TRYB JASNY/CIEMNY

MAKOWY TORT ŚWIĄTECZNY


TORT MAKOWY
Świąteczny, wykwintny tort makowy. Idealny w okresie bożonarodzeniowym; pełen bakalii, aromatyczny. Podbije serca wszystkich wielbicieli maku. W smaku jest niczym najlepszy,  najbardziej wilgotny makowiec; rozpływa się w ustach - jest naprawdę wyborny !


Minimum ciasta i maksimum maku !
To idealny tort na Święta i noworoczne przyjęcia - wszak mak symbolizuje dostatek i płodność. Jest przy tym prosty w wykonaniu, idealnie się udaje i łatwo kroi się go na porcje.






SKŁADNIKI :

kruchy spód :

* 1 szklanka mąki
* 1/3  kostki masła
* 2 łyżki cukru
* 1 jajko
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 

makowa masa :

* 400 g maku niebieskiego
* 3 szklanki mleka
* 150 g masła
* 400 g jabłek gatunku szara reneta ( waga po obraniu jabłek i wycięciu z nich gniazd nasiennych !)
* 1,5 szklanki cukru
* 5 łyżek miodu
* 8 dużych jajek
* 8 łyżek grysiku
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 100 g orzechów włoskich
* 100 g rodzynek
* 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 

polewa czekoladowa :

* 1/2 szklanki śmietany kremówki (36 lub 30 % tłuszczu)
* 140 g gorzkiej czekolady  (40 % kakao)
* 1 łyżka miodu


dekoracja :

* 16 połówek orzechów włoskich
* 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej


WYKONANIE :

Spód tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

kruchy spód  :

Z podanych składników zarabiamy jednolite, gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na spodzie tortownicy. Na ciasto przekładamy masę makową.

masa makowa :

Mak zalewamy wrzącym mlekiem (mleko musi go przykryć) i pozostawiamy na 2 godziny do napęcznienia. Następnie odcedzamy i 3 razy mielimy w maszynce na drobnym sicie.

Orzechy prażymy na gorącej, suchej patelni przez około 3 minuty, studzimy i siekamy.

Rodzynki przelewamy wrząca wodą, odcedzamy.

Białka jaj oddzielamy od żółtek .

Obrane jabłka ucieramy na tarle o grubych oczkach. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

W misie miksera ucieramy cukier z masłem i żółtkami. Dodajemy miód, trzykrotnie zmielony mak,  utarte jabłka, bakalie i grysik - dokładnie mieszamy

Do białek jaj dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno.

Ubite na sztywną pianę białka dodajemy porcjami do masy makowej i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników.

Gotową masę przelewamy na kruche ciasto; na środku tortownicy masa ma być nieco wyższa niż przy brzegach formy.

Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 55 - 60 minut. Studzimy.

Przygotowujemy polewę czekoladową :
W garnuszku zagotowujemy śmietanę z dodatkiem miodu; zdejmujemy z pieca. Wrzucamy kawałki czekolady, rozpuszczamy ją dokładnie. Całość lekko studzimy i oblewamy makowy tort.

Wystudzone ciasto odkrawamy nożem od brzegów tortownicy i przekładamy na paterę do ciast. Polewamy je czekoladowa polewą i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich i kandyzowana skórka pomarańczową.



A na przywitanie Nowego Roku polecamy również tort czekoladowy. Przepis znajdziecie na TEJ STRONIE.




Komentarze

  1. bardzo kuszący, nie jadłam nigdy takiego tortu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie!:)
    zApraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś taki tort, był pyszny, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW! It looks great. I would love to make this at home. Thanks for the recipe

    OdpowiedzUsuń
  5. Po pieczeniu w określonej temperaturze makowiec jest w środku mokry. Czy należy piec dłużej?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI