TRYB JASNY/CIEMNY

GUACAMOLE


GUACAMOLE
To najsłynniejsza, meksykańska zimna przystawka. Przygotowuje się ją na bazie dojrzałego awokado. Ten sos jest jednocześnie niesamowicie smaczny, wyjątkowo zdrowy oraz banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, a przyznacie, że taka kombinacja nie występuje często w przyrodzie ;) 

Guacamole idealnie sprawdza się jako danie na imprezach. Wystarczy obok niego położyć dobre pieczywo, nachosy, krakersy i już mamy idealną imprezową przystawkę.

JAK ZROBIĆ GUACAMOLE ?

Najlepsze na guacamole jest awokado odmiany HASS. Ma dość twardą, czarnofioletową skórkę wewnątrz której kryje się aksamitny, kremowy, miękki, lekko orzechowy w smaku miąższ. Jest bardziej wyraziste w smaku od odmiany FUERTE (awokado o zielonej, gładkiej skórce i gruszkowatym kształcie). Pamiętajcie, że czarna skórka awokado odmiany HASS nie jest oznaką jego zepsucia, a stanem idealnej dojrzałości.

Jeśli kupicie awokado twarde i niedojrzałe - zawińcie je na 2 - 3 dni w papier i pozostawcie w temperaturze pokojowej. Awokado dojrzewa pod wpływem etylenu. Jest to hormon roślinny wydzielany przez niektóre owoce (również awokado). Aby dodatkowo przyśpieszyć proces dojrzewania, do papierowej torebki z awokado włóżcie również jabłko, które jest szczególnie bogatym źródłem etylenu.

składniki :

* 2 dobrze dojrzałe awokado ( najlepiej odmiany HASS )
* 1 mała czerwona cebula
* 1 duży ząbek czosnku
* pęczek świeżej kolendry
* sok wyciśnięty z limonki lub połowy cytryny
* 1 pomidor (opcjonalnie)
* sól do smaku

wykonanie :

* Pomidora sparzamy wrzącą wodą, obieramy go ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Miąższ pomidora kroimy w kostkę.
* Kolendrę siekamy.
* Czerwoną cebulkę kroimy w drobna kostkę.
* Awokado przecinamy ostrym nożem wzdłuż (zatrzymując nóż na pestce owocu),  skręcamy powstałe połówki w przeciwnych kierunkach i rozkładamy je. W jednej z połówek pozostanie pestka. Wyciągamy ją, wydłubujemy miąższ awokado łyżeczką, przekładamy go do ceramicznej miseczki i skrapiamy sokiem z limonki. Robimy to pośpiesznie, gdyż zielony miąższ awokado szybko ciemnieje. 
ZAPAMIĘTAJCIE : Jeśli chcecie wykorzystać tylko połówkę awokado - użyjcie zawsze tę bez pestki, a połówkę z pestką możecie przechować. Pestka zawiera specjalne enzymy, które pozwalają na dłuższe zapewnienie świeżości substancjom zawartym w owocu i zapobiegają ciemnieniu jego miąższu.

* Awokado skropione sokiem rozgniatamy widelcem. Mają pozostać wyczuwalne cząstki owocu; guacamole nie ma mieć struktury idealnie gładkiej papki ! 
Teraz dodajemy do niego posiekaną kolendrę, pomidora i cebulę. Doprawiamy rozgniecionym w wyciskarce czosnkiem i solą.

* Guacamole podajemy zaraz po przygotowaniu, nie można go długo przechowywać. Jeśli jednak nie serwujecie go od razu to nie wyrzucajcie pestki awokado tylko włóżcie ją do guacamole - dzięki temu dłużej zachowa świeżość i piękny zielony kolor. (Tylko nie zapomnijcie wyjąć pestki serwując guacamole swoim gościom.)

* DLA TYCH, KTÓRZY LUBIĄ NA OSTRO :
Do guacamole możecie również dodać kawałek drobno posiekanej papryczki chili.











Komentarze

  1. Korciło mnie, by przygotować guacamole na sylwestra, ale jakoś w procesie przygotowań odrzuciłam ten pomysł. Teraz zaczęłam myśleć o nim ponownie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze, czemu nie dodalas tego przepisu 4 dni temu ;p

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI