TRYB JASNY/CIEMNY

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Przepis na najlepsze ciasto z truskawkami i rabarbarem. 

Ten czas gdy wiosna niepostrzeżenie staje się latem niesie ze sobą zawsze mnóstwo przyjemności. Pierwsze tego roku truskawki nabrały już w pełni słodyczy w czerwcowym słońcu.  

 

ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Upływ czasu odmierzam teraz zmieniającymi się kwiatami w bukietach na stole. W minionych tygodniach liliowe bzy i białe kule kaliny zastąpiły wiosenne tulipany i żonkile. Teraz trwa czas piwonii i truskawek.

ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Lubię gdy dom pachnie ciastem z truskawkami. To taki kojący aromat magicznie przywołujący w pamięci beztroskie czasy dzieciństwa. Biorę w dłonie kubek zimnego mleka i kawałek ciasta z truskawkami i rabarbarem. Rozsiadam się wygodnie w fotelu stojącym pod oknem. Ciepłe promienie słońca i słodycz owoców zatopionych w mięciutkim, puszystym cieście przynoszą błogostan. Proste, drobne przyjemności; proste, domowe ciasto; takie z przepisu Babci; pełne owoców i oprószone cukrem pudrem. Pyszne! Jest bardzo proste w wykonaniu, zawsze się udaje. Koniecznie je upieczcie :)

ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem


CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM - SKŁADNIKI

proporcje na kwadratową formę do pieczenia o wymiarach: 25 cm x 25 cm

* 200 g masła
* 250 g cukru
* 370 g mąki
* 5 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub miąższ z 1 laski wanilii lub cukier wanilinowy
* 50 g mleka (około ¼ szklanki)

* 600 g truskawek 

* 300 g rabarbaru

* cukier puder do obsypania ciasta

ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM - WYKONANIE

Jajka i masło wyjmuję wcześniej z lodówki. Muszą ogrzać się do temperatury pokojowej by później ciasto stało się pulchne i pięknie nam wyrosło.

Z truskawek odrywam szypułki.

Rabarbar kroję na kawałki o długości około 1,5 cm.

Mleko podgrzewam do temperatury pokojowej. Nie należy do ciasta wlewać zimnego mleka  

W międzyczasie piekarnik rozgrzewam do 180ºC 

Masło ucieram mikserem z cukrem aż zbieleje. Dodaję miąższ z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy. 

Dodaję po 1 jajku za każdym razem miksując ciasto przez 1 minutę przed wbiciem kolejnego. 

Dolewam mleko; znów chwila zamieszania.

Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia; miksuję do połączenia się składników i uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.

Formę wykładam papierem do pieczenia i smaruję niewielką ilości masła. Przekładam do niej ciasto; wyrównuję je bez większej staranności i wbijam w nie gęsto całe truskawki (nawet tych dużych nie kroję) oraz kawałki rabarbaru. Nie wciskam ich głęboko. Podczas pieczenia rosnące ciasto i tak je pochłonie.

ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI - PIECZENIE

Formę z ciastem ucieranym z truskawkami i rabarbarem wkładam na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180ºC i piekę przez 55 - 60 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika robię "test suchego patyczka" sprawdzając czy się dopiekło.

Podczas studzenia truskawki lekko zapadają się w cieście tworząc  urocze fale.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem i kroję na porcje.

SMACZNEGO :)

ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI 

Ciasto ucierane możecie upiec z dowolnymi, sezonowymi owocami: truskawkami, czereśniami (na zdjęciu poniżej), wiśniami, borówkami, jeżynami, malinami, agrestem, porzeczkami, morelami, brzoskwiniami lub rabarbarem więc nigdy Wam się nie znudzi. Poznajcie nasze przepisy na:

ciasto ucierane z czereśniami

ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

ciasto ucierane ze śliwkami

ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

 

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

proporcje na blachę domową o wymiarach 26 x 36 cm

* 250 g masła
* 300 g cukru
* 440 g mąki
* 6 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub miąższ z 1 laski wanilii lub cukier wanilinowy
* ¼ szklanki mleka (62 g)

* 1 kg truskawek 

*400 g rabarbaru

* cukier puder do obsypania ciasta

ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI