
  •  kolorowy pieprz (najlepiej grubo mielony) 
SOS:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1,5 łyżki octu malinowego lub jabłkowego

  • 1 łyżeczka miodu lub cukru

  • sól ziołowa i kolorowy pieprz — do smaku


PRZYGOTOWANIE SAŁATKI ZE STEKIEM I CZEREŚNIAMI

Przygotowanie steka:

Stek wyjmuję z lodówki 1 godzinę przed smażeniem (w gorący dzień wystarczy to zrobić 30 minut przed planowanym przygotowywaniem). Przed obróbką cieplną mięso powinno osiągnąć temperaturę pokojową, aby równomiernie się usmażyło.

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszam w miseczce, aż powstanie gładki dressing.

 

Przygotowanie składników do sałatki – dłonie drylujące czereśnie, na desce pokrojona czerwona cebula i kostki sera feta.

Przygotowanie pozostałych składników sałatki ze stekiem:

Czereśnie dryluję i kroję na pół.
Porzeczki obrywam z szypułek.
Fetę kroję w dużą kostkę, a czerwoną cebulę w cienkie półplasterki.
Zieloną cebulkę drobno siekam.



 

Smażenie steka:

Stek nacieram olejem, obsypuję grubo mielonym pieprzem i solą. Dobrze rozgrzewam patelnię grillową. Czas smażenia zależy od grubości steka. Cienkie steki o grubości 2–2,5  cm smażę po 2-3 minuty z każdej strony, a grubsze, 3 centymetrowe kawałki poddaję obróbce cieplnej przez 3-4 minut, przekładam na druga stronę i kontynuuję smażenie przez kolejne 3-4 minuty.

UWAGA! Nie należy nakłuwać steka podczas smażenia. Obróć go na patelni wykorzystując do tego łopatkę lub szczypce.

 

Przygotowanie sałatki – na desce stek częściowo pokrojony w plastry, obok talerz z sałatą, pokrojoną czerwoną cebulą i kostkami sera feta, a w miseczce czereśnie bez pestek.

 

Układanie sałatki na talerzu:

Na talerzach układam sałatę, pokruszony ser feta i cebulę.
Dodaję plastry steka, czereśnie, porzeczki, kapary, zieloną cebulkę i listki mięty.
Całość polewam sosem tuż przed podaniem.

Dodatki do sałatki ze stekiem i czereśniami:

To idealna propozycja na lekki, letni posiłek — świetnie smakuje z chrupiącą bagietką lub świeżym pieczywem.

Dlaczego warto spróbować tej sałatki ze stekiem i owocami?

To jedna z tych sałatek, która idealnie wpisuje się w letnie menu — jest lekka, a jednocześnie sycąca. Łączy w sobie delikatność sezonowych owoców z intensywnym smakiem grillowanego steka oraz słoną nutą fety i kaparów. Soczyste czereśnie i lekko kwaśne czarne porzeczki dodają orzeźwienia i przyjemnie urozmaicają smak. To sałatka pełna kontrastów, która zaskakuje już od pierwszego kęsa; jest idealna na ciepłe dni, spotkania w ogrodzie czy szybki, efektowny obiad. Jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smakowe i cenisz kuchnię sezonową, ten przepis z pewnością Cię zachwyci.

 

Zbliżenie na miskę z letnią sałatką z kuskusem i granatem – inspiracja do przygotowania innych sałatek.

 

POZNAJ INNE NASZE PRZEPISY NA LETNIE SAŁATKI:

Sałatka z grillowanym serem 

Sałatka z kuskusem i granatem

Sałatka z bobem, boczkiem i kaparami 

Sałatka z pęczaku i letnich warzyw

Sałata z arbuzem i fetą

Sałatka ze szparagami i pieczonymi ziemniakami 

Sałatka z czarnym ryżem 

Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z gruszką i awokado

Sałatka z młodych ziemniaków

 

Gotowa sałatka ze stekiem, czereśniami i czarną porzeczką podana na talerzu, z widocznymi owocami i plasterkami mięsa.


sałatka ze stekiem i czereśniami 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI