TRYB JASNY/CIEMNY

GOLONKA Z INDYKA W KAPUŚCIE KISZONEJ

golonka z indyka w kapuście kiszonej

GOLONKA Z INDYKA W KAPUŚCIE KISZONEJ

Golonka z indyka w kapuście kiszonej duszona w wolnowarze lub w piekarniku

Golonka z indyka i kapusta kiszona to duet doskonały. Duszone razem tworzą pyszne danie. Smaki cudownie się w nim przenikają. Mięso staje się miękkie, delikatne jak marzenie, dosłownie rozpływa się w ustach. Kapusta kiszona dodaje mu charakteru. Wystarczy tylko lekko uchylić pokrywkę naczynia w którym je przygotowujecie by smakowite aromaty wprawiły nas w błogostan. Domowa kuchnia ma tę moc.

JAK PRZYGOTOWAĆ GOLONKĘ Z INDYKA W KAPUŚCIE KISZONEJ

Golonkę z indyka w kapuście kiszonej możecie przygotować na dwa sposoby: w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub w wolnowarze. Szczególnie lubię to drugie rozwiązanie. Jest bardzo wygodne. Po wstępnym przygotowaniu składników cała magia dzieje się już sama, w energooszczędnym urządzeniu,  bez naszego udziału. W trakcie przygotowywania golonek w wolnowarze Crockpot spokojnie możecie wyjść z domu. Nic się nie przypali ani nic nie wykipi.  Możecie wolnowar nastawić również późnym wieczorem przed położeniem się spać, a rano danie będzie gotowe.

golonka z indyka w kapuście kiszonej
 

GOLONKA Z INDYKA W KAPUŚCIE KISZONEJ

  • 5 golonek z indyka

  • 1 kg kapusty kiszonej (ja wybieram Charsznicką Kapustę Kiszona; jest w 100 % naturalna, niepasteryzowana i ma zawsze idealny poziom kwasowości)

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • przyprawy do mięsa: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 gałązki rozmarynu, kilka gałązek świeżego tymianku

  • przyprawy do kapusty: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren kminku, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/4 łyżeczki soli

 

GOLONKA Z INDYKA W KAPUŚCIE KISZONEJ PRZEPIS

Golonki z indyka myję i osuszam. Mięso nacieram solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Marchewki obieram i ścieram na grubych oczkach tarła.

Cebulę kroję w piórka.

Do kapusty dodaję startą marchewkę, pokrojoną cebulę oraz przyprawy: liście laurowe, ziarna pieprzu i nasiona kminku, ziele angielskie i 1/4 łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszam i przekładam do naczynia, w którym będę dusić danie.

Na kapuście układam przyprawione wcześniej golonki z indyka oraz gałązki rozmarynu i tymianku.

golonka z indyka w kapuście kiszonej

GOLONKA Z INDYKA W KAPUŚCIE KISZONEJ  Z WOLNOWARU - CZAS PRZYGOTOWANIA

Dania w wolnowarze możecie przygotowywać w krótszym czasie i wyższej temperaturze wybierając funkcję HIGHT lub gotując je dłużej w niższej temperaturze korzystając z funkcji LOW. Wolne gotowanie pozwala na zachowanie większej ilości substancji odżywczych znajdujących się w potrawie.

Duszenie golonek w kapuście kiszonej w wolnowarze

  • opcja HIGHT - 5,5 godziny
  • opcja LOW - 7 godzin

W trakcie przygotowywania golonek w wolnowarze Crockpot spokojnie możecie wyjść z domu. Nic się nie przypali ani nic nie wykipi.  Możecie wolnowar nastawić również późnym wieczorem przed położeniem się spać, a rano danie będzie gotowe. I to jest w tym najpiękniejsze - cały proces przygotowywania przepysznej golonki odbywa się bez waszego udziału w energooszczędnym urządzeniu.  

golonka z indyka w kapuście kiszonej

CO MOŻNA UGOTOWAĆ W WOLNOWARZE

Wolnowar to inne określenie urządzenia o nazwie slow cooker lub Crock-Pot. Zostało ono  skonstruowane z myślą o przyrządzaniu mięsnych i warzywnych gulaszy. W praktyce okazuje się, że jest znacznie bardziej uniwersalne i można w nim przygotowywać niemal wszystkie potrawy. Jego największą zaleta jest brak konieczności naszego nadzoru czy mieszania w garnku podczas całego procesu przyrządzania potraw. Wolnowar jest przeciwieństw szybkowaru.  Wszystkie dania gotują się w nim powoli, w niskich temperaturach nieprzekraczających 100 stopni Celsjusza. Skutecznie zapobiega to kipieniu i przypalaniu posiłków. Urządzenie jest szczelne, nie ma więc potrzeby uzupełniania w nim parujących płynów; zawartość naczynia ogrzewana jest równomierni. Dzięki takiemu sposobowi gotowania mięso staje się wyjątkowo miękkie i delikatne, warzywa nigdy nie tracą jędrności i  witamin, a  potrawy z wolnowaru stają się bardzo aromatyczne i zachowują więcej składników odżywczych. Sama obsługa urządzenia jest niezwykle prosta i intuicyjna.

Wolnowar to takie urządzenie, które już po pierwszym wykorzystaniu całkiem skradło moje serce. Uwielbiam w nim gotować. To jedno z najczęściej używanych przeze mnie urządzeń kuchennych.

GOLONKA Z INDYKA W KAPUŚCIE KISZONEJ  Z PIEKARNIKA - CZAS PRZYGOTOWANIA

Golonkę z indyka w kapuście kiszonej możecie również z powodzeniem przygotować w piekarniku. Musicie ją jednak w trakcie przygotowywania doglądać, pamiętać o jej podlewaniu co jakiś czas i kontrolowaniu ilości płynów w naczyniu.

W piekarniku najlepiej jest piec golonkę w kapuście kiszonej w naczyniu żaroodpornym (w początkowej fazie pod przykryciem).

temperatura 180 st.C  /  czas pieczenia - 2,5 godziny

golonka z indyka w kapuście kiszonej

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis?  Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 

GOLONKA Z INDYKA DUSZONA W KAPUŚCIE KISZONEJ W WOLNOWARZE - TANIE GOTOWANIE I PIĄTA ĆWIARTKA

Golonkę zalicza się do tak zwanej piątej ćwiartki, czyli produktów pozostających po klasycznym rozbiorze zwierzęcia. Do piątej ćwiartki wlicza się podroby, te bardziej oswojone w społecznej wyobraźni kulinarnej czyli na przykład wątróbki, żołądki ale również flaczki, serca, grasicę, płucka, cynaderki, móżdżek, jądra, krew oraz inne mięsne części uważane za mniej szlachetne, a więc policzki i jęzory oraz inne części głowizny, ogony czy raciczki zwane przez smakoszy golonką. Wychodzę z założenia, że skoro decydujemy się jadać mięso zwierząt to powinniśmy być również mentalnie gotowi do wykorzystania wszystkich ich jadalnych części jak to obrazowo określa Fergus Henderson - "od nosa do ogona". Wszystko jest kwestią odpowiedniego przygotowania dania, umiejętności kulinarnych oraz naszej otwartości na nowe smaki. Opornym w tej kwestii problem skutecznie rozwiązał przemysł spożywczy wymyślając parówki. Pamiętajcie również że ryby i owoce morza też mają swoją „piątą ćwiartkę” – to ikra, mlecz, głowy, ogony, pancerze. Na przykład głowy i ogony ryb to składniki pozwalające w naturalny sposób przygotować pyszną rybę w galarecie, pancerze langustynek czy krewetek genialnie dodają smaku i koloru zupie rybnej, a mlecz ze śledzia to magiczny składnik wynoszący zwykłego śledzia w śmietanie do poziomu kulinarnego arcydzieła.

Z elementów należących do tzw piątej ćwiartki można przygotować dania pyszne, w większości przypadków tanie i co bardzo ważne cenne dla naszego zdrowia ze względu na ich wartości odżywcze. Mogą być to bardzo proste posiłki lub potrawy wykwintne serwowane w gwiazdkowych restauracjach. 

PIĄTA ĆWIARTKA Z WOLNOWARU

Zapraszam Was również na


GOLONKA Z INDYKA W KAPUŚCIE KISZONEJ SPOSÓB PODANIA

Golonka z indyka w kapuście kiszonej najlepiej smakuje podana z chlebem pieczonym na zakwasie lub z gotowanymi ziemniakami.

golonka z indyka w kapuście kiszonej
golonka z indyka w kapuście kiszonej


Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI