TRYB JASNY/CIEMNY

POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE I WARZYWACH


POLICZKI WIEPRZOWE 

To wyborne, delikatne, soczyste, lekko kleiste mięso. Dosłownie rozpływa się w ustach. BAJKA !
Jeśli do tej pory nie jedliście dań przygotowanych z tej części wieprzowiny - spróbujcie koniecznie. Do niedawna policzki wieprzowe były prawie niemożliwe do kupienia (chyba, że miało się zaprzyjaźnionego rzeźnika), ale ostatnio trafiamy na nie w większych sklepach, więc mamy nadzieję, że i wam się to uda. Wypatrujcie ich koniecznie na mięsnym stoisku.


DZIŚ POLECAMY POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE I WARZYWACH





składniki :

* 10 policzków wieprzowych (to około 1,2 kg)
* 2 marchewki
* 2 pietruszki
* 1 duża lub 2 mniejsze papryki czerwone
* 1 zielona papryka
* 2 cebule czerwone
* 1 cebula biała
* 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
* 1 łyżeczka  gryczanego miody
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 1/2 łyżeczki kminku
* 1/2 łyżeczki  majeranku
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego
* 2 ząbki czosnku
* 4 łyżki ( 40 ml ) oleju do smażenia lub 3 łyżki smalcu
* 0,75 l bulionu warzywnego lub wody
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


wykonanie :
Mięso myjemy,  w razie potrzeby oczyszczamy z nadmiaru błon i tłuszczu.
Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy w słupki.
Cebule kroimy w dużą kostkę, a papryki w grube paski.
W wysokiej patelni lub garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej lub smalec. Policzki wieprzowe obsmażamy z obu stron na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. W ich miejsce wrzucamy cebule, chwilę ją smażymy często mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę i pietruszkę; dusimy. Po 5 minutach dodajemy ponownie mięso. Wlewamy wino, dodajemy miód i przyprawy; zagotowujemy na dużym ogniu, czekamy aż wino się częściowo zredukuje i dolewamy 0,75 litra warzywnego bulionu lub wody tak, by powstały sos przykrył mięso. Całość dusimy 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Pilnujemy by płyn nie odparował całkowicie (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody).
Powstały sos ma się znacząco zredukować (pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywę z patelni). Próbujemy zredukowany sos; w razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Policzki wieprzowe duszone w winie i warzywach podajemy z kaszą jaglaną lub niepaloną kaszą gryczaną. Świetnie smakują też z pieczonymi ziemniakami. Mięso serwujemy w całości lub pokrojone w plastry.  Jest wprost bajeczne :)

Komentarze

  1. u mnie w święta były duszone w cydrze-potwierdzam, mięso jest wybitnie dobre i miękkie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam ani nie widziałam w sklepie, muszę poszukać bo interesuje mnie smak tego mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bywają w biedronce czesto są w makro

      Usuń
  3. Świetny przepis! Też robie podobnie;) Pierwszy raz jadłem je w Restauracji Akademia w Warszawie i od tego momentu nie wyobrażam sobie miesiąca w którym nie pojawiłyby się na moim stole ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI